06 mei 2017

Een warm boekBent u ook zo niet van de knuffel? Lees dan het boek The chemistry of human nature van de Britse auteur Tom Husband en u weet wat u mist. Uiteraard kent u het liefdeshormoon. Oxytocine is één van de vele hormonen die ons leven sturen. Husband gebruikt dit voorbeeld om uit te leggen waarom knuffelen ons een goed gevoel geeft en waarom dat nuttig is. En vooral, waarom maken wij hormonen zoals oxytocine aan? Niet alle organismen produceren dit ‘knuffelhormoon’. Wat is het evolutionaire voordeel dat oxytocine biedt? Maar er is meer.


De Britse scheikundeleraar en blogger beschrijft in zijn boek de chemische achtergrond van verschillende menselijke drijfveren en eigenschappen zoals lust, verliefdheid en liefde, creatieve intelligentie, geweld, verslaving, statusgevoeligheid, genot en de vrije wil. Husband legt in de opeenvolgende hoofdstukken gedetailleerd, maar helder uit welke biochemische processen in ons lijf plaatsvinden. Van de mechanische receptoren in onze huid tot het beloningssysteem in onze hersenen: het komt allemaal aan bod. Met een mooie samenvatting aan het eind van elk hoofdstuk.


Maar op bepaalde momenten wordt Husband obsessioneel en wil hij koste wat kost een verband te leggen tussen de bepaalde fenomenen en de evolutionaire onontkoombaarheid daarvan. Waarom willen we naar Mars? Omdat onze zelfreplicerende basisbouwstenen ons daartoe aanzetten? Is de menselijke romantische liefde echt de beste manier om je genen te verspreiden? Volgens Husband zijn we het resultaat van een lang, toevallig, evolutionair proces dat helemaal bedóeld was om juist ons op te leveren. Hij doet me op zo'n momenten aan Richard Dawkins en zijn selfish genes denken. Fascinerend, maar daarom niet direct een wet van Meden en Perzen.


Terug naar het knuffelhormoon. Oxytocine is een versatiele actor, die een rol speelt in seks, reproductiviteit, sociaal gedrag en emotie. Het kan je geloof in de mensheid verstevigen en je tot coöperatief gedrag brengen. Het kan ook de sociale vaardigheden van autisten stimuleren. En het komt massaal vrij bij een orgasme. Het beïnvloedt de lactatie, baarmoedercontracties en de relatie van moeders met hun pasgeboren kinderen. De lijst gaat verder: drugverslaving, depressie, vrijgevigheid en empathie, leren, geheugen hebben allemaal met oxytocine te maken. Lees het boek, maar toch dit: oxytocine krijgt ook vaak een misleidend etiket.


En dat mis ik in het boek. Jennifer Bartz van de Mount Sinai School of Medicine vond dat oxytocine ook het geheugen kleurt. Wie in zijn volwassen leven moeilijk relaties aanging bleek een negatieve moederbinding te hebben, en omgekeerd. Bartz zegt dat oxytocine geen " wondermiddel" is. En Heejung Kim van de University of California, toonde aan dat oxytocine anders werkt bij Koreanen en Amerikanen. Aziaten werden er introvert van, de Amerikanen, indien mogelijk, meer extravert.

Misschien is een neusspray met oxytocine toch niet zo'n goed idee.


Marc van Impe


Meer op: PNAS http://dx.doi.org/10.1073/pnas.1012669107 The Chemistry of Human Nature, door Tom Husband. Uitgeverij: Royal Society of Chemistry, 417 pagina's, € 27,99 ISBN: 978-1-78262-134-8

Bron : MediQuality

09:49 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

05 mei 2017

Vroeger was alles slechter

 

Ik hou van doemdenkers. Ze zetten me aan tot optimisme. Ik herken ze zo. Het zijn de verliezers die denken dat ze een geboorterecht op winnen hebben. Het zijn mensen die altijd minder hebben. Het zijn mensen die indien Obamacare Trumpcare heette, voor zouden zijn, lees ik op het net. Het zijn mensen die zich laten leiden door sympathieën, antipathieën, hartstochten.


Het zijn mensen die liever niet in de realiteit leven en daarom voor de virtuele wereld gaan. Die treuren als een soapster fictief borstkanker krijgt, maar hun overbuurvrouw nog geen lift naar de Lidl geven. Die als ze een snotneus hebben, doodziek zijn. Het zijn mensen die dromen van miraculeuze oplossingen maar altijd ingehaald worden door de ontnuchtering. Dat heet dan genezingsproces.


En soms komt de dood nog eerder dan de ontnuchtering, schrijft Arnon Grunberg, de kleine krantenfilosoof uit New York. Ik denk: dat zijn de rokers die stug doorroken tot ze een klein-cellig carcinoompje krijgen. Dan vergaat hun wereld. Het zijn de mensen voor wie de uitspraak geldt dat de gezondheidszorg zo ingewikkeld in elkaar zit dat ze de kans lopen nooit beter te worden. Ik kijk naar buiten en zie hoe de lente komt. Wat is het leven mooi.


In het Vilvoordse café "Het 13de Gebod" ging het vroeger over de kansen van Tom Boonen of een andere favoriet. Nu staat de huisschilder/kunstcriticus op hoge toon op te snijden tegenover de loodgieter/beeldhouwer dat ze de getuigen zijn van de ondergang van het Westen. Om dat Westen te vinden, hebben ze wel een GPS nodig.
De mens is geen lachebekje. Het gaat over verloren generaties. Hier staat er minstens één aan de toog. De huisschilder meent parallellen met de jaren dertig te zien. Ik schat hem zo'n begin dertig. Bedoelt hij dat? Heel veel benul van geschiedenis kan hij niet hebben, hij kent de geschiedenis alleen van B-series en Games of Thrones en speelt soms zelf geschiedenisgames op zijn spelconsole. Daarin staat de wereld altijd aan de vooravond van de grote Apocalyps. Dat zit altijd snor want lekker kijken.


De dictators daar zijn weliswaar wreed en meedogenloos maar spelen in een andere serie dan weer een hoogbegaafd violist. Dus zo slecht en boosaardig kunnen ze niet zijn. In de echte jaren dertig was deze man aan de toog zelfs nog niet vloeibaar en dus totaal onwetend van naderende rampen. In de jaren dertig bleven parlementaire democratieën het antwoord schuldig op de economische crisis. In de jaren dertig waren de mensen bang en onzeker want ze wisten niet wat dat was een parlementaire democratie (PD). Dat is niet veranderd.


Voor hem is PD nu een uitzending op Villa Politica die hij nooit bekijkt. De Belg uit de jaren dertig zou niets ondervinden van de realiteit die wij menen waar te nemen. Hij zou een druk, maar redelijk goed georganiseerd land zien met haastige maar per saldo redelijk opgewekte mensen die elkaar, ook zonder een strenge en alomtegenwoordige overheid, niet naar het leven staan. En hij zou niet begrijpen dat onze waarneming van de realiteit zo zou afwijken van de zijne. Het zou een droomwereld zijn.


Maar de man aan de toog is door zijn opvoeding in een mal geperst die zijn perceptie van 21ste eeuw vormt. Zo gaat dat in elk tijdsgewricht. De Middeleeuwse mens wist niet beter dan dat hij in het laatste tijdvak van de geschiedenis leefde. Doemdenken is dus van alle tijden. Met dat verschil: De middeleeuwer bleef, naar verluidt, tamelijk opgewekt in het aangezicht van het einde der tijden. Nu heerst de populistische doem.


Het gaat hem om een vorm van intellectueel escapisme. Als een ontkenning van de onloochenbare realiteit. Terwijl die realiteit met het blote oog nauwelijks waarneembaar is. Ze ligt zelfs niet besloten in de actualiteit. Ze ligt hooguit besloten in de gangbare interpretatie van de actualiteit. Ik geloof niet dat we door populisten zullen worden veroverd.
Dat redelijkheid en matiging onherroepelijk deugden van gisteren zijn. zij die dat geloven vinden er een grimmig genoegen in dat zíj getuigen zijn van de ondergang van het Westen. Hun realiteit die hun somberheid legitimeert, is een geconstrueerde realiteit die er niet is als we er geen kennis van nemen. En in die luxepositie verkeren we: we kunnen het nieuws negeren. Of we kunnen het zo interpreteren dat we er minder mismoedig van worden.


In 1989 meenden we aan het einde der geschiedenis te staan. Zo beschouwd, is 1989 het 1918 van de naoorlogse generaties. Alles zou opnieuw en veel beter herbeginnen. Maar dit zegt meer over de verwachtingen van 1989 dan over de beroerde stemming van 2017. 1989 was het jaar dat de banken en de verzekeraars aan hun wildgroeiplannen begonnen.


In zijn essaybundel "De barbaren", dat precies tien jaar geleden verscheen, maakt de Italiaanse 58-jarige schrijver Alessandro Baricco en kersverse eredoctor aan de KU Leuven brandhout van het idee dat de westerse beschaving in verval is. Ook hij is nooit optimistisch geweest. Wel realistisch. Mensen geloven zo graag dat het vroeger beter was omdat dat comfortabeler is, schrijft hij.


Wie pessimistisch is over de toekomst, kan achteroverleunen en alles laten gebeuren, terwijl optimisme tot actie aanzet. Ik ben het daar mee eens. Ik probeer de mensen wakker te schudden: ze moeten de realiteit onder ogen zien in plaats van zich aan het verleden te blijven vastklampen. We staan echt niet op de rand van een Apocalyps. Pessimisme is luiheid.


Het gesprek aan de toog gaat nu over de verdwenen volkstuintjes. Vroeger was verse groente vaak meer bespoten. De meeste mensen hadden zelf een groentetuin op niet gesaneerde grond en hadden zo iedere dag verse groente, vooral in de zomer. DDT stond in elk schuurtje. Tegenwoordig zijn alle gebruikte producten EG-gekeurd. Blijken sommigen toch schadelijk te zijn, dan horen we dat gelijk via de media. Daar zijn regeringen over gevallen. Zoals Roundup en de Franse republiek.


Marc van Impe

Bron: MediQuality

07:14 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (1)

04 mei 2017

SIR, er is nieuwe hoop voor patiënten met vergevorderde leverkanker


Patiënten met hepatocellulair carcinoom (HCC) behandeld met yttrium-90 (Y90) genieten een betere levenskwaliteit dan patiënten behandeld met transarterial chemoembolization (trace) op de volgende indicatoren van de mentale kwaliteit-van-leven (QOL): ze sluiten zich niet af van hun partner noch vrienden, ze gaan beter om met hun ziekte, ze aanvaarden de ziekte, en genieten van het leven. Daarnaast lijden ze ook minder aan diarree, koorts, koude rillingen, bijwerkingen en anorexie. Dit zijn geen onbelangrijke meerwaarden.


Primaire leverkanker is wereldwijd de op vijf na meest voorkomende vorm van kanker en de tweede voornaamste kanker gerelateerde doodsoorzaak bij patiënten die lijden aan cirrose tengevolge van o.m. hepatitis en alcoholisme. Een derde van de patiënten met cirrose zal HCC ontwikkelen. 54 % kan toegeschreven worden aan hepatitis B, dat 400 miljoen mensen treft en 31% aan hepatitis C dat 170 miljoen mensen treft. Daarnaast zal 1 op 8 patiënten (12.8%) die lijden aan een nonalcoholische steatothepatis (NASH) HCC ontwikkelen.


Die NASH is het gevolg van diabetestype II, insuline-resistentie, obesitas, hyperlipidemie en hypertensie. HCC vertegenwoordigt meer dan 80% van de primaire leverkankers en eist jaarlijks meer dan 670.000 sterfgevallen. Dat aantal zal door de veroudering van de bevolking nog toenemen, gezien HCC toeneemt met de leeftijd en piekt rond de 70 jaar. HCC komt vaker voor bij mannen dan vrouwen. De gebruikelijke behandelingen zijn in het zeer vroege stadium chirurgie of ablatie, daarna ook leverstransplantatie, en tot nu toe in een tussen- en gevorderd stadium TACE, DEB-TACE en Sorafenib.


Voor die patiënten is er nu een nieuwe behandelingsmethode met SIR Y-90 Spheres, een innovatieve therapie door radionucléïden voor de bestrijding van leverkanker. SIRT staat voor Selectieve Interne Radiotherapie (SIRT) met yttrium-90 microsferen bij inoperabele levertumoren, en werd ontwikkeld door de Australische medische onderneming Sirtex Medical Ltd. hebben een innovatieve behandelmethode ontwikkeld voor de bestraling van levermetastasen. Daarbij worden met radioactief yttrium-90 geladen microbolletjes - SIR-Spheres genoemd - ingezet voor de doelgerichte hooggedoseerde bestraling van levertumoren met ioniserende straling. Ze meten slechts een derde van de breedte van een mensenhaar en hebben dezelfde soortgelijke massa als een rode bloedcel.


Dat maakt dat ze via de lies ingebracht door de bloedstroom meereizen en in de uiterst kleine bloedvaten rondom de levertumor terecht komen waar ze hun werk doen zonder het omliggende gezonde weefsel te beschadigen. Volgens professor Patrick Flamen van het Institut Julers Bordet blijkt dat SIR-Spheres aanmerkelijk effectiever zijn dan alleen lokale chemotherapie. " De combinatie met een eenmalige inspuiting met SIR-yttrium-90 microsferen heeft echter een aanmerkelijk sterkere uitwerking op de kankertumor. Daardoor kan de progressievrije overlevingsduur verlengd en een betere levenskwaliteit bereikt worden. Dit is in een patiëntenonderzoek aangetoond. De meeste patiënten die een ziekenhuisbehandeling met de Selectieve Interne Radio-Therapie hebben ondergaan, ervaren deze methode ook als aanmerkelijk zachter in vergelijking tot andere behandelingen, zoals chemotherapie."


De SIRT-behandeling wordt tijdens een ca. twee dagen durend verblijf in het ziekenhuis uitgevoerd door een speciaal geschoolde arts. Daarbij wordt een kleine katheter in de lever ingevoerd, waardoor de microsferen worden ingespoten. De microsferen met het radioactieve yttrium-90 worden door het bloed direct naar de tumoren in de lever gedragen en zetten zich daar vooral in de haarvaten af, die de tumor voeden. Van daaruit geven zij hun stralingsdosis ongeveer twee weken aan de tumor af.


In tegenstelling tot de externe bestralingstherapie, waarbij alleen een beperkt deel van de lever kan worden behandeld, kan SIR-Spheres de tumoren gerichter bestralen. Zo worden de kankercellen voor een langere periode met een aanmerkelijk hogere dosis bestraald. De SIR-Spheres-therapie is ontwikkeld in 1987 in het kankeronderzoekscentrum CRI in Perth, Australië. Sindsdien is het product en de therapie in samenwerking met Sirtex verder ontwikkeld en wereldwijd bij meer dan 1.500 patiënten toegepast. SIR-Spheres is sinds 2002 als medische methode toegelaten in de VS en beschikt als medisch product sinds 2002 ook over de Europese CE-markering.


Professor Riad Salem, van de Northwestern University in Chicago, en professor William S. Rilling, van het Medical College of Wisconsin, in Milwaukee, toonden eerder al (2011) aan dat de nieuwe SIRT therapie de voorkeur verdiende boven de klassieke behandelingen gezien de sterk verbeterde levenskwalietit bij de patiënt.


De SARAH-studie van professor Valerie Vilgrain die nu gepubliceerd werd bevestigt dit. "De recent gepresenteerde cruciale proefgegevens hebben aangetoond dat er geen significant verschil in de totale overleving bestaat bij toepassing van SIR Y-90 Spheres harsmicrosferen en sorafenib bij patiënten met BCLC fase C hepatocellulair carcinoom. SIR Spheres microsferen zijn evenwel veiliger en worden door de patiënten beter getolereerd dan sorafenib, zijn een stuk goedkoper oimdat ze maar eenmaalig moeten worden toegediend en omdat er zich minder neveneffecten voordoen. Op die kostprijsvergelijking tussen SIR Spheres harsmicrosferen en sorafenib voor de behandeling van patiënten met BCLC stage C hepatocellulair carcinoom, gaan we ons de komende maanden concentreren." - In de eerste week na de behandeling mag de patiënt in het openbaar vervoer (ook in het vliegtuig) niet langer dan twee uur naast een andere passagier zitten.


Zijn er dan geen nevenwerkingen? Toch wel. Omdat de patiënt radioactief is mag hij gedurende een week niet in hetzelfde bed als zijn of haar partner slapen. Hij moet diezelfde tijd uit de buurt kinderen of zwangere vrouwen blijven, en volwassenen mogen slechts voor enkele minuten in zijn of haar buurt komen. Bij een langer contact moet in de eerste drie dagen een afstand van tenminste twee meter tot de patiënt in acht worden genomen.


Marc van Impe


Meer info : www.sirtex.com/hcc

Bron: MediQuality

11:23 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)