19 oktober 2017

De val van de alfaman


Wat bezielt mannen als Dominique Strauss Kahn (DSK), Donald Trump (DT) en Harvey Weinstein? De drie alfamannetjes hebben een onmatig grote seksuele drift gemeen die ze op slachtoffers waar ze autoriteit over hebben, botvieren.


DSK hield het met callgirls, prostituees, kamermeisjes en journalistes. DT greep wie hij kon naar eigen zeggen "in het kruis" en naar blijkt uit recente getuigenissen aarzelde hij niet om doelwitten als prinses Diana en filmster Brooke Shields te stalken. Harvey Weinstein paste de aloude Hollywood sofatechniek toe. Er zijn een aantal opvallende overeenkomsten: het gaat om machtige, vermogende en fysiek niet bijzonder aantrekkelijke mannen.


Wat me opvalt is dat het ongeloof dat velen uitten toen in 2011 de zaak DSK uitbarstte, nu plaats gemaakt heeft voor een soort aha-erlebnis. Strauss-Kahn's goede vriend sinds 20 jaar, de Franse filosoof Bernard-Henry Lévy verdedigde hem door dik en dun: "De Strauss-Kahn die ik ken, die sinds 20 jaar mijn vriend is geweest en die mijn vriend zal blijven, lijkt niet op dit monster, deze holbewoner, dit onverzadigbare en kwaadwillende beest zoals nu in de kranten wordt beschreven. Charmant, verleidelijk, ja zeker, een liefhebber van vrouwen en in de eerste plaats van zijn eigen vrouw, natuurlijk, maar dit wrede en gewelddadige individu, dit wilde dier, deze primaat, natuurlijk niet." Deze invloedrijke man, mijn beste vriend, een eerbaar bankier, een monster? Nee dat kan gewoon niet. Dit is een schoolvoorbeeld van het sociaal-psychologische fenomeen van stereotypering. Verkrachters zien er heel anders uit, dat zijn ‘losers' die geen vrouw kunnen krijgen. Je hoort nu een totaal ander verhaal.


Ik hoor op de radio hoe een "forensisich specialist" met de sociaal-psychologische verklaringen komt aandraven voor het seksueel grensoverschrijdende gedrag van zo'n man. Mannen in hoge posities, zouden een ‘natuurlijke' neiging hebben om het slachtoffer te worden van hun overmatige testosteronproductie. En precies omdat ze op de top van de apenrots zitten, is er niemand die hen corrigeert. Ze worden dus vanzelf seksverslaafd.


Ik geloof dat niet. Bill Clinton, Arnold Schwarzenegger, JFK en andere mannen gaan de geschiedenis in als seksuele veelvraten. Maar dat is nog wat anders dan kamermeisjes en debuterende actrices aanranden. Hun partner in hun seksuele escapades was een toestemmende partij. Een stagemeester die een stagiaire de linnenkast in lult maakt daarentegen misbruik van zijn positie. De mate van dwang en psychologisch geweld maakt het verschil.


Er zijn naar aanleiding van de zaak Weinstein opvallend veel verhalen over het seksueel intimiderende en dwingende gedrag van de dader naar buiten gekomen. Net als DSK zei Weinstein iets in de aard van ‘Ik weet niet wat me bezielde, ik ging volledig door het lint'. De dader poseert als slachtoffer. Forensisch deskundigen moeten dit herkennen: de dader die heel goed weet dat hij zichzelf niet onder controle kan houden in aanwezigheid van vrouwen, die seksueel opgewonden raakt van het dwingen van een vrouw tot seksueel contact, die wil dat de vrouw zich verzet. Herkenbaar is ook het recidiverende patroon. Ik heb in mijn carrière nogal wat van dit soort mannen gekend: in de politieke cenakels, aan de academie, in de advocatuur, in de media, in het theater. Geen van hen zag er als een loser uit. Ieder van hen was keurig getrouwd. Ze hadden kinderen, een schitterende carrière, een bloeiende praktijk. Ze werden bewonderd, gevreesd, ze beslisten over de toekomst van anderen.


In de Amerikaanse media vreesde men na de zaak DSK dat de slachtoffers van verkrachting nog meer zouden gaan aarzelen om aangifte te doen. Dat is nu niet meer zo. Het is goed dat de pers de slachtoffers nu de ruimte geeft. Overal zijn er kleine en grote Weinsteins, DSK's en Trumps. Hun slachtoffers mogen nu uit de kast komen. Ze zijn niet langer alleen.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:08 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

18 oktober 2017

NHS wil seksualiteit van patiënten kennen


De NHS England wil dat artsen vanaf april 2019 elke patiënt van 16 jaar of ouder vraagt naar zijn seksuele geaardheid.


Iedereen zal dus moeten bekend maken of hij homo, lesbisch, biseksueel, transgender of hetero is. De NHS England maakte de maatregel maar zondagmiddag bekend weigerde details te geven over hoe de informatie zal worden verzameld.


Zoals de tekst zich nu laat lezen zullen patiënten niet alleen kunnen worden ondervraagd door huisartsen, maar ook door verpleegkundigen of zelfs receptionisten. De NHS zei dat niemand zou worden gedwongen om de vraag te beantwoorden, maar het vastleggen van de gegevens zou ervoor zorgen dat "geen patiënt gediscrimineerd wordt".


Volgens een woordvoerder zal de regel geen invloed hebben op de zorg die ze ontvangen. De nieuwe richtlijn komt er binnen het kader van de wet inzake gelijke kansen die overheidsinstanties verplicht " waar relevant consequent de persoonlijke gegevens van patiënten zoals ras, geslacht en seksuele geaardheid te verzamelen ".


Volgens de Family Doctor Association is de richtlijn "potentieel invasief en beledigend" voor huisartsen wanneer zij de seksualiteit van mensen dienen te controleren. FDA voorzitter Dr. Peter Swinyard zei dat huisartsen de seksualiteit van hun patiënten meestal kennen en dat de nieuwe verplichting weinig zin heeft.


Paul Martin, chief executive van Manchester's LGBT Foundation, die samen met NHS England aan de basis ligt van de betwiste richtlijn zei dat hij "zo trots" was op de nieuwe regel. "Als we niet geteld worden, tellen we niet mee," zei hij. Hij noemde de monitoring van de seksuele geaardheid een "enorm belangrijke stap in de goede richting" om de ongelijkheid tussen LGBT's in de gezondheidszorg en sociale zorg aan te pakken. Hij erkende wel dat "sommige mensen zich ongemakkelijk zullen voelen als ze de vraag gesteld krijgen" en dat "het niet gepast zou zijn om aan een drukke receptie iemands seksuele geaardheid hardop te vragen."


Als een patiënt zijn seksualiteit niet openbaar wil maken, wordt "niet vermeld" als antwoord geregistreerd. De keuzeopties zijn heteroseksueel, homo of lesbisch, biseksueel, transgender, andere seksuele geaardheid, niet zeker, niet duidelijk of niet bekend. Op de BBC noemde het conservatief parlementslid Jacob Rees-Mogg de maatregel "opdringerig en Orwelliaans".

Marc van Impe

Bron: MediQuality

20:35 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

AR/VR biedt radiologen stralende toekomst

 
Nogal wat radiologen stellen zich vragen bij de toekomst van hun beroep, nu de artificiële intelligentie (AI) het mogelijk maakt dat beelden die in Vilvoorde gemaakt werden, een paar seconden later in Bombay door een computer geanalyseerd worden. “Maar er is geen reden om zich zorgen te maken,” zegt dr. Jesse Courtier, pediatrisch radioloog aan de University of Southern California San Francisco op een Linkedin discussieforum voor artsen.


Hij gelooft dat we aan de vooravond staan van een exponentiële transformatie in de manier waarop radiologen hun specialiteit beoefenen. Dr. Courtier ontwikkelden de HoloLens app Radiology with Holographic Augmentation (RadHA), wat het potentieel voor zowel Augmented als Virtual Reality (AR/VR) toepassingen op het gebied van Diagnostic Imaging in werkelijkheid omzet. De Hololens maakt de overstap mogelijk van tweedimensionale representaties naar ware 3-dimensionale patiënt-specifieke holografische modellen. "Toepassingen van Augmented Reality, waarmee ik het afgelopen jaar heb samengewerkt, zijn voor mijn klinische collega's bijzonder spannend geweest," zegt hij. "Wow! is de meest voorkomende reactie geweest van gebruikers van mijn HoloLens app RadHA. De anatomie op een 3-dimensonale manier weergeven is realistischer en dichter bij wat ze in de operatiekamer tegenkomen. De mogelijkheden om patiënt-specifieke 3D-objecten op een echte achtergrond te plaatsen hebben nieuwe ideeën opgeleverd voor patiënten- en stagiaireseducatie, pre-chirurgische planning en zelfs intra-operatief gebruik."


De Radiologic Society of North America zal dit jaar een nieuwe AR/VR showcase presenteren en er komt een AR/VR sessie op de volgende bijeenkomst van de American Roentgen Ray Society. Dit zal leiden tot een samenwerking tussen academici en bedrijven om de verdere groei en uitbreiding van deze radiologietoepassingen mogelijk te maken. Op die manier wordt de primaire manier van interpreteren van beelden 3-dimensionaal, waarbij het' scrollen' door 2-dimensionale stapels beelden tot het verleden zal behoren.


Het is niet de eerste keer dat de radiologie een snelle technologische verandering ondergaat. De integratie van PACS-systemen (Picture Archiving and Communication Systems) in de radiologie workflow, begin 2000, maakt het mogelijk om beelden snel te digitaliseren en te interpreteren. Hierdoor kunnen radiologen meer studies lezen en sneller lezen. Dat betekende wel dat radiologen zich hebben moeten aanpassen aan snellere workflows en moesten leren om in plaats van uitgeprinte films te lezen in een paar minuten door honderden beelden te scrollen. Die overgang gebeurde vrijwel naadloos, zegt Courtier, mede dankzij de assistenten die tijdens hun opleiding met PACS leerden werken. Daarom is hij dan ook voorstander van de integratie in de opleiding van opkomende technologieën zoals Augmented en Virtual Reality. "Met de ontwikkeling van gestandaardiseerde trainingsprotocollen voor 3D-beeldcreatie en -interpretatie en AR/VR software optimalisatie, zijn we het best gepositioneerd om het voortouw te nemen zodat de toekomst van de radiologie even stralend blijft."


https://radiology.ucsf.edu/blog/using-augmented-reality-a...


https://www.linkedin.com/pulse/augmented-radiology-how-re...


https://youtu.be/uYsGY5Eoe08

Marc van Impe

Bron: MediQuality

07:26 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)