11 februari 2018

Kanker niet langer hinderpaal voor gezonde zwangerschap

Zwanger zijn en kanker krijgen, het gebeurt maar het hoeft niet langer een onmogelijke strijd te worden tussen leven en dood. blijkt uit internationaal onderzoek in The Lancet Oncology van de Vlaamse hoogleraar gynaecologische oncologie Frédéric Amant aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het AMC in Nederland.

Amant verzamelde gedurende 10 jaar data uit zestien landen over zwangere kankerpatiënten en hun kinderen. Het resultaat zorgt voor schok in de oncologie: 'We zijn blijven aantonen dat de kinderen niet lijden, door erover te publiceren, door lezingen te geven.' Maar het beste resuyltaat is dat ‘we nu zien dat artsen onze boodschap oppakken, er ontstaat een mentaliteitsverandering.' arts .

Jaarlijks wordt bij een op de duizend zwangere vrouwen kanker vastgesteld. Behandeling betekende vroeger onherroepelijk schade aan het ongeboren kind. Niet behandelen leidde vaak tot de dood van de moeder. Nu blijkt dat de behandeling niet noodzakelijk schade toebrengt en dat de kinderen niet vaker afwijkingen hebben en zich in de eerste jaren na de geboorte net als andere kinderen ontwikkelen. De moeders overleven bovendien net zo vaak als kankerpatiënten die niet zwanger zijn.

De nieuwste studie in dit groots opgezette onderzoek is het promotieonderzoek van arts-onderzoeker Jorine de Haan (VUmc) die 1.170 zwangere vrouwen die tussen 1996 en 2016 de diagnose kanker kregen, volgde en wat de gevolgen waren voor moeder en kind. Onder hen 278 Nederlandse vrouwen. Het aantal vrouwen dat een kankerbehandeling kreeg, steeg elke vijf jaar met 10 procent. Vooral het aantal chemo's nam toe: tussen 2010 en 2016, de laatste onderzochte periode, kreeg 44 procent van de vrouwen een chemo en werd 36 procent geopereerd.

Het aantal levend geboren kinderen nam in twintig jaar tijd tot 90 procent toe. Het aantal te vroeg geboren kinderen nam af. 'Vroeger haalde de arts een kind vaak eerder, zodat de moeder na de bevalling meteen met de chemo kon beginnen', verduidelijkt Amant. 'Nu begint de arts al tijdens de zwangerschap met chemo en is er minder reden om het kind eerder te laten komen.'

Hoewel het aantal vroeggeboortes afneemt, zijn kinderen van kankerpatiënten bij de geboorte wel vaker te licht en hebben ze een grotere kans op opname op de neonatale intensive care. Ruim 40 procent van de pasgeborenen komt op die afdeling terecht. De onderzoekers zien een verband met de toename aan chemokuren. Bepaalde chemo's beschadigen het dna van cellen en dat kan de ontwikkeling van de placenta beïnvloeden. Maar ook andere zaken kunnen bij dat lage geboortegewicht een rol spelen, benadrukt Amant, zoals stress bij de moeder.

Tot nu toe laat onderzoek zien dat het lage geboortegewicht geen nadelige gevolgen heeft, aldus Amant. De kinderen hebben na een paar maanden een normaal gewicht, en een reguliere lengte en hoofdomtrek. Kankerpatiënten, zo blijkt ook uit deze studie, krijgen niet vaker dan gemiddeld een kind met een ernstige afwijking. Chemokuren worden niet voor de twaalfde week van de zwangerschap gegeven omdat in die periode de organen van het kind worden aangelegd, wat de kans op misvormingen vergroot. Na de twaalfde week, als de organen alleen nog maar groeien, is die kans uiterst klein. Toch is het belangrijk, zegt Amant in De Volkskrant, om zwangere kankerpatiënten heel goed in het oog te houden. 'De groei van de baby mag wat afvlakken maar als de achterstand te groot wordt, moeten we ingrijpen.'

http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470...

Marc van ImpeBron: MediQuality

09:19 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

10 februari 2018

Artsen vragen zelf om referentiecentra


Acht gynaecologen vragen minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block in een open brief om de behandeling van baarmoeder­(hals)­kanker alleen in die ziekenhuizen toe te staan, waar dat via een kijkoperatie gebeurt.

Nu gebeurt 52 procent van de chirurgische ingrepen bij baarmoederkanker via zo'n kijkoperatie . Bij baarmoederhalskanker gaat het om 57 procent. ‘Internationaal is de standaard voor eierstokkanker dat je minstens 20 operaties per jaar moet uitvoeren om voldoende ervaring te kunnen opdoen', zegt Ignace Vergote, gynaecoloog in het UZ Leuven en één van de ondertekenaars van de brief. ‘Als je minstens 20 behandelingen per jaar uitvoert, dan stijgt de overlevingskans met 10 tot 15 procent.'

De gynaecologen wijzen op de voordelen: minder bloedverlies en dus minder zware gevolgen voor de patiënt. En de kosten voor de sociale zekerheid zijn veel lager dan bij een klassieke buikoperatie.

De gynaecologen baseren zich op de resultaten van de Effect-studie die werd uitgevoerd door de Belgische Stichting Kankerregister (http://www.kankerregister.org/media/docs/Projecten/Effect... ), die verschillende kwaliteitsindicatoren analyseerde voor de behandeling van baarmoederkanker tussen 2012 en 2015. Het blijkt ook uit de gegevens die door het Riziv in 2015 werden verzameld.

In de grootste ziekenhuizen gebeurt 90 à 95 procent van de ingrepen via een kijkoperatie. Gynaecologen schreven daarom de brief met de vraag om de behandeling van patiënten met baarmoeder(hals)kanker te centraliseren in referentiecentra. Dat ligt in de lijn van het beleid van de minister. In 2014 kregen 1.500 dames de diagnose van baarmoederkanker. Baarmoederhalskanker komt minder vaak voor: 630 vrouwen in 2015.

Een ander probleem is de behandeling van eierstokkanker: slechts 3 van de 113 ziekenhuizen halen de norm. In ons land krijgen zo'n 800 vrouwen te maken met eierstokkanker. Uit cijfers van het Riziv blijkt dat 113 ziekenhuizen dergelijke patiënten behandelen. Maar er zijn slechts drie centra die meer dan 20 patiënten per jaar hebben, wat de internationale norm is opdat je als ziekenhuis voldoende ervaring kan opdoen om maximale overlevingskansen te kunnen bieden. In ziekenhuizen die meer dan 20 patiënten behandelen, stijgt de overlevingskans met 10 tot 15 procent. Professor Vergote vraagt ook hier dwingend wordt opgetreden..

Zeldzame kankers kunnen beter in een beperkt aantal ziekenhuizen behandeld worden, zoals het KCE dat in 2014 al aantoonde.

In juni vorig jaar lijstte het KCE op in hoeveel ziekenhuizen long-, pancreas- en slokdarmkanker behandeld worden en hoeveel ziekenhuizen genoeg patiënten behandelen om de maximale overlevingskans te garanderen. Zo voeren 68 ziekenhuizen de complexe chirurgie voor pancreaskanker uit, terwijl de helft van die ziekenhuizen maar vier patiënten per jaar zien. Volgens het KCE zou de behandeling tot 2 of maximum 13 ziekenhuizen beperkt moeten worden.

Minister De Block werkt aan een hervorming maar wordt op het terrein niet geholpen door de perifere ziekenhuizen. Er zijn ook praktische problemen. De referentiecentra hebben niet altijd voldoende capaciteit om de behandelingen van de kleinere ziekenhuizen over te nemen, wat tot wachtlijsten kan leiden. De eerste referentiecentra die Volksgezondheid zal invoeren, zijn die voor pancreas- en slokdarmkanker. Daarna komt longkanker aan de beurt.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

10:14 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

09 februari 2018

Nederland heeft beste zorgstelsel, België staat op achtste plaats


Het Nederlandse zorgstelsel staat met een score van 924 punten van de duizend op de eerste plaats in de Euro Health Consumer Index (EHCI). België lijkt het meest genereuze gezondheidszorgsysteem in Europa te zijn en staat met 832 punten op de achtste plaats. Terwijl Nederland erin slaagt kwaliteit, rapportering en toegankelijk tot de zorg mooi in evenwicht te houden, slaagt België er niet in zich te plaatsen in de topklasse op het gebied van medische behandelresultaten en patiëntenrechten.

De Euro Health Consumer Index (EHCI) is een jaarlijkse waardering van de gezondheidszorg in de Europese landen en bestaat sinds 2005.

Nederland is het enige land dat consistent in de top drie staat bij de totale beoordeling van elke European Index die de Health Consumer Powerhouse (HCP) tot nu toe heeft gepubliceerd. De HCP legt er evenwel de nadruk op dat de metingen niet bedoeld zijn om te bepalen welk land het beste zorgstelsel heeft, maar alleen om te meten welk stelsel het beste scoort op gebruiksvriendelijkheid. Maar "er moet veel te leren zijn van hoe de Nederlanders hun zwakke punten hebben aangepakt."

Zorg binnen handbereik

Er zijn verschillend oorzaken voor de hoge Nederlandse score op de Euro Health Consumer Index. Zo heeft het Nederlandse systeem niet echte zwakke plekken. Het feit dat in Nederland verschillende zorgverzekeraars met elkaar in concurrentie gaan is positief, zegt het HCP. Marktwerking is goed voor de consument. Ook de inspraak van de consument in de besluitvorming zorgt voor de hoogste score van 125 punten. Dat geldt overigens voor alle noordelijke landen én Zwitserland. "Nederlanders hebben op een goede, gestructureerde manier inspraak op besluitvorming rondom de zorg. En het Nederlandse zorgstelsel heeft 160 primaire zorginstellingen opgezet waar 24 uur per dag geopereerd kan worden, zeven dagen per week. En gezien het kleine formaat van het land, betekent dat er een open kliniek in de buurt is voor iedereen, waar hij of zij ook woont." België scoort wat patiëntenrechten en inspraak betreft een middelmatige 104 punten, en zit in het peloton met Frankrijk en Luxemburg betreft. De autoritaire Latijnse cultuur heeft daar duidelijk nog invloed.

De andere landen dan: Zwitserland heeft een uitstekende reputatie maar is duur, maar klinisch uitmuntend met 898 punten. Denemarken is een goede derde met 864 punten. Denemarken was enkele jaren geleden zilveren medaillewinnaar maar daalde één plaats omwille van de aanscherping van de toegangsregels tot de gezondheidsdiensten. Maar de klinische zorg is er uitmuntend. Noorwegen en Luxemburg delen de 4de positie op 850 punten.

Toch zijn er ook nog verbeterpunten, voornamelijk op wachttijden én qua kosten. Zwitserland beslaat plek twee in de top drie en Denemarken krijgt een derde plaats met 864 punten. Roemenië sluit de rij op de 34ste plaats met 439 punten.

https://healthpowerhouse.com/files/EHCI-2017/EHCI-2017-re...

Marc van Impe


Bron: MediQuality

 

 

10:59 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)