28 juni 2017

Behandeling postoperatieve leverschade


Bij patiënten met een levertumor is het verwijderen van een deel van de lever vaak de enige behandeloptie die kans biedt op volledige genezing. Tijdens deze ingreep wordt de bloedtoevoer naar de lever soms een tijdje onderbroken om bloedverlies tegen te gaan. Die tijdelijke ischemie zorgt voor activatie van het afweersysteem en voor leverschade zodra de bloedtoevoer wordt hersteld (reperfusie). De mate waarin deze schade optreedt, bepaalt mede hoe het patiënten na de ingreep vergaat.


Onderzoeker Rowan Van Golen van de Universiteit van Amsterdam toont aan dat ischemie/reperfusie-schade aan de lever ontstaat door de overmatige productie van vrije zuurstofradicalen in mitochondriën direct na de operatie. Dat zorgt voor celdood en activatie van het immuunsysteem door vrijkomende immunostimulatoire moleculen (‘DAMPs'). HMGB1 is de meest relevante DAMP voor ischemie/reperfusie-schade in patiënten. Nieuwe generatie antioxidanten kunnen het vrijkomen van DAMPs remmen en zo schade aan de lever verminderen.


Een belangrijke bevinding, want op dit moment zijn er geen behandelopties beschikbaar voor ischemie/reperfusie-schade aan de lever. Vanwege dit operatierisico raden artsen een deel van de patiënten af om een ingreep te ondergaan. Met behulp van Van Golens proefschrift kunnen nieuwe strategieën getest worden om het herstel van patiënten na een grote leveroperatie te verbeteren. Op die manier wordt leverchirurgie niet alleen veiliger, maar mogelijk ook toegankelijk voor een grotere groep patiënten.


Rowan van Golen: ‘A treatment rationale for surgery-induced liver injury' wordt op 28 juni verdedigd.

http://www.uva.nl/content/evenementen/promoties/2017/06/b...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

18:49 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Grootste charlatan kan zich burn-outcoach noemen


De Vlaamse psychologen reageren tegen het toenemende aantal zelfverklaarde specialisten in kwakzalverij. Ze roepen daarom de overheid op om de wildgroei aan 'burn-outcoaches' aan banden te leggen.


In een open brief aan Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) en zijn federale collega Maggie De Block (Open Vld) kaarten de Vlaamse psychologen de wildgroei aan van 'experts' die mensen met een burn-out helpen en vragen ze een beschermd statuut. "Vaak zijn dat mensen zonder enige achtergrond in de zorg, geneeskunde of psychologie", zegt neuropsycholoog Michael Portzky van het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge in Het Laatste Nieuws. "Wat ze te bieden hebben, is meestal niet in verhouding tot de sommen die ze vragen. Van ontgoochelde klanten die de stap zetten naar medische hulpverlening, horen we sommen tot 175 euro per bezoek aan zo'n 'expert'."


"En baat het niet, dan schaadt het in dit geval meestal wél. Het probleem begint met een juiste diagnose. Werknemers die onder de stress zitten door een autismestoornis, zijn niets met de lulkoek van een burn-outcoach die het heeft over hoge sensitiviteit. Er zijn gevallen bekend waarbij kwakzalvers mensen aanraden om te stoppen met hun antidepressiva of zo in de verkeerde richting sturen dat ze een wanhoopsdaad plegen. Eén expert heb ik zelf horen vertellen dat maag- en darmklachten bij stress ontstaan omdat onze ziel op de leeftijd van vier jaar langzaam begint aan zijn weg van kop naar tenen. En dat kan op latere leeftijd dan klachten met zich meebrengen. Met dat soort spirituele nonsens begeleiden ze zieke mensen. En dat brengt goed op, dus iemand doorverwijzen naar een echte arts doen ze liever niet."


Hoeveel burn-outcoaches er in ons land actief zijn, weet geen mens. "In het beste geval zijn dat beginnende psychologen of artsen, maar zelfs dan hebben ze wellicht nog niet voldoende bagage om iemand met een burn-out goed te helpen. Ze zijn zeker niet allemaal van slechte wil, maar als het misgaat dan is er geen enkele controle. Na een zelfmoord van haar zoon wilde een moeder een klacht indienen tegen de coach die hem had behandeld, maar geen enkele autoriteit of medische orde houdt hier toezicht op."


Bij het kabinet-Peeters (CD&V) benadrukken ze dat de minister zijn voorstel voor meer burn-outpreventie doet met de steun van dokters van Revida, een gespecialiseerd ziekenhuis in Bornem. Minister van Volksgezondheid De Block laat weten dat ze erg benieuwd is naar de brief van de psychologen en dat "de kwaliteit van zorgverlening inderdaad essentieel is. Zeker binnen de geestelijke gezondheidszorg".

Marc van Impe

Bron: MediQuality

10:08 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (1)

25 juni 2017

Celyad boekt succes bij behandeling dikkedarmkanker


Het Belgische biotechbedrijf Celyad is erin geslaagd om met immunotherapie de tumorgroei te stoppen bij twee patiënten met dikkedarmkanker die uitbehandeld waren, zonder aanzienlijke neveneffecten. Bij een patiënt met pancreaskanker was het resultaat minder. De tumorgroei vertraagde, maar werd niet gestopt.


De komende weken en maanden worden de patiënten verder opgevolgd en krijgen andere patiënten met borst-, dikkedarm-, pancreas-, eierstok- en blaaskanker tot tien keer hogere dosissen ingespoten. Celyad test deze technologie ook uit bij patiënten met bloed- en lymfeklierkanker.


Celyad ontwikkelde een complexe technologie gebaseerd op CAR-T (Chemeric Antigen Receptor T-cells) en NKR (Natural Killer Receptor), die nu zijn nut bewijst voor behandeling van 'solide' tumoren. Het potentieel is enorm: jaarlijks krijgen bijna een half miljoen mensen in de VS en Europa de diagnose van dikkedarmkanker. Volgens analysten kan Celyad jaarlijks zo'n 20.000 uitgeprocedeerde patiënten kan behandelen. De kostprijs van zo'n therapie schatten we op 120.000 à 150.000 dollar per patiënt.


Celyad heeft enkele 'sleutelpatenten' om celtherapie te ontwikkelen op basis van cellen van derden, niet van de patiënt zelf dus. Dat is in principe een pak goedkoper. Onder meer het Zwitserse farmabedrijf Novartis betaalt Celyad om die technologie te gebruiken.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

06:31 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)