10 februari 2018

Artsen vragen zelf om referentiecentra


Acht gynaecologen vragen minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block in een open brief om de behandeling van baarmoeder­(hals)­kanker alleen in die ziekenhuizen toe te staan, waar dat via een kijkoperatie gebeurt.

Nu gebeurt 52 procent van de chirurgische ingrepen bij baarmoederkanker via zo'n kijkoperatie . Bij baarmoederhalskanker gaat het om 57 procent. ‘Internationaal is de standaard voor eierstokkanker dat je minstens 20 operaties per jaar moet uitvoeren om voldoende ervaring te kunnen opdoen', zegt Ignace Vergote, gynaecoloog in het UZ Leuven en één van de ondertekenaars van de brief. ‘Als je minstens 20 behandelingen per jaar uitvoert, dan stijgt de overlevingskans met 10 tot 15 procent.'

De gynaecologen wijzen op de voordelen: minder bloedverlies en dus minder zware gevolgen voor de patiënt. En de kosten voor de sociale zekerheid zijn veel lager dan bij een klassieke buikoperatie.

De gynaecologen baseren zich op de resultaten van de Effect-studie die werd uitgevoerd door de Belgische Stichting Kankerregister (http://www.kankerregister.org/media/docs/Projecten/Effect... ), die verschillende kwaliteitsindicatoren analyseerde voor de behandeling van baarmoederkanker tussen 2012 en 2015. Het blijkt ook uit de gegevens die door het Riziv in 2015 werden verzameld.

In de grootste ziekenhuizen gebeurt 90 à 95 procent van de ingrepen via een kijkoperatie. Gynaecologen schreven daarom de brief met de vraag om de behandeling van patiënten met baarmoeder(hals)kanker te centraliseren in referentiecentra. Dat ligt in de lijn van het beleid van de minister. In 2014 kregen 1.500 dames de diagnose van baarmoederkanker. Baarmoederhalskanker komt minder vaak voor: 630 vrouwen in 2015.

Een ander probleem is de behandeling van eierstokkanker: slechts 3 van de 113 ziekenhuizen halen de norm. In ons land krijgen zo'n 800 vrouwen te maken met eierstokkanker. Uit cijfers van het Riziv blijkt dat 113 ziekenhuizen dergelijke patiënten behandelen. Maar er zijn slechts drie centra die meer dan 20 patiënten per jaar hebben, wat de internationale norm is opdat je als ziekenhuis voldoende ervaring kan opdoen om maximale overlevingskansen te kunnen bieden. In ziekenhuizen die meer dan 20 patiënten behandelen, stijgt de overlevingskans met 10 tot 15 procent. Professor Vergote vraagt ook hier dwingend wordt opgetreden..

Zeldzame kankers kunnen beter in een beperkt aantal ziekenhuizen behandeld worden, zoals het KCE dat in 2014 al aantoonde.

In juni vorig jaar lijstte het KCE op in hoeveel ziekenhuizen long-, pancreas- en slokdarmkanker behandeld worden en hoeveel ziekenhuizen genoeg patiënten behandelen om de maximale overlevingskans te garanderen. Zo voeren 68 ziekenhuizen de complexe chirurgie voor pancreaskanker uit, terwijl de helft van die ziekenhuizen maar vier patiënten per jaar zien. Volgens het KCE zou de behandeling tot 2 of maximum 13 ziekenhuizen beperkt moeten worden.

Minister De Block werkt aan een hervorming maar wordt op het terrein niet geholpen door de perifere ziekenhuizen. Er zijn ook praktische problemen. De referentiecentra hebben niet altijd voldoende capaciteit om de behandelingen van de kleinere ziekenhuizen over te nemen, wat tot wachtlijsten kan leiden. De eerste referentiecentra die Volksgezondheid zal invoeren, zijn die voor pancreas- en slokdarmkanker. Daarna komt longkanker aan de beurt.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

10:14 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

09 februari 2018

Nederland heeft beste zorgstelsel, België staat op achtste plaats


Het Nederlandse zorgstelsel staat met een score van 924 punten van de duizend op de eerste plaats in de Euro Health Consumer Index (EHCI). België lijkt het meest genereuze gezondheidszorgsysteem in Europa te zijn en staat met 832 punten op de achtste plaats. Terwijl Nederland erin slaagt kwaliteit, rapportering en toegankelijk tot de zorg mooi in evenwicht te houden, slaagt België er niet in zich te plaatsen in de topklasse op het gebied van medische behandelresultaten en patiëntenrechten.

De Euro Health Consumer Index (EHCI) is een jaarlijkse waardering van de gezondheidszorg in de Europese landen en bestaat sinds 2005.

Nederland is het enige land dat consistent in de top drie staat bij de totale beoordeling van elke European Index die de Health Consumer Powerhouse (HCP) tot nu toe heeft gepubliceerd. De HCP legt er evenwel de nadruk op dat de metingen niet bedoeld zijn om te bepalen welk land het beste zorgstelsel heeft, maar alleen om te meten welk stelsel het beste scoort op gebruiksvriendelijkheid. Maar "er moet veel te leren zijn van hoe de Nederlanders hun zwakke punten hebben aangepakt."

Zorg binnen handbereik

Er zijn verschillend oorzaken voor de hoge Nederlandse score op de Euro Health Consumer Index. Zo heeft het Nederlandse systeem niet echte zwakke plekken. Het feit dat in Nederland verschillende zorgverzekeraars met elkaar in concurrentie gaan is positief, zegt het HCP. Marktwerking is goed voor de consument. Ook de inspraak van de consument in de besluitvorming zorgt voor de hoogste score van 125 punten. Dat geldt overigens voor alle noordelijke landen én Zwitserland. "Nederlanders hebben op een goede, gestructureerde manier inspraak op besluitvorming rondom de zorg. En het Nederlandse zorgstelsel heeft 160 primaire zorginstellingen opgezet waar 24 uur per dag geopereerd kan worden, zeven dagen per week. En gezien het kleine formaat van het land, betekent dat er een open kliniek in de buurt is voor iedereen, waar hij of zij ook woont." België scoort wat patiëntenrechten en inspraak betreft een middelmatige 104 punten, en zit in het peloton met Frankrijk en Luxemburg betreft. De autoritaire Latijnse cultuur heeft daar duidelijk nog invloed.

De andere landen dan: Zwitserland heeft een uitstekende reputatie maar is duur, maar klinisch uitmuntend met 898 punten. Denemarken is een goede derde met 864 punten. Denemarken was enkele jaren geleden zilveren medaillewinnaar maar daalde één plaats omwille van de aanscherping van de toegangsregels tot de gezondheidsdiensten. Maar de klinische zorg is er uitmuntend. Noorwegen en Luxemburg delen de 4de positie op 850 punten.

Toch zijn er ook nog verbeterpunten, voornamelijk op wachttijden én qua kosten. Zwitserland beslaat plek twee in de top drie en Denemarken krijgt een derde plaats met 864 punten. Roemenië sluit de rij op de 34ste plaats met 439 punten.

https://healthpowerhouse.com/files/EHCI-2017/EHCI-2017-re...

Marc van Impe


Bron: MediQuality

 

 

10:59 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

08 februari 2018

Intieme chirurgie in de lift


Het voorbije jaar is de vraag naar designervagina’s en schaamlipcorrecties wereldwijd met bijna 50%, respectievelijk 45% gestegen. Dat maakt van schaamlipcorrecties één van de meest populaire chirurgische ingrepen van het moment.

De nieuwe cijfers werden vorige zaterdag op het IMCAS, het 19ste Annual World Congress of the International Master Course on Aging Science in Parijs bekendgemaakt. Vaginale chirurgie heeft de wind mee. Dat komt omdat vrouwen zich meer dan ooit bewuster zijn van hun levensstandaard en de tweede reden is dat de esthetische vaginale chirurgie nu veel comfortabeler en pijnloos is en er dankzij de moderne technologie geen of minimale insnijding meer vereist. Borstvergrotingen zijn nog steeds goed voor 15,8 % van alle cosmetische ingrepen. Op de tweede plaats staan liposucties, nipt gevolgd door ooglidcorrecties en neusoperaties. De vraag naar penisvergrotingen was het kleinst.

Bijzondere aandacht op het congres was er voor Genital Beautification , zeg maar de totaalaanpak van de vagina. "Een vrouw van middelbare leeftijd die vaginaal bevallen is, kan zich niet van haar bestaande problemen ontdoen door alleen maar een labiaplastie te krijgen, want net als in het gezichtsveld wordt het vet-, spier- en botweefselverlies hier veroorzaakt door veroudering." Aldus dr. Bulent Cihantimur, plastisch chirurg aan de Turkse Uludag University, die in zijn privé kliniek vooral West-Europese dames behandelt. "De schade in kwestie wordt verdubbeld door de bevalling. Bij sommige patiënten zien we zelfs een urine-incontinentieprobleem."

Om het uitgerekte vaginaweefsel van de patiënt te vernauwen, hanteert hij de naar hemzelf genoemde Cihantimur Fat Transfer techniek waarbij eigen lichaamsvet verrijkt met stamcellen geïnjecteerd wordt. Andere mogelijkheden zijn de Spider Web Aestheticum om meer strakheid te bereiken, of de G-Shot op 2-3 cm van de vagina-opening, wat voor een langere stimulatie en een beter orgasme moet zorgen. Een andere veel gevraagde ingreep is een verkleining van de mons pubis.

Cosmetische chirurgie wordt het vaakst in de Verenigde Staten, Brazilië, Japan, Italië en Mexico uitgevoerd. Oost-Azië blijkt echter de snelst groeiende markt. Verwacht wordt dat de vraag naar cosmetische chirurgie in Azië in de loop van het huidige jaar voor het eerst hoger zal zijn dan de vraag in Europa. Op internationaal vlak zijn de uitgaven voor plastische chirurgie in een jaar tijd met ongeveer 8% gestegen. In totaal werd hieraan zo'n 7,5 miljard pond uitgegeven, omgerekend gemiddeld 8,5 miljard euro.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

19:30 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)