24 december 2017

Bewijs dat caloriearm dieet diabetes type 2 kan genezen


Britse wetenschappers hebben de resultaten van de Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) bekendgemaakt waaruit blijkt dat een caloriearm dieet bij patiënten met type 2-diabetes in 45 % van de gevallen ‘werkt’.

De deelnemers die een intensief caloriearm dieet voorgeschreven kregen, konden erin om na drie tot vijf maanden hun klassieke medicatie stop te zetten. De resultaten verschenen in The Lancet.

Aan de studie namen 300 patiënten deel, die gemiddeld 54 jaar oud waren en sinds gemiddeld drie jaar diabeet waren. Een deel van de patiënten volgde gedurende drie tot vijf maanden het Counterweight Plus Programme, een caloriearm maar 'nutriëntcompleet' voedingsprogramma . Daarna kregen deelnemers een stapsgewijze en gestructureerde voedselreïntroductie aangevuld met ondersteuning voor gewichtsbeheersing. Meer dan de helft bij wie diabetes in remissie ging, verloor tien tot vijftien kilogram. In de controlegroep bereikte slechts 4 % remissie. De wetenschappers denken dat gewichtsverlies de sleutel is voor het succes van behandeling, omdat de pancreas dan ook vetmassa verliest. Al gaat het dan maar om enkele grammen vet, het is toch voldoende om de pancreas terug aan de praat te krijgen.

Dit is de eerste algemene studie die aantoont dat aangepaste voeding diabetes in remissie kan brengen, zegt professor Michael Lean van de Universiteit van Glasgow. Eerdere studies waren klein of werden gedaan in gespecialiseerde centra. De Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) toont nu aan dat de voedingsbehandeling ook in realistische omgevingen werkt. In een vervoilgstudie zal men nagaan wat na twee jaar de resultaten zijn.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

19:10 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Een strenge Kerstmis gewenst


Wat voor land wordt dit? Worden we met zijn allen katholieker dan de paus Franciscus? Een betere moslim dan Abdul Aziz Aal ash-Shaikh, de grootmoefti van Mekka? Ik zou het in deze donkere dagen bijna geloven.

Als ik de taalgrens oversteek moet ik mijn sigaret doven in het bijzijn van de kleinkinderen. Niet dat ik rook, maar stel dat ik – dan bega ik in de ogen van mijn medeburger een doodzonde. Acht op de tien Belgen vinden dat roken in het bijzijn van kinderen sowieso verboden mag worden. Bier drinken als je nog geen 18 bent? Zeven op de tien Belgen vinden het een goed idee om alle soorten alcohol en dus ook bier te verbieden onder de 18 jaar.

Professor Jean Tytgat pleit zelfs voor een nultolerantie voor alcohol achter het stuur. Gelukkig is de Vlaamse verkeersminister toleranter. De samenleving wordt hard: de meeste Belgen zijn voorstander van een strenger beleid. De Belg wil meer plichten. De plicht om deel te nemen aan opsporingsprogramma's tegen kanker. De plicht om bepaalde inentingen te nemen. De helft wil een verbod op zonnebanken. En evenveel zijn tegen diesel behalve als die in de firmawagen gaat. En dan heb ik het nog niet over het verbod op zelfmoord.

De bevraging door de Onafhankelijke Ziekenfondsen laat een bittere smaak in mijn mond. We zijn een volk van huichelaars aan het worden: zes tot zeven op de tien ondervraagden zeggen dat ze serieuze inspanningen doen om gezond te leven maar een meerderheid vindt wel dat ánderen te weinig moeite doen om de kosten van de gezondheidszorg binnen de perken te houden. Tezelfdertijd vindt slechts een op de drie landgenoten dat er ook extra gezondheidsbudget geïnvesteerd mag worden in kinderen uit grote gezinnen of in migranten en vluchtelingen.

Maar meer dan zes op de tien ondervraagden vinden het wel belangrijk om budget te besteden aan de strijd tegen burn-out en een beter evenwicht tussen privé- en beroepsleven. En ook aan een gezonde en evenwichtige voeding voor iedereen. Dit is een land geworden van me, myself and I. Alles gereguleerd, alles onder controle.

Het brengt me een oud verhaal in zijn moderne mediaversie in herinnering:

Breaking News: "Op 25 december werd in een Lochristi, een buurgemeente van Gent een pasgeboren baby gevonden in een stal. De politie ging onmiddellijk ter plaatse. Een timmerman en een minderjarige, vermoedelijk de moeder, werden in hechtenis genomen. Vanochtend, heel vroeg in de ochtend, werden de lokale autoriteiten door een bloemist uit de buitenwijken van Lochristi geïnformeerd dat een familie van daklozen zich in zijn stal had gevestigd. Bij aankomst ter plaatse ontdekte de politie een pasgeboren baby, verpakt in onhygiënisch doeken en slapend op strooisel. De timmerman, later geïdentificeerd als Jozef, een Palestijn zonder verblijfsvergunning uit de Gentse randgemeente Nazareth, maakte bezwaar tegen het feit dat de autoriteiten het kind in veiligheid brachten.

Hij werd bijgestaan door verschillende herders en drie vreemdelingen zonder papieren. Deze drie buitenlanders, die beweerden magiërs te zijn, werden eveneens gearresteerd. Zij zijn mogelijk lid van een sekte. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt zich af waar deze drie mannen vandaan komen, ze waren waarschijnlijk op weg naar Calais.

De hoofdcommissaris bevestigde dat ze geen identiteitspapieren op zak hadden, maar wel goud en verdachte en illegale producten in hun bezit hadden. Ze beweren dat God hen vertelde om geen vragen te beantwoorden. De verdachte producten zijn voor analyse naar het laboratorium van professor Jean Tytgat gestuurd. De huidige verblijfplaats van de pasgeborene is niet gemeld.

Volgens het OCMW is de vader een vijftiger en is de moeder zeker niet volwassen. We controleren op dit moment de relatie tussen beide, zegt de sociaal assistent. Maar omdat er geen vermoeden van pedofilie bestaat, wordt gedacht aan de kidnapping van een minderjarige....

De moeder bevindt zich momenteel in het universitair ziekenhuis van Gent voor medische en psychiatrische onderzoeken. Ze beweert nog steeds een maagd te zijn en zegt dat de baby van God is. Er moet in dit geval ongetwijfeld rekening worden gehouden met het gebruik van verdovende middelen, waarschijnlijk afkomstig van de drie buitenlanders. Er werd een DNA- onderzoek opgezet. Van onze correspondent vernemen we dat de ter plekke aanwezige herders beweren een grote man te hebben gezien, in wit gekleed, die hen beval naar de stal te gaan, en dat deze daarna mysterieus wegvloog. Er wordt geen enkele hypothese uitgesloten, evenmin de inscheping aan boord van een UFO.

De oppositie is verontwaardigd over het feit dat de regering onvoldoende waarborgen heeft opgezet om te voorkomen dat UFO's over ons luchtruim zouden vliegen. Zij vragen om een parlementaire enquête. Groen herinnert ons eraan dat het maken van een houtvuur in een stal een bron van vervuiling is....

De PVDA hekelt het harde kapitalisme dat de huren de hoogte indrijft en bescheiden gezinnen verhindert een fatsoenlijke woning te hebben.

De staatssecretaris voor Migratie deelt mede dat de regering sinds zijn aantreden veel nieuwe opvangplaatsen heeft geopend om te voorkomen dat gezinnen op straat achterblijven.

Er werd onder leiding van gouverneur Herodes een crisiseenheid opgericht. Volg ook de extra uitzending van Terzake rond het thema: "Hoe kunnen we vandaag de dag nog in een stal bevallen? Een pas binnen gekomen bericht tenslotte: Na een medisch onderzoek, dat bevestigde dat de minderjarige Maria inderdaad maagd is, werd het echtpaar in hechtenis genomen voor de ontvoering van een pasgeboren kind....

Ik wens u een zalig Kerstfeest.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:58 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

23 december 2017

Een arts mag valse hoop geven


Zonder hoop gaat de mens ten onder. Artsen mogen dus niet aarzelen om hun patiënten hoop op genezing te bieden ook al weten ze beter. Dat blijkt uit een studie van Rodrigo Bressan, en Sukhi Shergill hoogleraren psychiatrie en neurowetenschappen aan Kings College. Uit dat onderzoek blijkt dat kinderen met astma of type 1 diabetes beter reageerden op de behandelingen als ze' hoopvol' waren dan degenen die slechts 'optimistisch' waren.

De onderzoekers definieerden optimisme als "het vertrouwen van een individu in een goed resultaat, terwijl hoop een doelgerichte manier van denken is, waarbij een individu tijd en energie investeert in het plannen hoe zijn doelen te bereiken".

De voorbije decennia leerden artsen in opleiding dat ze moeten vermijden de patiënt te zeggen dat hij beter gaat worden, omdat er zelden zulke medische zekerheid bestaat en omdat in het geval van slechte resultaten onvervulde verwachtingen het vertrouwen in de arts aantasten. "Artsen maken zich onnodig zorgen over het bieden van valse hoop en kunnen die hele hoopkwestie uiteindelijk beter volledig negeren. Dit is vooral een uiting van de vrees voor de eigen incompetentie," schrijven de auteurs in de Kersteditie van de BMJ. Zij stelden vast dat hoop een "krachtige voorspeller" was van het aanslaan van een astmabehandeling bij kinderen, waarbij zij die hoopvoller waren bereid waren om hun inhalator altijd bij zich te dragen, terwijl zij die slechts optimistisch geneigd waren die eerder thuis vergaten.

Een vergelijkbaar patroon werd waargenomen bij een groep diabetische kinderen van 10-16 jaar die zes maanden lang werden gevolgd. De bloedglucoseniveaus daalden, terwijl het aantal zelftests steeg. Sukhi Shergill, professor in de psychiatrie en systeemneurowetenschappen bij King's College, Londen, zegt dat de ontdekking belangrijke implicaties kan hebben voor het beleid bij patiënten met aandoeningen zoals kanker, hartziekten en schizofrenie. Hij vergeleek de fysieke effecten van hoop op de hersenen met de waargenomen effecten bij patiënten die verteld wordt dat ze een krachtige pijnstiller krijgen, terwijl ze in werkelijkheid niets meer innemen dan een placebo. Shergill: "Optimisme is een gevoel van vertrouwen, maar vereist niet per se dat je actie onderneemt, terwijl het hebben van hoop betekent dat je van plan bent dat er iets anders zou kunnen gebeuren, en de motivatie hebt om iets aan je toestand te doen. We weten dat verwachtingen de neurale boodschap systemen van de hersenen veranderen. Een placebo laat de hersenen opioïden vrijgeven, wat dezelfde boodschap is als bij sterke pijnstillers zoals codeïne of morfine. Hoe je de boodschap verzendt maakt niet uit, het is het resultaat dat telt".

Hoop is een essentieel en gemeenschappelijk element in de meeste religies. In de Bijbel lezen christenen bij Jeremia 29:11-13 " Ik weet welke plannen Ik voor u heb,' zegt de Heer. ‘Met deze plannen heb Ik uw geluk voor ogen, niet uw ongeluk. Ik wil u weer een toekomst en nieuwe hoop geven." En in de Koran 3:139 staat geschreven: " Voelt jullie niet vernederd en kom niet tot wanhoop! Jullie zullen zegevieren als jullie gelovig zijn."

Noem het een leugen voor bestwil, als u dat wil, het belangrijkste is dat het helpt.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

18:58 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)