19 september 2017

Zware griepepidemie op komst


Als de algoritmes juist zijn krijgen we volgende winter een zware griepepidemie. Volgens de Britse NHS-baas Simon Stevens moeten we ons in West-Europa voorbereiden op een ' zware uitbraak' van een bijzonder virulente griep die vooral slachtoffers dreigt te maken onder het oudere deel van de bevolking.


De NHS-baas baseert zich op griepcijfers uit het zuidelijk halfrond. Op dit ogenblik zijn Australië en Nieuw-Zeeland in de greep van de ergste griepuitbraak sinds jaren. Tot nu toe zijn er dit jaar in Australië alleen al meer dan 70.000 gevallen van griep gemeld, waaronder een record van 30.000 gevallen vorige maand.


"Ik ben ervan overtuigd dat dit de grootste griepuitbraak is die we al enige tijd hebben gezien ", aldus professor Paul VanBuynder, voorzitter van de Australische Immunisatiecampagne. Het vorige grieprecord deed zich voor in 2015 toen meer dan 100.000 mensen positief voor griep testten. In 2016 waren er in totaal 7.851 griepmeldingen tegenover een totaal van 15.659 meldingen in 2015. Directeur pneumologie bij Melbourne University dr. Lou Irving zegt dat dit grieptype zeer gevaarlijk is voor mensen met chronische ziekten zoals astma, chronisch obstructieve longziekte, diabetes en hartkwaal.


De Engelse deskundigen dringen er bij de bevolking op aan om tijdig een griepvaccin te nemen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het duurt tien dagen voordat het griepvaccin goed werkt, zodat artsen mensen aansporen om nu in actie te komen.


Stevens zond zijn waarschuwing de wereld in op de NHS Expo in Manchester: " Dit wordt de hoogste prioriteit voor elke NHS-directeur. We weten nu al dat we meer ziekenhuisbedden nodig zullen hebben, we weten dat we beter voorbereid zijn, maar we weten ook dat de druk echt hectisch zal zijn."


De Wereldgezondheidsorganisatie is nog volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe vaccins en bevestigt dat als het hier winter wordt, het zeer druk zal worden voor huisartsen en ziekenhuizen. De ontwikkeling van het vaccin gaat minimaal nog zes weken duren.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:44 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

18 september 2017

Didgeridootherapie en andere IgNobelprijzen 2017


Donderdagnacht werden in Boston voor de 27ste keer de IgNobelprijzen, de jaarlijkse academische persiflage op de Nobelprijs, uitgedeeld. De prijzen gaan naar ernstig onderzoek dat 'eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet'. De winnaars krijgen een handdruk van een echte Nobelprijswinnaar, een zelf geknutselde trofee, en een biljet van 10 miljard Zimbabwaanse dollar.


Van de tien onderzoeken die vannacht werden bekroond, waren er drie expres grappig bedoeld, maar meestal gaat het om nogal obscure, nauwelijks geciteerde studies waar je je van afvraagt waarom men er überhaupt aan begint. De meeste prijzen gaan naar medisch onderzoek.


Zo is er de prijs voor een Zwitsers onderzoek naar de therapeutische waarde van de medische didgeridootherapie die zou helpen tegen tegen obstructieve slaapapnoe en ernstig snurken. Hoofdonderzoeker Milo Puhan, ooit promovendus aan de Universiteit van Amsterdam toen hij het onderzoek twaalf jaar geleden leidde, blijft erbij dat zijn therapie werkt. 'Medische didgeridootherapie duikt inmiddels op in aardig wat onderzoeksartikelen en medische richtlijnen.' Nog in de categorie geneeskunde valt het Frans onderzoek naar 'Het gebruik van geavanceerde hersenscantechnologie om te meten in hoeverre sommige mensen walgen van kaas. Jean-Pierre Royet onderwierp vijftien vrijwilligers die geen kaas lusten in de hersenscanner aan de geur van onder meer camembert, tomme, blauwe kaas en parmezaan. Vergeleken met vijftien deelnemers die wél kaas lusten, zagen de onderzoekers verschillen in activiteit in enkele hersengebiedjes.


En derde geneeskundeprijs ging naar de Spaanse Marisa López-Teijón voor een onderzoek naar 'Het aantonen dat een zich ontwikkelende foetus sterker reageert op muziek die wordt afgespeeld in de vagina van de moeder dan op muziek die wordt afgespeeld op haar buik.' Op zoek naar een manier om gehoorafwijkingen bij ongeboren baby's zo vroeg mogelijk op te sporen, probeerde López of een baby 'intravaginaal' afgespeeld geluid beter zou horen dan van buitenaf afgespeeld geluid. Inderdaad maakten baby's bij het intravaginale geluid meer mond- en tongbewegingen. Meteen een test van hun gepatenteerde 'fetal acoustic stimulation device'.'


In de categorie anatomie ging de prijs naar de Brit James Heathcote voor zijn medisch onderzoek getiteld 'Waarom hebben oude mannen grote oren?'' Voor het jaarlijkse, luchtige kerstnummer van het Britse artsenblad The BMJ vroeg Heathcote in 1995 vier huisartsen bij 206 patiënten het linkeroor op te meten, om in kaart te brengen of (mannen)oren echt groter worden naar mate de heren ouder worden. Conclusie: het oor blijft inderdaad groeien, met zo'n 0,22 millimeter per jaar.


Een bekroond psychologisch onderzoek is het experiment ‘om te onderzoeken hoe het contact met een levende krokodil iemands bereidheid tot gokken beïnvloedt.' De Australiërs Matt Rockloff en Nancy Greer testten of opwinding gokgedrag verhevigt, door tientallen proefpersonen een levende krokodil te laten vasthouden en ze daarna een gokspelletje te laten spelen. Proefpersonen die de krokodil eng vonden, bleken bij het gokken minder in te zetten; vrijwilligers die het beest prettig spannend vonden, zetten juist meer in. 'Reptiel-geïnduceerde opwinding', noteren de wetenschappers.


In de categorie voeding won het Spaans onderzoek naar de eerste wetenschappelijke melding van mensenbloed in de voeding van de ruigpootvampiervleermuis. De Diphylla ecaudata uit het steppegebied Caatinga in Brazilië drinkt normaal vogelbloed, maar de onderzoekers vonden ook sporen van mensenbloed in de uitwerpselen van de vleermuis.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

06:34 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

17 september 2017

Stamceltransplantatie nu een optie bij leukemie


Transplantaties van hematopoietische stamcellen kunnen worden gebruikt bij de behandeling van bloedkanker of kanker van het immuunsysteem. Maar de procedure geeft de stamcellen stress, waardoor veel sterven. Duitse onderzoekers hebben het systeem gevonden om dit tegen te gaan. Dankzij hun vondst gaan stamcellen niet sterven en kunnen bijwerkingen beperkt worden.


Stamceltransplantatie is een behandelingsoptie voor kankerpatiënten bij wie het beenmerg niet langer in staat is om de bloedcellen aan te maken. Dit kan gebeuren als gevolg van de kanker zelf-in het geval van bloedkanker van het of kanker van het immuunsysteem — of van de chemotherapie en/of straling gebruikt bij de behandeling van de ziekte.


Stamceltransplantatie mislukt soms omdat teveel van de cellen sterven vóór de transplantatie. En zelfs als de cellen erin in slagen zich in het beenmerg vestigen, dan riskeert de patiënt nog complicaties zoals infectie, ontsteking, bloedingen en een graft - versus host reactie, waarbij volgens de American Cancer Society het immuunsysteem de stamcellen van de donor verwerpt.


Hematopoietische stamcellen (HSCs) sterven door apoptose die wordt aangestuurd door BIM en BMF. De onderzoekers zijn er bij muizen in geslaagd om van deze eiwitten permanent te blokkeren. De HSCs bleven in leven en de transplantatie was geslaagd. Maar het veroorzaakte ook lymfomen en/of autoimmuunziekte omdat de gewijzigde cellen niet op schema stierven.


Daarop infecteerden de onderzoekers de muizen met een genetisch gemodificeerd virus dat kort een humaan proteïne produceert dat BIM en BMF blokkeert. Deze behandeling maakte de HSCs bestand tegen apoptose gedurende zeven tot negen dagen, waardoor ze konden nestelen zich in het beenmerg van de muizen, om nieuwe bloedcellen te maken. Omdat de stam cellen slechts voor een korte periode apoptose-resistent waren, vormden zich geen lymfomen. De resultaten werden op ESMO voorgesteld en gepubliceerd in The Journal of Experimental Medicine.
http://jem.rupress.org/content/early/2017/09/06/jem.20161...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

09:48 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)