25 juni 2017

Celyad boekt succes bij behandeling dikkedarmkanker


Het Belgische biotechbedrijf Celyad is erin geslaagd om met immunotherapie de tumorgroei te stoppen bij twee patiënten met dikkedarmkanker die uitbehandeld waren, zonder aanzienlijke neveneffecten. Bij een patiënt met pancreaskanker was het resultaat minder. De tumorgroei vertraagde, maar werd niet gestopt.


De komende weken en maanden worden de patiënten verder opgevolgd en krijgen andere patiënten met borst-, dikkedarm-, pancreas-, eierstok- en blaaskanker tot tien keer hogere dosissen ingespoten. Celyad test deze technologie ook uit bij patiënten met bloed- en lymfeklierkanker.


Celyad ontwikkelde een complexe technologie gebaseerd op CAR-T (Chemeric Antigen Receptor T-cells) en NKR (Natural Killer Receptor), die nu zijn nut bewijst voor behandeling van 'solide' tumoren. Het potentieel is enorm: jaarlijks krijgen bijna een half miljoen mensen in de VS en Europa de diagnose van dikkedarmkanker. Volgens analysten kan Celyad jaarlijks zo'n 20.000 uitgeprocedeerde patiënten kan behandelen. De kostprijs van zo'n therapie schatten we op 120.000 à 150.000 dollar per patiënt.


Celyad heeft enkele 'sleutelpatenten' om celtherapie te ontwikkelen op basis van cellen van derden, niet van de patiënt zelf dus. Dat is in principe een pak goedkoper. Onder meer het Zwitserse farmabedrijf Novartis betaalt Celyad om die technologie te gebruiken.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

06:31 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

29 april 2017

Onderzoekers draaien veroudering terug


Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben een manier gevonden om veroudering terug te draaien. Door oude muizen een zelfontwikkeld peptide proxofim te geven, werden ze fitter en alerter, kregen ze weer een vollere vacht en gingen hun organen weer beter functioneren. Het peptide verstoort de binding tussen twee eiwitten. De onderzoekers hebben hun ontdekking gepubliceerd in het toonaangevende Cell.


Deze ontdekking kan helpen bij verdere onderzoeken naar hoe mensen gezonder oud kunnen worden én hoe we weer gezonder kunnen worden als we al kwalen hebben. Tevens lijkt het goed te werken tegen bepaalde uitbehandelde vormen van kanker en helpt het in de zoektocht naar therapieën daartegen.


Proxofim verstoort de binding tussen de eiwitten FOXO4 en p53 . Anders dan reeds bestaande stoffen die onderzoekers hebben gebruikt om in te grijpen op veroudering, bleek dit stofje geen nadelige bijeffecten te hebben op de gezondheid van de muizen. ‘'De bloedplaatjes en de leverfunctie bleven bijvoorbeeld goed.'' Proxofim pakt cellen aan die een rol spelen bij veroudering. Het gaat om de zogenoemde senescente cellen, cellen die zijn gestopt met delen maar niet echt dood zijn.


‘'Hun stofwisseling blijft namelijk wel doorgaan waardoor ze allerlei eiwitten blijven uitscheiden, waaronder ontstekingsstoffen. Die laten op hun beurt weefsels sneller verouderen en organen slechter werken. Ze spelen ook een rol bij kanker: de senescente cellen maken kanker minder gevoelig voor chemo en kunnen de groei van tumoren versnellen. ‘Kortom: die cellen wil je eigenlijk kwijt'', zegt Peter de Keizer, verouderingsbioloog op de afdeling Moleculaire Genetica van het Rotterdamse Erasmus MC en hoofdrolspeler in deze studie. Proxofim maakt deze senecente cellen dood en zet de omliggende stamcellen aan om nieuw weefsel te maken. Bij de muizen was het effect enorm. Ze gingen na drie weken twee tot drie keer zoveel rennen in hun loopwieltjes, hun orgaanfunctie verbeterde en ze kregen na tien dagen weer meer haargroei.'


De onderzoekers hebben proxofim nog alleen getest op muizen, maar willen het onderzoek graag naar de kliniek brengen.

http://www.sciencemag.org/news/2017/03/molecule-kills-eld...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

10:36 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

28 april 2017

Een op vijf diagnoses hersenaandoening is fout


De Nederlandse Hersenbank zegt dat uit hersenonderzoek geregeld blijkt dat een patiënt aan een andere ziekte is overleden dan gedacht. Zo is bij bijna een op de vijf overledenen die gestorven zouden zijn aan de ziekte van Parkinson of Alzheimer sprake van een onjuiste diagnose. Ook bij dementie- en MS-patiënten speelt het probleem. De Hersenbank wil dat met het onderzoek inzicht verkregen worden in het ziekteverloop en behandelende artsen worden geholpen bij het stellen van diagnoses.


De Hersenbank verricht onderzoek op hersenen van donoren, zo'n 200 per jaar. Daaruit blijkt dat bij patiënten verschil zit tussen wat blijkt uit de hersenobductie en wat als officiële doodsoorzaak staat geregistreerd.


Neuropatholoog Annemiek Rozemuller van het VU Medisch Centrum, ook verbonden aan de Nederlandse Hersenbank, beaamt dat het moeilijk is om bij leven een diagnose te stellen. Zo is er vaak sprake van combi-aandoeningen, patiënten die last hebben van twee ziektes waarvan de symptomen op elkaar lijken. "Het is hele ingewikkelde materie. Daarnaast hebben neurologen moeite om alle beschikbare informatie over de verbetering van de diagnostiek tot zich te nemen", zei Rozemuller in het NOS Radio 1 Journaal.


"De leercurve van neurologen kan enorm verbeteren als ze van ons neuropathologen horen wat er is gevonden. Zo kunnen we vertellen dat ze bij een bepaald vlekje op een scan aan die diagnose moeten denken." Volgens haar gaat het in een op de vier gevallen mis, dan is er een andere diagnose dan de neuroloog dacht. Door de resultaten van onderzoek achteraf te delen kan volgens Rozemuller worden voorkomen dat ook bij toekomstige patiënten een onjuiste diagnose wordt gesteld.


Voor nabestaanden is het volgens Rozemuller vaak heel moeilijk om te horen dat hun dierbare aan iets anders is overleden dan gedacht. "Dat kan een enorme klap zijn, zeker als de doodsoorzaak een behandelbare ziekte was. Dan kan zo'n hele familie aan de telefoon hangen met de vraag: wat als de overledene wel was behandeld? En dan zeg ik altijd wel eerlijk dat het misschien anders had kunnen lopen. Maar dat is wel ontzettend moeilijk als arts, je wil ook niet je collega's afvallen."


Marc van Impe


Bron: MediQuality

09:03 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)