29 augustus 2017

Topdokters


Ik lees een column van Marleen Finoulst, hoofdredacteur van Bodytalk en auteur bij Weliswaar over gezondheidskwesties. Dr. Finoulst is huisarts en is via het alternatieve circuit en met veel vallen en opstaan uitgegroeid tot een –niet altijd- erkende autoriteit in het artsenwereld.


Dit is de tijd van het jaar dat afgestudeerde masters in de geneeskunde de keuze maken voor het traject van hun latere carrière. Iedereen specialiseert nu, van huisarts tot neurochirurg. Of zoals mijn goede vrienden in de klinische praktijk dat zeggen: de beenhouwers, de metsers en de zielknijpers gaan nu voor hun toekomst.


Er zijn 42 erkende specialiteiten in België maar het aureool dat rond elke opleiding hangt varieert nogal. Heden ten dage is het al neurochirurgie dat de klok slaat: alleen de studenten met de allerbeste curricula komen hiervoor in aanmerking, schrijft dr. Finoulst. Ik vrees dat ze tegen de tijd dat ze afgestudeerd zijn alweer gedateerd zijn.


Volgens mij ligt er een grote toekomst in de gastro-enterolgie nu meer en meer auteurs erop wijzen dat ons tweede brein in onze buik ligt. En dat werpt dan weer een nieuw licht op de zo verguisde discipline van de psychiatrie die zich al te lang in de zwachtels van de pseudofilosofisch gezwets en de namaakliteratuur gehuld heeft. De discipline lijdt nog altijd onder de charlatanerie van Freud tot Lacan, met uitstapjes naar Wessely en cognitieve gedragstherapie als wondermiddel. Om Mindfulness niet te vergeten.


Ik citeer dr. Finoulst: "Voor psychiatrie, heerst een nijpend tekort en zijn kandidaten schaarser. Wie hiervoor kiest, krijgt dan ook met vooroordelen te maken. De verhalen liegen er niet om. "Juffrouw," zegt de stageleider-orthopedist tegen zijn dokter-stagiaire, "ziet u die twee wagens ginds op de parking staan? Die grote en die kleine? Wel, als u kiest voor psychiatrie, rijdt u later met die kleine wagen. Kiest u voor orthopedie, dan zal het die grote zijn, dat is namelijk mijn auto." Zei een cardioloog tegenover een beloftevolle student: "Maar meneer, met uw punten gaat u toch geen psychiater worden?" Sommige geneeskundestudenten verliezen hun idealen al tijdens hun opleiding, met dank aan sommige opleiders die ze al lang kwijt zijn. Terwijl huisartsgeneeskunde vroeger ‘de mindere' keuze was, is dat vandaag psychiatrie. Uitschuivers als "juffrouw, wordt u toch maar huisarts", zijn grotendeels verleden tijd. De uitspraak deed mijn oude professor traumatologie tegen een verbouwereerde dokter-in-opleiding in de tv-reeks Dokters van morgen, omdat ze zijn vraag niet meteen kon beantwoorden. Mede daardoor kiezen vandaag veel meer studenten bewust voor het huisartsenberoep, overigens een veelzijdige en boeiende stiel. Beloftevolle jongeren moeten hun keuze onbevooroordeeld en onbevangen kunnen maken, dan worden het allemaal topdokters."


Marleen Finoulst heeft groot gelijk. Ze vergeet alleen te vermelden dat de academie waar ze zelf deeltijds haar belegde boterham verdient, er niets aan doet om die wantoestanden te verhelpen. Het is niet omdat het Waer is dat het echt waar is. En dat streven naar topdokters, dat leidt toch alleen maar naar bedrog, moord en doodslag.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

12:55 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

28 augustus 2017

Beloon therapietrouw financieelKan financiële beloning de therapietrouw vergroten bij alle patiënten die een depotpreparaat van een antipsychoticum krijgen voorgeschreven, en houdt dit effect aan na het stoppen van de beloning? Psychiater Harm Gijsman denkt van wel.


Zou een financiële beloning de therapietrouw bij patiënten met een psychotische stoornis vergroten? Deze patiënten vinden het vaak lastig om de dagelijkse medicatie in te nemen. Een eerdere studie waarbij de patiënten meteen geld kregen na inname van de medicijnen liet goed resultaat zien.


De belangrijkste resultaten van het onderzoek: Na 12 maanden was de medication possession ratio (MPR) 94,3% in de interventiegroep en 80,3% in de controlegroep, een gecorrigeerd verschil van 15% (95%-BI: 9-21). Tijdens de follow-up nam dit verschil af naar 6,5% (95%-BI: 2-11).


De interventie- en controlegroep vertoonden na 12 maanden geen verschil wat betreft psychotische symptomen, bijwerkingen, kwaliteit van leven, heropnames, en problematisch gebruik van alcohol of drugs.


Over de consequenties voor de praktijk meldt Gijsman: deze publicatie komt in een tijd waarin de noodzaak van anti psychotische onderhoudsmedicatie minder absoluut wordt gezien en waarin de autonomie van de patiënt hoog in het vaandel is komen te staan.


Deze interventie zet echter juist druk op het nemen van medicatie en mogelijk ook op de autonomie van deze vaak armlastige patiënten. Het effect op het depotgebruik is beperkt en dit houdt ook maar matig stand. Toch kan een langer durende interventie zeker toegevoegde waarde hebben voor patiënten met een lage therapietrouw die vooral extrinsieke motivatie kennen.


Het zou wel een idee zijn om ook de hulpverleners te belonen, want voor hen is deze aanpak weinig uitdagend! Leest de minister mee?


Bron: https://www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/nieuws...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

13:31 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

27 augustus 2017

Pak nieuwe huisartsenarme gemeenten


Wie zich na zijn studies vestigt in een "prioritaire zone' kan een premie krijgen voor "een eerste installatie". Dat geldt ook voor wie verhuist van een prioritaire zone naar een andere prioritaire zone als de premie voordien nog niet was aangevraagd.


Zowel loontrekkende (bijvoorbeeld in een wijkgezondheidscentrum) als zelfstandige huisartsen kunnen de premie aanvragen. Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid dreigt in 43 nieuwe gemeenten een tekort aan huisartsen. Die bevinden zich dus in een prioritaire zone.


Wie zich tussen 1 juni 2017 tot en met 31 december 2018 vestigt in Affligem, Anzegem, Beerse, Begijnendijk, Bertem, Bierbeek, Boechout, Deinze, Destelbergen, Edegem, Genk, Grobbendonk, Haacht, Haaltert, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Herent, Herenthout, Herne, Herselt, Houthulst, Hove, Huldenberg, Kalmthout, Kasterlee, Laakdal, Lier, Lierde, Londerzeel, Melle, Mesen, Mortsel, Peer, Poperinge, Roosdaal, Rotselaar, Rumst, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Tervuren, Tielt, Vleteren en Waarschoot, komt in aanmerking voor een vestigingspremie van 20.000€.


In vijftien gemeenten is het huisartsentekort opgelost. Het gaat om Berlaar, Bree, Ham, Houthalen-Helchteren, Kruishoutem, Lommel, Mol, Oudenaarde, Sint-Amands, Sint-Denijs-Westrem, Tienen, Wingene, Wommelgem, Zulte en Zwevegem. Wie zich daar vestigt NA 31 december 2017 heeft geen recht meer op die premie van 20.000 euro. Op de vorige lijst, die nog geldig is tot eind dit jaar, staan 185 gemeenten, het jaar daarvoor waren dat er 180. Vorig jaar kregen 159 artsen zo'n premie, in 2015 waren dat er 99.


Woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat het aantal 'huisartsenarme' gemeenten in Vlaanderen inderdaad stijgt. Huisartsenarme regio's zijn gemeentes of zones met minder dan 90 huisartsen per 100.000 inwoners. In dunbevolkte gebieden van minder dan 125 inwoners per km² ligt de grens op minder dan 120 huisartsen per 100.000 inwoners. In de lijst die deze week bekend werd gemaakt staan 204 prioritaire zones. Het kan dan kan gaan om gemeenten, deelgemeenten, of bepaalde wijken in grote steden waar onvoldoende huisartsen zijn.


De stijging is volgens Moonens vooral een gevolg van de vergrijzing. 'De uitstroom van oudere huisartsen wordt moeilijk opgevangen door jongere artsen. Te weinig artsen in opleiding kiezen ervoor om huisarts te worden'. Verder is er volgens Moonens waarschijnlijk ook een effect van de opkomst van groepspraktijken.


Bron : https://www.zorg-en-gezondheid.be/een-lening-enof-een-pre...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

07:55 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)