10 maart 2017

Een trol schaadt imago huisartsen in opleiding


Fake news is als vergif. Wil de consument het gretig tot zich nemen, dan moet namaak nieuws om echt geloofwaardig te zijn altijd een stevige portie echt nieuws bevatten. Trollen –nog zo’n nieuw begrip in de media- weten dat als de beste.

Dat hebben we van de geboren nieuwsmanipulatoren uit linker- en rechterhoek geleerd. Zowel autoritaire regimes van links als van rechts geven hun draai aan de realiteit. Een staaltje daarvan verscheen vorige week in De Artsenkrant waar met grote zin voor drama op pagina twee werd aangekondigd dat de regering de huisartsenopleiding wil inkorten. De beroepsopleiding zou in plaats van drie nog tweeënhalf jaar duren. En daarmee zou ze 705 miljoen euro uitsparen.


Zowat alle gesprekspartners en betrokken partijen, inclusief de minister van Volksgezondheid die daar overigens niet bevoegd voor is, vielen uit de grijze lucht. Zij kreeg wel de gare peren doorgeschoven. In feite gaat het om een reorganisatie van de opleiding waarbij de dubbele nomenclatuur die gaat afstuderen, toch de gelegenheid krijgt om een volwaardige maar ietwat ander georganiseerde praktijkopleiding te krijgen.


Iedereen is het daarover zowat eens, behalve één hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de UGent, de heer Jan De Maeseneer die het blijkbaar nodig vond om zijn ideologische hakken nog eens in het zand te zetten. De passage van de heer De Maeseneer die tegen de pensioenleeftijd aanleunt, zal een opluchting teweeg brengen.


Zijn alarmerende berichten over de staat van de huisartsengeneeskunde, het stemgedrag van zijn studenten, hun sociaal engagement tot en met de onweerstaanbare drang om zich in een wijkcentrum te engageren heeft bij al menig weldenkend mens uit de praktijk kwaad bloed gezet.


Maar sinds zijn fameuze rapport uit 1989 zijn we het van hem gewend dat er rond het begin van de lente vanuit de Gentse beemden de uitbarsting van de Krakatau aangekondigd wordt. Telkens gaat dit zorgen voor een mars van de blote-voetengeneeskunde naar Cubaans model, gevolgd door een aardverschuiving en 0.02 graden klimaatopwarming. De realiteit is dat de eerste kikkers in de Blaarmeersen gesignaleerd worden. Het is niet het nachtelijk gerommel van een vulkaan maar het baltsgedrag van de anura dat we horen.


Vorig voorjaar werd de Gentse professor voor het eerst in vijftien jaar geconfronteerd met een rechtse politieke meerderheid: meer dan de helft van de studenten koos voor N-VA (24 procent), Open VLD (24 procent) of Vlaams Belang (7 procent). Erger nog, de toekomstige artsen vinden het principe eigen schuld, dikke bult, zo slecht nog niet.


Voor artsen die vaak met kwetsbare mensen zullen te maken hebben die door onkans en ziekte toch in de problemen geraken, hoewel ze ‘hun best doen', is dat toch een merkwaardige opvatting, vond professor De Maeseneer. Het bleek een storm in een glas water. En iedereen is het er ondertussen over eens: wie zijn best niet doet, verspeelt zijn kansen.


Ook nu gaat het om niet meer: de opleiding wordt aangepast, gewijzigd dus, maar beantwoordt perfect aan de Europese normen. Volgens De Maeseneer zijn de haio's niet te spreken over een mogelijke inkorting van de huisartsenopleiding. Het zou heel wat imagoschade opleveren, stelt het Haio Overleg Platform. Hoofdredacteur Geert Verrijken noemt het een aberratie.


Het is een mooi woord dat ik al lang niet meer gehoord had. Ik ken er ook een voor iemand die onjuiste berichten met kwade bedoelingen verspreid: een trol.


Marc van ImpeBron: MediQuality

21:29 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Hoe zit het met de akoestiek?Bij de inrichting van een praktijkruimte, een patiëntenkamer in een ziekenhuis of de wachtkamer bij de huisarts, besteedt men zelden voldoende aandacht aan de akoestiek, of is het daar niet zo belangrijk?


Wie en nacht in een ziekenhuis heeft doorgebracht kan uit ervaring spreken: vaak hoeft de deur niet open te staan om een gesprek in de gang te volgen. Privacy is in de zorg een belangrijk onderwerp, de akoestiek speelt hierbij een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan een slechtnieuwsbericht of het krijgen van een diagnose van een vervelende aandoening, dan wil je niet dat iemand anders dat mee krijgt. Of denk aan het gebrek aan privacy wanneer in de tweepersoonskamer alleen een dun gordijntje de ene patiënt scheidt van de andere.


Helaas hebben we niet altijd de keuze om op een eenpersoonskamer te liggen. Niet alleen je kamergenoten maar ook alle activiteiten die op de gang plaatsvinden kunnen je uit je slaap houden en afleiden. En dat terwijl een goede nachtrust juist zo belangrijk is voor een snel herstel. Aan de universiteit van Lund in Zweden is het directe verband tussen slaapverstoringen en ruimteakoestiek onderzocht. Uit de resultaten blijkt een significante verbetering van de slaapkwaliteit na akoestische interventie. Slaapverstoringen kunnen concentratie-, motorische en aandachtsstoornissen tot gevolg hebben.


Ook is bij oudere patiënten aangetoond dat een slechte nachtrust leidt tot een verhoogde kans op deliria. Andere gevolgen zijn een langere herstelperiode, een lagere weerstand tegen infecties en een langere duur van de mechanisme beademing. Door ons af te vragen voor wie we een ruimte ontwerpen, welke activiteit er plaats gaat vinden en welke ruimte-eigenschappen we tot onze beschikking hebben, kunnen we eisen stellen aan akoestische parameters. In sommige gevallen zijn deze strenger, bijvoorbeeld wanneer de ruimte bedoeld is voor dementerende ouderen met gehoorverlies.


In dat geval moeten we rekening houden met aspecten zoals spraakverstaanbaarheid en de geluidniveaus. Wanneer we te maken hebben met een wachtruimte voor de polikliniek gynaecologie, speelt privacy een grotere rol en is het van belang de spraakverstaanbaarheid op grotere afstand juist te beperken.


Als opdrachtgever of manager van een zorginstelling is het vooral belangrijk bewust te zijn van het belang van een goede akoestiek. Neem in samenspraak met een adviseur akoestische eisen op in het programma van eisen voor bouw en renovatieprojecten en zorg dat er een akoestisch adviseur bij betrokken raakt. Wanneer pas na oplevering blijkt dat er akoestische klachten zijn en er naar een oplossing gezocht moet worden kan dit leiden tot hoge kosten en tijdsverlies.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:43 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

09 maart 2017

Un compliment à la femme


Je suis convaincu d’être plutôt intelligent, empathique, avide de savoir, courtois et prévenant, clair, précis et spirituel. Mais pour l’érudite épouse, je suis parfois un goujat qui oublie la ‘Journée des Compliments’, qui croit toujours avoir raison et qui le fait en plus remarquer haut et fort.


Vis-à-vis de mes amis qui fêtent la fin de la ‘Tournée minérale', je me montre bienveillant et je fais semblant de les écouter en leur donnant de temps en temps une réponse qui ne signifie pas grand-chose. Mais la conversation avec elle, du moins lorsqu'elle n'est pas à bout de nerfs en fin de journée, se limite souvent à un grognement du style « je te raconterai ça plus tard », dès que j'aurai l'occasion de m'asseoir à côté d'elle. C'est mon côté Jekyll et Hyde, deux personnages que je déteste profondément qui refont tout le temps surface.


Heureusement, elle n'est pas du genre à se laisser dire par un homme qui ne connaît rien et je me fais remettre à ma place. Mais de nombreuses femmes encaissent le coup tout en sachant qu'elles ont raison. Cela se passe aussi sur le terrain, dans les unités de soins et dans les cabinets. Ce n'est pas pour rien que des petits mâles règnent sur les syndicats de médecins, et d'autres. Je viens de lire le livre ‘Men Explain Things to Me' de l'écrivaine américaine Rebecca Solnit, qui se demande dans cet essai révolutionnaire pourquoi les hommes pensent toujours avoir raison. C'est le livre idéal pour celles et ceux qui continuent à rester sobre aussi durant le carême et qui veulent s'interroger sur le sens et surtout sur l'absurdité de l'existence.


Je connais un dentiste qui me donne la rage de dent avec son interminable pédanterie et son irrésistible pulsion de vouloir transformer tout le monde en légume. Un homme qui ne peut habiter ailleurs que dans un paysage vallonné afin de pouvoir fixer le vague horizon lointain de sa propre apparence d'autorité de ce regard suffisant que je ne connais que trop bien chez les hommes qui aiment s'étendre longtemps sur tous les sujets. Il est de ceux qui tapent volontiers sur le clavier pour donner une nouvelle fois libre cours à ses idées à la Trump.


Non, je préfère décidément la compagnie des femmes. Aux réceptions, aux fêtes, à table et dans le courrier des lecteurs. Elles sont élégantes, sensibles et délicates et savent beaucoup mieux que leurs pendants masculins quand il vaut mieux se taire.


Il y a bien sûr aussi des hommes formidables, comme les innombrables médecins et aussi les amis normaux que j'ai eu le plaisir de pouvoir rencontrer au cours de ma carrière et qui m'ont aidé depuis mes plus tendres années, qui ont lu mes modestes articles, ont écouté mes discours, m'ont encouragé et m'ont donné le coup de pouce qu'il fallait au bon moment. Mais je n'ai retrouvé chez aucun d'entre eux la sensibilité, la finesse et le réconfort, ce délicieux sentiment de bonheur que nous percevons quand nous sommes ensemble et que ‘nous sommes non seulement heureux d'apprendre quelque chose mais aussi d'apprendre quelque chose aux autres'. Avec cette petite bouffée de parfum qui flotte tout autour.


Je repense maintenant à tous ces hommes Très Importants. Ils transpirent la condescendance et l'utilisent pour pousser certaines femmes, heureusement pas toutes, à douter d'elles-mêmes et renforcent leurs collègues, les hommes, dans leur égocentrisme infondé. Les hommes, les vrais hommes, leur riraient au nez. Mais les femmes attendent poliment d'être hors de portée d'oreille avant de commencer à rire à gorge déployée.


C'est le moment des bavardages à propos de futilités ou de théories du complot et tous les genres s'y laissent aller, mais l'expérience m'a appris que la confiance en soi débridée et conflictuelle manifestée par de parfaits ignares est déterminée par le genre d'une personne. Les hommes veulent toujours tout expliquer, même s'ils ne savent pas toujours de quoi ils parlent. Du moins certains hommes.


C'est comme le fait de siffler une femme en rue, ou de l'y harceler – ce qui leur donne un moment le sentiment qu'il s'agit aussi de leur monde. C'est une sorte de ‘surdité' qui, associée à l'arrogance, rend impossible d'atteindre le moindre compromis. C'est ce qui rend parfois les négociations politiques aussi désespérantes.
J'évoquais dans un article précédent le harcèlement sur les lieux de travail. Ce n'est pas une question de vie ou de mort, c'est une question d'éthique. Le combat contre les Hommes qui Expliquent Tout est aussi mené dans les hôpitaux et dans les universités, les femmes y sont verbalement laminées, pour ne pas parler des innombrables femmes qui ne sont même pas autorisées à entrer au laboratoire, à la bibliothèque, à participer à la conversation, à la révolution ou même à faire partie de la catégorie des ‘êtres humains'.


L'essai intitulé ‘Men Explain Things to Me' a été écrit d'un seul trait en 2010 par l'écrivaine, comme elle l'explique elle-même. « Lorsque qu'une chose sort aussi vite, c'est qu'elle prenait forme tout doucement depuis des années quelque part au fond de la tête. Cette idée voulait tout simplement être écrite, elle désirait impatiemment se lancer sur le champ de course et a galopé à l'extérieur dès que je me suis assise à l'ordinateur. Elle s'est développée à un rythme endiablé. Et a aussi touché une corde sensible. Certains hommes ont cru devoir expliquer qu'il n'y a en fait pas phénomène déterminé par le genre qui dicte aux mâles d'expliquer des choses aux femmes. » CQFD.


Le site web ‘Academic Men Explain Things to Me' http://mansplained.tumblr.com/ rencontra rapidement le succès, des centaines de femmes universitaires y faisant le récit de la manière dont elles avaient été diminuées, mises sous tutelle, remises en question, et ainsi de suite. Le site n'est actuellement pas actif mais reste ouvert. Le terme ‘mansplaining' [une contraction entre les termes anglais ‘man' et ‘explaining'*] a été lancé peu après. Le terme ‘mansplained' est entré dans le langage journalistique politique courant en 2012, et a été un des meilleurs nouveaux mots apparus en 2010, selon le New York Times. Saviez-vous par ailleurs que le personnel scientifique indépendant de la plus ancienne université de notre pays ne compte que 27,4% de femmes ?
*Le néologisme français existe: ‘mecsplication'.

Marc van Impe


Le recueil d'essais de Rebecca Solnit intitulé ‘Men Explain Things to Me' se trouve sur internet: http://rebeccasolnit.net/books/. Elle est aussi l'auteure de ‘L'Art de Marcher', publié chez Babel. (Titre original : ‘Wanderlust: A History of Walking')

 

Source: MediQuality

20:32 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)