04 januari 2018

Urgentiearts overleden na fietsongeval: "Fietshelm heeft helaas geen zin"


Tijdens de Kerstdagen kwam een Limburgse urgentiearts op een dramatische wijze om het leven. Ze reed op haar speed e-bike een voetganger aan en kwam ten val. Ondanks het feit dat ze een fietshelm droeg, liep ze een fataal hersenletsel op.

Fietshelmen zijn echt niet zo veilig als de voorstanders pretenderen. Ik moest denken aan een TED-talk van de Deen Mikael Colville-Andersen ( https://www.youtube.com/watch?v=07o-TASvIxY ) Why We Shouldn't Bike with a Helmet van 16 december 2010. "The bicycle is the most potent medicine that we posses to rebuild our liveable cities", zegt Mikael Colville-Andersen maar de fietshelm verplicht maken is echt geen goed idee.

In 2008 werd het in Denemarken verplicht om in alle verkeersomstandigheden een fietshelm te dragen. Denen, nog meer dan Nederlanders zijn fietsers van nature. En Kopenhagen is één grote velodroom. Toen gebeurde iets wat niemand had ingeschat: het aantal fietsers daalde dramatisch. De fietsende Deen wou niet aan de helm, zoveel was duidelijk. Pragmatisch als ze zijn trok de Deense overheid na amper een jaar de maatregel in. We zijn tien jaar later en het aantal fietsers is weer op zijn normale niveau, maar het heeft jaren geduurd.

De belangrijkste reden was dat de Denen niet inzagen waarom de fietshelmplicht überhaupt werd ingevoerd. In de Deense pers werd uitgebreid geschreven hoe inefficiënt én onveilig zo'n helmen wel zijn.

Om te beginnen zijn de helmen getest op de gevolgen van een impact op de kruin van het hoofd. Maar wie valt met zijn velo valt meestal lateraal, dus komt de impact op de slapen terecht. Onderzoek van de Nederlandse fietser en wetenschapper Theo Zeegers, specialist in theoretische fysica, Newtonian dynamica en mathematische fysica, heeft aangetoond dat er maar weinig bewijs is voor de effectiviteit van de fietshelm bij het voorkomen van hoofdletsels.

Het risico op en de ernst van hersenletsel mét helm is erger dan zonder. Zeegers onderzocht onder meer de resultaten qua hoofdletsels vlak voor, tijdens en na de invoering van de fietshelmwetgeving zoals in Australië in 1991. De conclusies van deze studies lijken erop te wijzen https://dat het toegenomen gebruik van helmen weinig of geen voordelen oplevert ( www.linkedin.com/pulse/25-years-case-control-studies-clai...

De belangrijkste lobbyisten voor het dragen van een fietshelm zijn de verzekeringsmaatschappijen. De verzekeraars creëren een argument om een eventuele schadevergoeding te ontlopen: "U droeg geen helm, dus bent u op zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor uw lichamelijke schade". Maar wie zwaar ten val komt , ook met een helm, ervaart de wetten van Newton , soms met dodelijke afloop: dat bewijzen de tientallen dodelijke ongevallen in de wielrennerij en bij de amateurfietsers. Fietsen op zich is niet onveilig.

Het gevaar komt van de voetgangers die niet uitkijken en ervan uitgaan dat ze altijd en overal –zij zijn immers de zwakste weggebruikers- voorrang hebben, de toeschouwers bij een wielerwedstrijd die zich op de rijweg wagen, de auto's die te snel en te dicht bij het fietspad rijden en de vrachtwagenchauffeurs die hun dodehoekspiegel niet gebruiken. Zij maken het fietsen onveilig. En de fietshelm creëert een foutief veiligheidsgevoel . Overigens blijkt uit de statistieken dat helmdragers 14 procent meer kans hebben om bij een aanrijding betrokken te raken.

En tenslotte nog dit: de European Cyclist Federation (ECB.com) is dan ook hevige tegenstander van de helmplicht. Ik weet dat ik nogal wat ergernis zal opwekken. Daarom hieronder enkele relevante referenties. Et ne revolutio, etiamsi esset sanus

http://injuryprevention.bmj.com/content/16/Suppl_1/A228.3...

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0001457...

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/00014575...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1410838/

http://ecf.com/news/what-happens-when-you-mandate-helmet-...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2716781

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8971066www.ncbi.nlm.ni...

http://www.cyclehelmets.org/1261.html  

https://ecf.com/news-and-events/news/helmet-effectiveness...

http://www.bmj.com/rapid-response/2011/10/31/health-benef...

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1368064

 

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:37 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)