22 oktober 2017

Seksleven Jan Modaal valt tegen


Actualiteitsmagazine Telefacts gaf onlangs nieuwe cijfers vrij uit ‘De Seksenquête 2017’. Daaruit blijkt dat het seksleven van de Vlaming wreed tegenvalt. Het seksleven van Jan Modaal krijgt een magere gemiddelde score van 5,9 op 10.


Bovendien is diezelfde Vlaming is nogal conservatief tussen de lakens. De cijfers tonen aan dat 36,2 procent van de geënquêteerden tijdens het vrijen de voorkeur geeft aan de klassieke missionarishouding. Zo'n 24 procent heeft liever de vrouw bovenaan en 16,7 procent geeft de voorkeur aan ‘op zijn hondjes'.


Liegen kan de doorsnee Vlaming beter: 36 procent zegt altijd een orgasme te krijgen, en begrijpe wie kan, 40 procent komt naar eigen zeggen meestal tot een seksuele climax. Het mysterie wordt nog groter en nog straffer: 94 procent van de mannen komt altijd écht tot een climax. Slechts één vrouw op de tien geeft aan dat ze tijdens het vrijen nooit een hoogtepunt bereikt. Toch blijven de Vlamingen op hun seksuele honger, er is volgens hen nog veel ruimte voor verbetering in hun seksleven. Sommige dames - 32,8 procent om precies te zijn - geven toe dat ze weleens een orgasme veinzen. Bij mannen komt faken zelden voor.

Niet zo uitzonderlijk zijn dames die meerdere keren na elkaar klaarkomen, wat in vaktermen een ‘superorgasme' wordt genoemd.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

19:29 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Essure: in EU van de markt gehaald, volgens Gezondheid.be niets aan de hand


‘Essure' werd gezien als de ideale sterilisatiemethode, omdat een operatie niet nodig is. Het inbrengen gaat via de vagina en baarmoeder. Wereldwijd komt het aantal vrouwen dat met Essure is behandeld op wel een miljoen. Maar het veertje blijkt lang niet zo ideaal.


Vrouwen rapporteerden steeds vaker scherpe pijn, en andere klachten. Bayer haalde Essure in juli „om commerciële redenen" en „een veranderde patiëntvraag" zelf van de markt in Nederland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Finland. Begin augustus weigerde de National Standards Authority of Ireland (NSAI), de keurmerkinstantie waar Essure oorspronkelijk was beoordeeld en een CE-keurmerk had gekregen, het keurmerk en de handelsvergunning van Essure te verlengen. De NSAI schortte de verlenging met drie maanden op omdat zij eerst afdoende antwoord wil op vragen over de veiligheid en effectiviteit.


Bayer liet op 18 september weten geen verlenging van het CE-keurmerk meer te willen. Daarmee is de verkoop van Essure binnen de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen feitelijk gestopt. In het persbericht daarover benadrukt Bayer dat deze beslissing geen verband houdt met „een probleem met de veiligheid of kwaliteit van het product".


Het lijkt erop dat de toelating van Essure te soepel is geweest. In oktober 2015 uitte The New England Journal of Medicine forse kritiek op de kwaliteit van de studies die aan de basis lagen van de toelating door de Amerikaanse FDA. Die waren nog uitgevoerd door het Amerikaanse bedrijf Conceptus, dat het product ontwikkelde en in 2013 voor ruim 850 miljoen euro door Bayer werd overgenomen. De veertjes uit roestvrij staal, nitinol -een nikkeltitaniumlegering- en PET-vezels, zijn bedoeld om levenslang in het lichaam te blijven zitten, maar in die eerste studies zijn de meeste deelnemers niet langer dan een jaar gevolgd, en slechts heel weinig tot twee jaar na de plaatsing. „Dat is veel te kort en met veel te weinig mensen om langetermijnbijwerkingen te kunnen opmerken", schreven de Amerikanen.


De studies werden ook niet blind uitgevoerd, en er werd op een vreemde manier geselecteerd in de deelnemers, waardoor de uitkomsten gunstiger leken. De studies richtten zich voornamelijk op de effectiviteit, in welke mate de methode ongewenste zwangerschappen kon voorkomen, niet op de bijwerkingen.


Volgens een grootschalige studie in de BMJ kunnen alleszins grote vragen gesteld worden bij de veiligheid van de Essure-methode. De kans op complicaties en her-operatie is veel groter dan bij de klassieke sterilisatie via laparoscopie. In de studie werden ruim 50.000 vrouwen gevolgd die tussen 2005 en 2013 in New York werden gesteriliseerd. De onderzoekers keken daarbij naar complicaties in de eerste dertig dagen na de operatie, en naar ongewenste zwangerschappen en her-operaties in de drie jaar na de ingreep.


Bij de Essure-methode was de kans op her-operatie tien keer groter dan bij de klassieke laparoscopie (wat neerkomt op ongeveer 21 extra operaties per 1.000 vrouwen). Het risico op een ongewenste zwangerschap was bij beide methoden vergelijkbaar (ongeveer 1 op 100).
Het ging hier om een zogenaamde observationele studie, waardoor de resultaten kunnen beïnvloed zijn door externe factoren waarmee geen rekening werd gehouden. Maar volgens de auteurs zijn de resultaten van die aard dat toch ernstige vragen kunnen gesteld worden bij de veiligheid van de Essure-methode.


De FDA besloot daarom vorig jaar dat er op de verpakking van Essure een zogeheten black box warning moest komen – een waarschuwing zoals wij die hier kennen van sigarettenpakjes. Bovendien werd Bayer verplicht tot een aanvullende studie met 2.400 patiënten, waarin laparoscopische sterilisatie vergeleken wordt met Essure. Diverse patiëntengroepen hebben in de VS al rechtszaken aangespannen tegen Bayer, tot nu toe zonder succes. Essure is in de VS nog altijd op de markt.


De hele kwestie brengt een ander probleem aan het daglicht: de eisen voor markttoelating van medische hulpmiddelen zijn een stuk lager dan voor geneesmiddelen. Markttoelating in Europa is feitelijk uitbesteed aan commerciële keurmerkorganisaties die door de fabrikant zelf mogen worden uitgekozen. Is het keurmerk verleend, dan mag het product in de hele Europese Unie op de markt komen. De lage standaard voor patiëntveiligheid heeft in het verleden geleid tot diverse affaires, onder meer met borstimplantaten en buikmatjes.


De Europese Unie werkt nu aan strengere regelgeving op dit gebied. Ten slotte nog dit: de website Gezondheid.be maakt wel melding van problemen met Essure maar is sinds twee jaar, oktober 2015 om precies te zijn, niet meer bijgewerkt. Nochtans zou men hier het publiek voorlichten op basis van evidence based medicine en practice.


www.acog.org/About-ACOG/Announcements/ACOG-Comments-to-FD...
www.evidence.nhs.uk/Search?q=the+Essure
www.medicinesresources.nhs.uk/en/Medicines-Awareness/Pres...
www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h5162

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:10 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

21 oktober 2017

Cervicale selfie helpt duizenden vrouwenlevens te redden


Een selfie nemen van je intiemste lichaamsdelen is misschien een van meest narcistische handelingen. Maar als je daarmee een van de belangrijkste doodsoorzaken kan detecteren, kan dit alleen maar toegejuicht worden.


Uit onderzoek blijkt dat een foto met een GSM genomen, een van de beste manieren is om een vroegtijdige diagnose van baarmoederhalskanker te stellen. Aan de andere kant van de wereld gebruikt de deskundige de techniek om seksueel geweld vast te stellen.


Baarmoederhalskanker is verantwoordelijk voor de dood van meer dan 270.000 mensen per jaar, waarvan ongeveer 85 procent in lage-inkomenslanden woont, en het is een belangrijke doodsoorzaak in ontwikkelingslanden. In tegenstelling tot veel andere medische aandoeningen is baarmoederhalskanker echter relatief gemakkelijk te identificeren en te behandelen, waardoor sterftecijfers tot met 80% kunnen dalen. "Er is geen reden waarom een vrouw zou moeten sterven aan baarmoederhalskanker enkel en alleen vanwege het feit dat ze niet op tijd gescreend is," zegt Ariel Beery, de CEO en medeoprichter van Tel Aviv-gebaseerde startup MobileODT, die een kleine, gemakkelijk draagbare en relatief goedkope versie van een colposcoop maakt en verkoopt.


In de westerse wereld zijn de baarmoederhalskankercijfers drastisch verminderd dankzij routinematige screening van pap uitstrijkjes, maar dat vereist een zorginfrastructuur die in andere delen van de wereld te vaak ontbreekt. Maar de mensen hebben daar wel smartphones. MobileODT ontwikkelde een zogenaamd EVA-apparaat dat op zo'n telefoon past, maar gedetailleerde resultaten biedt. Komt daarbij de culturele hinderpaal dat vrouwen in ontwikkelingslanden vaak geen genitaal onderzoek door derden willen ondergaan.


De cervicale selfie komt daaraan tegemoet. Door zelf een cervicale selfie te nemen, zijn veel vrouwen niet alleen in staat om hun cervix voor de eerste keer te zien, maar screenen ze zichzelf op tekenen van kanker. De foto wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis of dispensarium waar de beeldanalyse geautomatiseerd gebeurt.


Bij eventuele afwijkingen worden de vrouwen doorverwezen naar specialisten, die vervolgens verdere controles kunnen plannen. Er is zelfs geen medische basisopleiding nodig om de foto's te maken, waardoor de EVA (Enhanced Visual Assessment) een enorme aanwinst is in landen waar gezondheidseducatie en toegang tot medicijnen beperkt zijn.


Ondertussen wordt het EVA (Enhanced Visual Assessment) System in 23 staten van de VS gebruikt bij forensisch onderzoek bij slachtoffers van seksueel geweld. De FDA heeft de draagbare colposcoop gehomologeerd als medisch apparaat. http://www.mobileodt.com/

Twitter: https://twitter.com/MetroUK - Facebook: https://www.facebook.com/MetroUK/

Marc van Impe


Bron: MediQuality

19:01 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)