11 maart 2017

Vitamine-B6-variant kan diabetes voorkomen

 

Pyridoxamine, een vitamine-B6-variant, kan een krachtig middel worden in de strijd tegen diabetes type 2. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek aan het Maastricht UMC+, schrijft Dionne Maessen van de Universiteit Maastricht in Diabetes.


Pyridoxamine komt van nature voor in vis, kip, noten en sommige vruchten en groenten. Het is echter nauwelijks mogelijk voldoende van deze vitamine-B-variant binnen te krijgen via de voeding. De onderzoekers gebruiken voor het klinisch onderzoek dan ook pyridoxamine in pilvorm.


De onderzoekers hebben onder meer muizen gebruikt voor hun studie. De muizen hadden na een hoog-vet dieet obesitas ontwikkeld en kregen vervolgens via het drinkwater pyridoxamine toegediend. Niet alleen werden de muizen minder dik, ook de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte veranderden in positieve zin.

Bovendien werden de muizen gevoeliger voor insuline. Daarmee komt pyridoxamine in beeld als probaat middel tegen diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere typische (westerse) welvaartsziekten. Inmiddels is er ook klinisch onderzoek gestart om de werking van pyridoxamine bij de mens te onderzoeken. 120 personen met pre-diabetes, de voorloper van diabetes type 2, doen aan het onderzoek mee. De resultaten van dit onderzoek zullen nog ettelijke jaren op zich laten wachten.


De promotoren van Maessen, de hoogleraren Coen Stehouwer en Casper Schalkwijk, doen al jaren onderzoek naar met name de oorzaken van diabetes type 2, aanvankelijk in Amsterdam, inmiddels al weer meer dan tien jaar in Maastricht. Hun researchgroep richt zich onder meer op het aanpakken van versuikerde eiwitten (of Advanced Glycation End Products/ AGE's). Versuikerde eiwitten leiden tot verstijving van de vaatwanden, aderverkalking, hartfalen en slijtage van de hartspier. Daar komt nog eens bij dat de vaatstijfheid onherstelbare schade aan nieren, ogen en zenuwen tot gevolg heeft. De nu onderzochte stof, de vitamine-B6-variant pyridoxamine, blijkt de (voorlopers van) deze versuikerde eiwitten of AGE's onschadelijk te maken. Hoe dat precies werkt, is onduidelijk en zal nader onderzocht moeten worden. Naast het gunstige effect van pyridoxamine op de insulinegevoeligheid en de vaatfunctie blijkt deze vitamine-B6-variant dus ook tot gewichtsreductie te leiden.


De bevindingen met betrekking tot de effecten van pyridoxamine bij overgewicht en obesitas zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes, http://diabetes.diabetesjournals.org/content/65/4/956.long

 

Marc van Impe

Bron: MediQuality

09:52 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

10 maart 2017

Een trol schaadt imago huisartsen in opleiding


Fake news is als vergif. Wil de consument het gretig tot zich nemen, dan moet namaak nieuws om echt geloofwaardig te zijn altijd een stevige portie echt nieuws bevatten. Trollen –nog zo’n nieuw begrip in de media- weten dat als de beste.

Dat hebben we van de geboren nieuwsmanipulatoren uit linker- en rechterhoek geleerd. Zowel autoritaire regimes van links als van rechts geven hun draai aan de realiteit. Een staaltje daarvan verscheen vorige week in De Artsenkrant waar met grote zin voor drama op pagina twee werd aangekondigd dat de regering de huisartsenopleiding wil inkorten. De beroepsopleiding zou in plaats van drie nog tweeënhalf jaar duren. En daarmee zou ze 705 miljoen euro uitsparen.


Zowat alle gesprekspartners en betrokken partijen, inclusief de minister van Volksgezondheid die daar overigens niet bevoegd voor is, vielen uit de grijze lucht. Zij kreeg wel de gare peren doorgeschoven. In feite gaat het om een reorganisatie van de opleiding waarbij de dubbele nomenclatuur die gaat afstuderen, toch de gelegenheid krijgt om een volwaardige maar ietwat ander georganiseerde praktijkopleiding te krijgen.


Iedereen is het daarover zowat eens, behalve één hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de UGent, de heer Jan De Maeseneer die het blijkbaar nodig vond om zijn ideologische hakken nog eens in het zand te zetten. De passage van de heer De Maeseneer die tegen de pensioenleeftijd aanleunt, zal een opluchting teweeg brengen.


Zijn alarmerende berichten over de staat van de huisartsengeneeskunde, het stemgedrag van zijn studenten, hun sociaal engagement tot en met de onweerstaanbare drang om zich in een wijkcentrum te engageren heeft bij al menig weldenkend mens uit de praktijk kwaad bloed gezet.


Maar sinds zijn fameuze rapport uit 1989 zijn we het van hem gewend dat er rond het begin van de lente vanuit de Gentse beemden de uitbarsting van de Krakatau aangekondigd wordt. Telkens gaat dit zorgen voor een mars van de blote-voetengeneeskunde naar Cubaans model, gevolgd door een aardverschuiving en 0.02 graden klimaatopwarming. De realiteit is dat de eerste kikkers in de Blaarmeersen gesignaleerd worden. Het is niet het nachtelijk gerommel van een vulkaan maar het baltsgedrag van de anura dat we horen.


Vorig voorjaar werd de Gentse professor voor het eerst in vijftien jaar geconfronteerd met een rechtse politieke meerderheid: meer dan de helft van de studenten koos voor N-VA (24 procent), Open VLD (24 procent) of Vlaams Belang (7 procent). Erger nog, de toekomstige artsen vinden het principe eigen schuld, dikke bult, zo slecht nog niet.


Voor artsen die vaak met kwetsbare mensen zullen te maken hebben die door onkans en ziekte toch in de problemen geraken, hoewel ze ‘hun best doen', is dat toch een merkwaardige opvatting, vond professor De Maeseneer. Het bleek een storm in een glas water. En iedereen is het er ondertussen over eens: wie zijn best niet doet, verspeelt zijn kansen.


Ook nu gaat het om niet meer: de opleiding wordt aangepast, gewijzigd dus, maar beantwoordt perfect aan de Europese normen. Volgens De Maeseneer zijn de haio's niet te spreken over een mogelijke inkorting van de huisartsenopleiding. Het zou heel wat imagoschade opleveren, stelt het Haio Overleg Platform. Hoofdredacteur Geert Verrijken noemt het een aberratie.


Het is een mooi woord dat ik al lang niet meer gehoord had. Ik ken er ook een voor iemand die onjuiste berichten met kwade bedoelingen verspreid: een trol.


Marc van ImpeBron: MediQuality

21:29 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Hoe zit het met de akoestiek?Bij de inrichting van een praktijkruimte, een patiëntenkamer in een ziekenhuis of de wachtkamer bij de huisarts, besteedt men zelden voldoende aandacht aan de akoestiek, of is het daar niet zo belangrijk?


Wie en nacht in een ziekenhuis heeft doorgebracht kan uit ervaring spreken: vaak hoeft de deur niet open te staan om een gesprek in de gang te volgen. Privacy is in de zorg een belangrijk onderwerp, de akoestiek speelt hierbij een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan een slechtnieuwsbericht of het krijgen van een diagnose van een vervelende aandoening, dan wil je niet dat iemand anders dat mee krijgt. Of denk aan het gebrek aan privacy wanneer in de tweepersoonskamer alleen een dun gordijntje de ene patiënt scheidt van de andere.


Helaas hebben we niet altijd de keuze om op een eenpersoonskamer te liggen. Niet alleen je kamergenoten maar ook alle activiteiten die op de gang plaatsvinden kunnen je uit je slaap houden en afleiden. En dat terwijl een goede nachtrust juist zo belangrijk is voor een snel herstel. Aan de universiteit van Lund in Zweden is het directe verband tussen slaapverstoringen en ruimteakoestiek onderzocht. Uit de resultaten blijkt een significante verbetering van de slaapkwaliteit na akoestische interventie. Slaapverstoringen kunnen concentratie-, motorische en aandachtsstoornissen tot gevolg hebben.


Ook is bij oudere patiënten aangetoond dat een slechte nachtrust leidt tot een verhoogde kans op deliria. Andere gevolgen zijn een langere herstelperiode, een lagere weerstand tegen infecties en een langere duur van de mechanisme beademing. Door ons af te vragen voor wie we een ruimte ontwerpen, welke activiteit er plaats gaat vinden en welke ruimte-eigenschappen we tot onze beschikking hebben, kunnen we eisen stellen aan akoestische parameters. In sommige gevallen zijn deze strenger, bijvoorbeeld wanneer de ruimte bedoeld is voor dementerende ouderen met gehoorverlies.


In dat geval moeten we rekening houden met aspecten zoals spraakverstaanbaarheid en de geluidniveaus. Wanneer we te maken hebben met een wachtruimte voor de polikliniek gynaecologie, speelt privacy een grotere rol en is het van belang de spraakverstaanbaarheid op grotere afstand juist te beperken.


Als opdrachtgever of manager van een zorginstelling is het vooral belangrijk bewust te zijn van het belang van een goede akoestiek. Neem in samenspraak met een adviseur akoestische eisen op in het programma van eisen voor bouw en renovatieprojecten en zorg dat er een akoestisch adviseur bij betrokken raakt. Wanneer pas na oplevering blijkt dat er akoestische klachten zijn en er naar een oplossing gezocht moet worden kan dit leiden tot hoge kosten en tijdsverlies.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:43 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)