19 november 2017

Cassatie spreekt sjoemelende thuisverpleegster vrij


Begrijpe wie kan, maar het Hof van Cassatie heeft het arrest waarin de Genkse thuisverpleegster Mina Assabane twintig maanden cel met uitstel kreeg deels in de prullenmand gekieperd. Ondanks het feit dat de rechters in Antwerpen en Tongeren haar schuldig bevonden aan het opstellen van valse getuigschriften om het Riziv op te lichten, ontloopt ze voorlopig haar straf. Aanleiding van de vernietiging is een procedurefout. Het is nu aan het arbeidsauditoraat om te beslissen of het proces wordt overgedaan.


Tussen mei 2009 en april 2011 stelde Asabbane meer dan 350 getuigschriften op voor thuiszorg die ze nooit verstrekte. Ook gaf de verpleegkundige zich op papier zestien keer uit voor een collega om valselijk geld via getuigschriften op te strijken. De vrouw beweerde tot zo'n 120 thuispatiënten per dag te kunnen verzorgen terwijl ze slechts een materiële capaciteit had om 70 mensen te bezoeken. Volgens haar advocaat lag dit aan het feit dat de vrouw samenwerkte met collega-zorgkundigen. "Die andere verpleegsters werkten onder haar naam en nummer. Op die manier is dit groot aantal patiënten zeker mogelijk." Voorts rekende ze mensen een wasbeurt aan, terwijl ze die helemaal niet had gegeven. Alles samen ontving Asabbane een onterechte uitbetaling van zo'n 110.000 euro.


Het kwam haar in eerste aanleg op twee jaar effectief te staan. Het Antwerpse Hof van beroep bracht begin dit jaar de straf terug tot twintig maanden met uitstel. Daarbovenop moest ze 114.000 euro aan de burgerlijke partijen betalen. De twintig maanden vervallen nu, maar de vergoeding aan de slachtoffers blijft behouden.


De maand voordien moest de 42-jarige thuisverpleegster zich al eens verantwoorden voor feiten van valsheid in geschrifte, fraude en faillissementsmisdrijven uit de periode tussen 2012 en 2014.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

16:47 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

18 november 2017

Minder darmkijkonderzoek door eenvoudige test


Een nieuwe ontlastingstest van het Nederlandse Tramedico, dat ook in Temse een vestiging heeft, geeft buikpijnpatiënten snel duidelijkheid of er sprake is van onschuldige buikklachten of van een aandoening zoals darmontsteking of ernstiger.


De test die eerder al gebruikt werd in ziekenhuizen, is nu geschikt gemaakt als thuistest, zodat huisartsen deze kunnen meegeven aan mensen met chronische buikklachten. Initiatiefnemer is Nederlandse gastro-enteroloog Ben Witteman.


De bedoeling is dat de test over enige tijd bij alle Nederlandse huisartsen verkrijgbaar is. De patiënt kan de test, die vergelijkbaar is met een zwangerschapstest, thuis doen en heeft na vijf minuten de uitslag. De verwachting is dat de test zorgt voor 40% minder verwijzingen naar het ziekenhuis. Een groot deel van de patiënten hoeft dan geen belastend darmkijkonderzoek te ondergaan.


Op dit moment loopt een pilot plaats in twintig huisartsenpraktijken, daarna komt de nationale uitrol. Huisartsen geven de test mee aan patiënten met chronische buikklachten, zodat zij deze zelf thuis kunnen doen. Jos Dirven, huisarts en projectcoördinator van de pilot, is erg enthousiast over de test: ‘Huisartsen hebben straks iets in handen waarmee ze buikpijnpatiënten die al langere tijd rondlopen met klachten, kunnen helpen. De test is zeer betrouwbaar en sluit in 95 van de honderd gevallen darmkanker of darmontsteking uit.' De huisartsen krijgen een specifieke bijscholing.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

16:42 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Alweer een griepvaccin mislukt

Het huidige griepvaccin presteert suboptimaal, claimen Scripps-onderzoekers in PLOS Pathogens. Ian Wilson en collega’s onderzochten de werking van de H3N2-variant van het influenzavirus. Statistisch gezien lijkt hij de laatste jaren nog maar een op de drie mensen tegen deze griepvariant te beschermen.

Volgens Wilson ligt dat aan een L194P-mutatie in het magglutinihene-eiwit van het virus, waarbij dus het aminozuur leucine op plaats 194 in de keten is vervangen door proline. Die mutatie lijkt van nature niet voor te komen in H3N2 dat je isoleert uit ongevaccineerde mensen. Het probleem zit hem volgens de onderzoekers in de productiemethode: zodra je het virus vermenigvuldigt in een kippenei begint het te muteren. De eerste oogst bevat 2 % L194P, als je daarmee een tweede ei injecteert krijg je 20 % L194P en na een aantal rondes stabiliseert het L194P zich op 37 %. De reden lijkt te zijn dat het hemagglutinine hierdoor beter op kippenei-specifieke receptoren gaat passen.


Met röntgenkristallografie is nu echter aangetoond dat L194P tevens de 3D-structuur van het eiwit ter plekke veel flexibeler maakt dan hij hoort te zijn. Het effect is duidelijk groter dan de onderzoekers vooraf hadden verwacht. En uitgerekend deze plek dient relatief vaak dient als target voor de antilichamen van het menselijke immuunsysteem. Met flexibele doelwitten heeft dat immuunsysteem sowieso moeite, en áls het al lukt om antilichamen te produceren heb je kans dat ze alleen op het gemuteerde virus passen en niet op natuurlijk H3N2. Geen wonder dus dat die vaccins steeds slechter werken.


Medicines & Scripps Research Institute http://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371...

Marc van Impe


Bron: MediQuality

08:55 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende