05 maart 2018

APPLE lanceert zich in ziekenhuiszorg


CNBC meldt dat Apple dit voorjaar in de VS klinieken gaat opzetten onder de naam AC Wellness. Het bedrijf wil daarmee zorgen voor snellere diagnostiek en behandeling voor eigen werknemers. Het technologieconcern treedt hiermee in de voetsporen van bedrijven zoals Amazon.

Dat kondigde recent een gelijkaardig initiatief aan samen met J.P. Morgan en Berkshire Hathaway . Apple heeft echter bijbedoelingen: de klinieken moeten er niet alleen voor zorgen dat Apple-medewerkers zo snel mogelijk weer op de been zijn na een ziekte of ongeluk, maar zullen ook dienen als een soort living lab voor de eigen producten en diensten op het gebied van e-health zoals de Apple Watch de HealthKit, ResearchKit en CareKit en combinaties van device en apps. Ook zou Apple bezig zijn met eigen devices voor diabetici.

Het gaat om twee projecten in Santa Clara County, Californië, die open zullen staan voor Apple-werknemers en hun directe familie. Beide klinieken zullen staan dicht bij het hoofdkantoor van Apple in Cupertino. Apple heeft in totaal zo'n 80.000 werknemers in de VS. Op een website – acwellness.com – staan meer details en vacatures.

Verder zal Apple eigen gezondheidsprogramma's ontwikkelen, waarmee het mikt op preventie en beter management van bestaande ziektes. Dat zou onder meer blijken uit vacatures op de website van AC Wellness, zoals voor een Population Health Program Designer en een Clinical Program Designer.

Marc van Impe

https://www-cnbc-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.cnbc.com/...

 

Bron: MediQuality

13:37 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Een blauw oog


We zitten aan de oever van de rivier en kijken naar het wassend water. Binnenkort loopt de helft van de campings aan de oever van de Semois weer onder. Op die manier verdwijnen elk jaar honderden steuntrekkers richting van het Waalse bassin. Mijn vriend de lokale huisarts zit met een enorm blauw oog en beschouwt zijn stilaan gepensioneerde toekomst.

Men noemt dat hier een accident de Jupiler. Nogal wat artsen zijn hier het slachtoffer van fysiek, verbaal en psychisch geweld. Patiënten willen een voorschrift of een ziektebriefje, afspraken worden aan de bar van de lokale kroeg gemaakt. Er wordt over gepocht, het heeft niets met haat of dwang te maken. Meer met frustratie. Mannelijkheid staat hier nog vaak gelijk met misbruik van fysiek geweld. Een patiënt vertelt langs de neus weg, hoe hij iemand in elkaar sloeg, en vraagt dan een attest. De hint is snel begrepen: "Geef mij het voorschrift dat ik vraag." Hier in de streek gaat het om zware pijnstillers, amfetaminen, slaappillen en er schijnt een trafiek te bestaan over de Franse grens naar Charleville-Mézières.

"Het gebeurt dat patiënten mij onder druk zetten voor een ziektebriefje, ook al zijn of waren ze niet ziek," zegt onze vriend uit Leopoldsburg. "Soms kom ik ze tegen op de autoweg naar huis, zo rond halfvijf op de 314, slapend op de achterbank van een wit busje plafonneerders op de weg naar huis." "Dokter, als u mij geen ziektebriefje geeft, raak ik mijn werk kwijt. Voor u is het toch maar een briefje." Hij voelt zich schuldig, maar ook sociaal verantwoordelijk.

Uit een bevraging van meer dan 3.700 Belgische artsen, uitgevoerd aan de VUB door masterstudent Lennart De Jager, blijkt dat verbaal en psychisch geweld dikwijls voorkomen bij (huis)artsen. Ook orthopedisten hebben daar vaak last van. Artsen ervaren schelden, beledigen en opzettelijk een schuldgevoel bezorgen ook vaak als de ergste vormen van geweld. ‘Patiënten zijn mondiger geworden en eisen meer dan vroeger: een medicatievoorschrift, een ziektebriefje of een extra onderzoek', zegt Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde aan de VUB. In 27 procent van de gevallen voelt de arts zich echt bedreigd, 21 procent geeft aan dat de agressie invloed heeft op zijn manier van werken.

Volgens het onderzoek van de VUB is de agressor vaak een bekende patiënt. ‘Zeker als je de patiënt kent en als je als arts een band met hem hebt, durft die patiënt sterker tegen te pruttelen', zegt professor Devroey.

‘Een agressieve patiënt die na een conflict niet langer door mij behandeld wil worden, kan ik missen. Maar waar ik bang voor ben, is dat hij of zij gaat rondbazuinen dat ik geen goede dokter zou zijn. Dan ben je niet één patiënt kwijt, maar mogelijk ook nog de buren, familieleden en vrienden van die patiënt.'

Vooral jonge artsen aan het begin van hun carrière lijden onder geweld en agressie. Uit het VUB-onderzoek blijkt dat artsen met minder dan tien jaar praktijkervaring het vaakst geweld ervaren.

‘Ik merkte al na een paar jaar dat de druk van patiënten minder werd. Na verloop van tijd kennen ze je en weten ze waarvoor je staat. Naarmate je meer ervaring hebt, win je ook aan maturiteit. En ik ben minder rigide dan vroeger. Ik plooi gemakkelijker.'

Mijn vriend die de zeventig nadert en de VUB van verre kent, grimlacht: hij vindt dat het fysiek en psychisch geweld de regel wordt.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:52 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

22 februari 2018

Lyme: nieuwe bewijzen voor persistente borrelia-infectie


Wetenschappers van de Tulane University, Louisiana, hebben bevestiging gevonden voor het bestaan van persistente borrelia-infectie, beter bekend als de ziekte van Lyme.

Resusapen werden geïnfecteerd met Borrelia burgdorferi en vier maanden later 28 dagen lang behandeld met een antibioticum. Het antibioticum slaagde er niet in om de borreliabacterie volledig uit te roeien: 7 tot 12 maanden later konden de wetenschappers de bacterie terugvinden in verschillende weefsels, weliswaar in lage concentraties.

Borrelia kan dus ontsnappen aan het immuunsysteem van het lichaam, een antibioticumbehandeling doorstaan en vitale organen zoals hart en hersenen invaderen, zo besluiten de onderzoekers. Het gaat eerder om zwakke infecties met lage aantallen aan bacteriën, maar precies daarom is het goed mogelijk dat een persistente infectie oorzaak kan zijn van vele niet-specifieke ('vage') symptomen zonder dat de infectie bij mensen waarneembaar is.

Begin deze maand nog verscheen in Knack een virulent artikel waarin wetenschapsjournalist Dirk Draulans en viroloog professor Marc Van Ranst de persistente borrelia-infectie naar het rijk der fabelen verwezen. Prof. Van Ranst had het in die context over de 'nog grotere schurken' die voor hem 'de artsen (zijn) die zijn overgegaan naar de dark side om hun duistere magie te beoefenen'.

Het onderzoek toont ook het bestaan van infectie in afwezigheid van de normaal verwachte antilichaamrespons. De immuunrespons is erg variabel, waarschijnlijk ook bij de mens, ondanks het gebruik van een duidelijk gedefinieerde borreliastam. Op diverse plekken in het lichaam worden tekenen van ontsteking gezien. Bovendien toonden de wetenschappers aan dat de teruggevonden borreliabacteriën levensvatbaar zijn.

De meeste lymepatiënten worden succesvol behandeld, maar een groep blijft langdurig ziek. Omdat bij deze patiënten geen infectie meer vastgesteld kan worden, spreken wetenschappers van post-Lyme disease of post-treatment persistence. Wat de oorzaak is van post-Lyme disease is lange tijd onderwerp van een pittige discussie geweest. De consensus is vandaag nog steeds dat de symptomen niet te wijten kunnen zijn aan een blijvende infectie.

Eerdere experimenten met muizen hadden al de suggestie gewekt dat borrelia na antibioticum in het lichaam kan achterblijven. Daaruit bleek inderdaad dat borrelia 12 maanden na behandeling kan terugkeren. Maar het verloop van een infectie bij muizen verschilt sterk van die bij mensen.

Marc van Impe

Referenties

Embers ME, Hasenkampf NR et al. Variable manifestations, diverse seroreactivity and post-treatment persistence in non-human primates exposed to Borrelia burgdorferi by tick feeding.PLoS One. 2017 Dec 13;12(12):e0189071 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29236732

Crossland NA, Alvarez X, Embers ME. Late Disseminated Lyme Disease: Associated Pathology and Spirochete Persistence Post-Treatment in Rhesus Macaques. Am J Pathol. 2017 Dec 11. pii: S0002-9440(17)30894-5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29242055/

 

Bron: MediQuality

09:07 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)