23 december 2017

Blauw licht verstoort de slaap ...


Blauw licht verstoort de slaap, dat is bekend. Toch ontwikkelde de Amsterdamse neurowetenschapper Els van der Helm een slaap-app, met het advies die niet te gebruiken in het uur voordat je gaat slapen.

De app bestaat uit zes modules met elk tien sessies over een bepaald slaapthema. Na het invullen van de slaapscan, een nogal lange vragenlijst over je slaapgedrag, krijg je een persoonlijke module toegewezen met een dagelijkse opdracht; om de tien dagen start je met een nieuwe module. De app is opgezet vanuit de wetenschappelijke visie: eerst kennis opdoen, daarna kijken hoe je die kennis kunt toepassen.

Van der Helm promoveerde in Californië op het effect van slaap op ons geheugen, stemming en emotionele reactiviteit. In 2013 werkt ze als consultant bij McKinsey in ­Amsterdam, waar ze 'als hobby' start met het geven van slaapworkshops. In 2016 begon ze een eigen slaapconsultancybureau. De app Shleep is het resultaat van tien jaar ervaring met slaapproblematiek. De app kan je gratis downloaden op http://www.shleepbetter.com/shleep-for-me/ . Een slaapscan en drie sessies zijn gratis, daarna betaal je €5,99 per maand.

Een alternatief voor wie niet direct aan de app wil: Van der Helm: "Ik ben bijvoorbeeld groot fan van brillen met oranje glazen die blauw licht blokkeren. Als je dan toch eens 's avonds achter de laptop moet om een mail te sturen, dan is dat een prima oplossing."

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:50 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

22 december 2017

Patroonsfeest 2018: KU Leuven reikt eredoctoraat uit aan neurochirurg Benamid


De KU Leuven eert op haar Patroonsfeest personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak. Op 2 februari 2018 worden vier eredoctoraten uitgereikt waaronder een aan neurochirurg Alim Louis Benabid.

Professor Alim Louis Benabid (°1942) is een absolute autoriteit op het vlak van de menselijke motoriek. Aan het begin van zijn carrière richtte hij zich op de behandeling van tremor bij parkinsonpatiënten.

Door elektrostimulatie van bepaalde hersendelen slaagde hij erin om patiënten te helpen bij wie alle andere behandelingen tot dan toe hadden gefaald.

Na zijn emeritaat legde Benabid zich toe op een nieuwe missie: mensen met verlamming door een ruggengraatletsel weer laten lopen. Hij richtte in Grenoble een volledig nieuw onderzoeksinstituut op. Het instituut werkt rond robotica die rechtstreeks aangestuurd wordt door de motorische cortex van de patiënt.


Marc van ImpeBron: MediQuality

19:44 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Een DNA-test onder de kerstboomEen ietwat delicaat idee voor een last minute kerstcadeau: een DIY DNA Testkit. Ik krijg een mailtje van Amazon: ‘Of ik nu twijfel aan mijn afkomst, mijn vaderschap of wil weten welke aandoeningen het volgend jaar voor mij in petto heeft, dan is de doe-het-zelf genetische test het cadeau om op mijn verlanglijstje te zetten.

Amazon UK's "last minute Christmas deals" omvatten een reeks van DNA- testkits vanaf slechts £42. De pakjesdealer adviseert me echter voor de Rolls onder de "gentests" in kerstpromotie te gaan: de kit van 23andMe, een Amerikaans bedrijf die normaal £149 kost en u gegarandeerd voor- en nageslacht en gezondheidsrisico's oplijst, nu met £20 feestkorting.

Volgens ene Kathy Hibbs, PR van 23andMe, vertelt de test u haarscherp welke genen u het risico op 10 dodelijke ziekten geven. De prijs alleen al zet me aan het denken over welke weg de genetica de voorbije 17 jaar heeft afgelegd sinds begin deze eeuw het menselijk genoom werd gedecodeerd.

Ik las in The Times vorige week nog hoe wetenschappers tijdens een conferentie over genetica in Londen hun bezorgdheid over de Kerstpromotie voor dergelijke tests uitdrukten. De specialisten waren niet bezorgd over de al dan niet wetenschappelijke uitkomst van de tests, daar hadden ze geen twijfel over. Wel maakte Philippa Brice van de PHG Foundation, een denktank gespecialiseerd in genetica, zich zorgen over al het extra werk dat dergelijke test zou opleveren.

"Als mensen niet begrijpen wat medisch belangrijk is, vragen ze hun huisarts om raad en de huisarts kan zich alleen maar tot de specialist richten. . . wat nog meer werk en uitgaven betekent voor de nu al armlastige NHS."

Amazon zendt het pakje, zolang de Brexit niet in voege treedt, het pakje douanelasten vrij naar België. Overigens geeft de Nederlandse website My Heritage ook kerstkorting: van €89 naar slechts €59‎‎‎.

Marc van Impe

https://www.amazon.com/23andMe-DNA-Test-Ancestry-collecti...

Bron: MediQuality

08:29 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)