08 augustus 2017

Het slechte nieuws


Hoe vertel je een patiënt dat hij geen kans meer maakt op enige beterschap? Hoe zeg je dat het einde nabij is? Hoe gaat u daar als behandelend arts mee om? Communiceert u daar überhaupt over? Of verzwijgt u de waarheid? Gaat hoop bieden boven alles? Of komt de slechte boodschap in mondjesmaat?


We zitten op de achterplecht van de waterbus tussen Vilvoorde en Brussel. Het zwerk scheurt open en gaat dan weer dicht. Een zondagnamiddag in augustus. We praten over het kindje in de klas van mijn kleindochter, dat nu in Mexico een behandeling hoopt te vinden tegen een verwoestende kanker. Mijn vriend de huisarts gaat eind deze zomer definitief met pensioen. Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt meegemaakt in je carrière, vraag ik. Moet je altijd de waarheid schrijven, riposteert hij. We praten over hoe een boodschap een leven of wat ervan overblijft kan verwoesten en hoe dit in andere gevallen de laatste dagen tot een ervaring maakt die je niet wil missen. Hoop doet leven. Wie is de arts die een doodvonnis mag vellen?

Kies ik voor de confrontatie of geef ik de patiënt en zijn omgeving de kans om zelf te bepalen hoe ze ermee omgaan? Hij vermijdt moralistische uitspraken, zegt hij maar soms vraagt de patiënt zelf om een moreel oordeel: heb ik het goed gedaan? Heb ik de mijnen niet tekort gedaan? Wat kan ik nog goedmaken? Op zo'n moment sta niet tegenover maar naast de patiënt. Soms besluit je iets niet te vertellen, dat is iets anders dan niet eerlijk zijn. Soms verschuilt hij zich achter officiële prognoses. Bij sommige kankers kan je dat makkelijk doen . Dan ben jij niet hard maar is het de schuld van de wetenschap. Soms draait het toch anders uit en haalt de patiënt het tegen alle verwachtingen in.


Hij vindt de communicatie met zijn collega's specialisten soms heel moeilijk. Ik heb soms de indruk dat zij niet met emoties om kunnen gaan. Ze gooien met harde cijfers, worden zo technisch dat de patiënt het niet meer begrijpt, gaan hem zelfs culpabiliseren. Soms geven zij teveel hoop: nog een behandeling, nog een nieuwe therapie, nog een chemo, het lijden wordt getrokken. De patiënt wordt ontevreden, verwijt zijn huisarts.


Het moeilijkst zijn kinderen. In zo'n geval stroom ik leeg. Het gaat tegen alle logica in. Je weet dat je als arts niets meer te bieden hebt en je wil toch nog geven.'


Als jonge arts, denk je dat je elke tumor de baas kunt. Je zoekt de grenzen op. Als je ouder bent en meer ervaring hebt, ben je daar misschien reëler in geworden. Ik word misschien wel empathischer en milder. Een slechtnieuwsgesprek, zeg ik. Hij wordt dan stil. Bespreekt het alleen nog met mensen die hij vertrouwt en die kennis van zaken hebben. Vroeger was dat zijn vrouw, die ook huisarts was. Sinds de scheiding, zoekt hij een collega op. Of zoals nu op de achterplecht van de waterbus. Misschien dat ik er toch vaker over moet praten, zegt hij.


Het ergste, zegt hij, is een voldragen kind dat in de baarmoeder dood is gegaan en dat geboren moet worden. en dan: Ik ben meer van het carpe diem dan het memento mori geworden.


Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

09:15 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

07 augustus 2017

Zesjarige Max lijdt aan zeer agressieve hersenstamkanker


De wereld staat stil voor het gezin van Lenny Sterckx en Manu Hendrix uit Humbeek. Bij hun oudste zoontje Max (6) werd in december van vorig jaar een zeldzame hersenstamtumor ontdekt.


Tot kort voor Kerst was er geen enkele aanleiding om te vermoeden dat iets mis wat met de energieke, lieve en attente Max. Tot hij plots moeilijkheden ondervond bij het eten, evenwichtsstoornissen vertoonde en last kreeg van hoofdpijn. Onderzoeken brachten het keiharde verdict: een ponsglioom, ofwel hersenstamtumor.


De agressieve kanker zit verweven door alle levensnoodzakelijke zenuwen in het hoofd. Deze kankervorm is niet vergelijkbaar met andere kankersoorten. De kankercellen reageren namelijk niet of nauwelijks op gewone behandelingsmethoden en de tumor kan operatief niet verwijderd worden. In ons land krijgen jaarlijks twee tot drie kinderen deze vreselijke diagnose te horen.


Behandeling

De wereld van het gezin stort in. Nog maar net geconfronteerd met het vreselijke nieuws gaat Max er zienderogen op achteruit. De Belgische dokters kunnen Max niet helpen. Toch blijft het gezin strijdvaardig. Ze trekken naar Frankrijk voor een behandeling die de klassieke radiotherapie combineert met zeer specifieke medicijnen. De situatie van Max stabiliseert, maar Max kan niet meer zelfstandig bewegen en kan niet meer praten.


De behandeling kon de groei van de tumor vertragen, maar helaas blijkt het effect van de behandeling niet van lange duur. Geconfronteerd met deze nieuwe tegenslag, legt het gezin zich hier niet zomaar bij neer en speurt ze verder de wereld af naar een oplossing. Na omzwervingen in Duitsland en Londen beslist het gezin om naar Mexico te vertrekken. Dokters in het Mexicaanse Monterrey hebben een nieuwe behandeling ontwikkeld die de volledige tumor bestrijdt en succesvol zou zijn. Net als elke andere ouder grijpen Lenny en Manu elke kans om het leven van hun zoontje te redden.


Sinds begin juni vertoeven Max, kleine broer Leo en de ouders in Monterrey. De behandeling werd onmiddellijk opgestart en de eerste signalen zijn hoopgevend. Max is een doorzetter. Hij wordt sterker en zijn spraak komt beetje bij beetje terug.


Geen terugbetaling


De diagnose, de zoektocht, de verschillende behandelingen… De uitdaging voor het gezin is groot. Zowel emotioneel als financieel. Vrienden en familie proberen hen massaal te steunen. En dat doet hen zichtbaar deugd. Maar de behandeling in Mexico is duur en kost 200.000 euro, maar wordt in ons land niet terugbetaald. Opnieuw geeft het gezin de moed niet op en probeert ze via verschillende kanalen geld in te zamelen, maar toch blijft de schrik dat ze de behandeling moeten stopzetten omdat ze die niet kunnen betalen.

Vrienden en familie zullen ook de komende maanden initiatieven organiseren om de hoge facturen te bekostigen. Giften storten op rekeningnummer BE06 0018 0653 9922 op naam van SteunMax.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

19:09 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Gif eieren: Toxicoloog Tytgat kletst uit zijn nek

 
Sommige mensen zullen een goede gelegenheid om te zwijgen nooit voorbij laten gaan. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) roept op het VTM Nieuws, altijd op zoek naar HET nieuws, het Voedselagentschap (FAVV) op om de resultaten van de staalnamen in de fipronilcrisis publiek te maken. "Maar men kan toch de waarden publiceren zonder te vermelden om welke bedrijven het gaat? ", reageert Tytgat bij Belga. Zo is indertijd de dioxinecrisis begonnen die mijn buurman zijn politieke kop kostte en paarsblauw aan de macht kwam. Benieuwd wat er nu volgen zal. Bij het FAVV beroepen ze zich op het geheim van het onderzoek. Ik vind beide reacties on terecht.


Om te beginnen weet Tytgat best dat je ongeveer een medicijnfles onverdunde fipronil moet drinken om dan nog niet dood te gaan. Er bestaan giftiger middelen. Dat zijn dus meer dan 1 miljoen eieren. Per consument. Zelfs een hop geslagen bodybuilder begint daar niet aan. Dat zijn volgens een andere berekeningsmethode 2.739 eieren per dag. Schade? Ja, imagoschade. Toegebracht door verslaggevers in volle komkommertijd.


Sinds wanneer is Tytgat voor een geruchtmakend uitspraak afhankelijk van het FAVV? "Ik zou als toxicoloog geruster zijn als ik die concentraties effectief mag zien, " zegt hij. "Ik weet wat de acute referentiedosissen zijn: hoeveel mag een persoon maximaal binnenkrijgen om niet ziek te worden. Als het FAVV die waarden van alle loten zou geven, zou ik de boodschap kunnen geven om het Voedselagentschap te geloven, of niet." Waarom zegt hij dat dat niet.


Regeringspartij CD&V –lees De Boerenbond- vindt ondertussen dat er geen nood is aan "politieke spelletjes op de kap van het Voedselagentschap". En de usual suspects, de oppositiepartijen Groen en sp.a vinden dat er dringend meer duidelijkheid moet komen over de impact van de mogelijk met fipronil besmette eieren in ons land. Crombez, op zoek naar een goede rel, verwees al naar de dioxinecrisis uit 1999. "Dat begon ook met de boodschap dat er niets aan de hand was en dat men niets kon zeggen." Piet Vanthemsche (ex-FAVV en Boerenbond) die eruit ziet alsof hij elke dag bij het ontbijt een omelet van zes eieren soldaat maakt, heeft het ook heel moeilijk met die kritiek. Bij het FAVV kon woordvoerster Katrien Stragier niet anders dan zeggen wat ze nu al dagen zegt: «Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. In Nederland is de situatie helemaal anders.» Hoe anders zegt Stragier dan weer niet. Daarom mijn uitleg: «In Nederland sproeien kippenkwekers het besmette middel tegen bloedluizen òp de kippen. Bij ons zijn enkel de lege kooien met het middel behandeld. Daardoor zijn er in Nederland zoveel kwekers met besmette eieren, en zijn de concentraties fibronil in de eieren hoog.» In ons land is de hoeveel fipronil in de Belgische eieren 2,6% van de waarde waarop de gevarendrempel wordt overschreden. «Absoluut verwaarloosbaar, en dus inderdaad geen gevaar voor de volksgezondheid. Ik zou met mijn gewicht van een stevige 80 kilo 960 fipronil-eieren moeten eten om enig risico te lopen en dit op basis van WHO/FAO-cijfers. De Amsterdamse collega van VU Martijn Kazan raamt de schade op nul. 'Weet je wat echt gevaarlijk is? Keukentrapjes!'


Intussen vergelijkt de consument de codes op de eieren in de koelkast met de codes op de website en gooide de verdachte eieren weg. Allemaal illusie. Ook in de koekjes, snoepjes en toetjes zitten eieren en daar liggen nog altijd in de rekken. Als er dan echt iets aan de hand is, dan maak ik me daarover wél zorgen.


Fipronil is niet de eerste calamiteit. De ngo's zijn zien hier hun gouden kans. Zij leven van stemming maken en feiten selectief gebruiken of zelfs volledig aan de kant schuiven. De pers loopt hier graag in mee. De woordvoerder van het FAVV die op een eerlijke manier wil reageren kan daar niet mee om. Gelukkig is de politiek met vakantie want die wil maar al te graag tonen dat zij instaat voor het belang van de burger. Liefst als ze zoals Groen en sp.a geen verantwoordelijkheid draagt. Deze partijen zijn dus nooit tevreden te stellen. Zij hebben belangen die niets met de situatie te maken hebben, maar gebruiken die alleen om zich te profileren. Hier moet een prof als Tytgat boven staan.


Voor de bestrijding van zo'n calamiteit zijn internationaal en nationaal regels vastgelegd en rechtstreeks overgenomen in de Europese en onze wetgeving. Het management van zo'n calamiteit verloopt volgens een geijkt patroon: risico-assessment, risicomanagement en risicocommunicatie. In een risico-assessment wordt de toxiciteit van de schadelijke stof getoetst aan het effect op dieren. Daarvoor hanteert men een veiligheidsfactor van 100. Als een muis pas een (schadelijk) effect ondervindt bij blootstelling aan 1 gram schadelijke stof, zal deze grens op 0,01 gram liggen voor een mens. Er zijn twee veiligheidsfactoren, de inname van de stof (met een factor 100) en de hoeveelheid ei die gegeten wordt. Zo hoog komen de fipronil-waarden niet.


Elk van deze stappen heeft zijn deskundigen en het is vanzelfsprekend dat deze deskundigen zich in hun uitingen bij hun expertise houden. Dat gebeurt nu niet. Tytgat kletst uit zijn nek. Het FAVV kruipt in zijn schulp. De federale regering is met vakantie. Je zou bijna hopen dat het alweer september is. Eten is emotie. En eten is de uitdrukking van onze keuzevrijheid. Het is niet voor niets dat mollahs, rabijnen, brahmanen en pastoors bepaalde voedingsmiddelen verbieden. Kunnen ze hun gelovigen lekker in het gareel houden. Voedingsgoeroes die de nieuwe godsdiensten bij de dag lanceren, zijn geen haar beter. Ik hecht aan mijn keuzevrijheid. Ik weet dat bepaalde theorieën te mooi zijn om waar te zijn en ook dat bepaald voedsel te goedkoop is. Het is mijn verantwoordelijkheid zelf uit te maken wat gezond eten is en wat ik daarvoor over heb. Makkelijk gaat dat niet. Zoet is lekker, zout geeft smaak, alcohol relaxt, vet geeft sjeu, frietjes om halftwaalf 's nachts met een rauw geklutst ei erover heen zijn de hemel op aarde op dat moment. Wat de cirkel rond maakt. voor alles betaal ik een prijs. Toch ben ik een bewuste consument.


Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

12:13 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)