14 maart 2017

Nieuwe generatie mijdt sigaretten en alcohol

Ik heb altijd mijn twijfels gehad bij fatsoensrakkers die een politiek van drooglegging voorstaan. Het heeft nooit gewerkt en zal nooit werken. Ik was veertien in een tijd dat roken, laat staan drinken streng verboden werd voor kinderen van onze generatie. Een leraar op de zondagse tekenacademie leerde me mijn eerste sigaret kennen. Ik had daar geen bijgedachten over. Maar het werd het begin van meer dan twintig jaar verslaving. Nochtans werd de eerste sigaret prompt gevolgd door een rammeling, iets wat nu ook niet meer tot het pedagogisch arsenaal behoort. Het verbod thuis, op het college en in de jeugdbeweging maakte de verslaving dubbel aantrekkelijk. Ondertussen ben ik al weer ruim 30 jaar van die zonde af.


Ook vandaag zijn er advocaten voor een strenge restrictie van tabak en alcohol. De minister neemt daar een meer relaxte houding in. Ik denk dat ze gelijk heeft. Uit een onderzoek van de Britse NHS onder 14.000 pubers dat pas gepubliceerd werd, blijkt dat kinderen nooit zo weinig gerookt of gedronken hebben. De helft van de deelnemers ondergingen achteraf een medisch controle-onderzoek.


Pubers beneden de 16 experimenteren 60% minder met alcohol, vergeleken met 2003, terwijl de consumptie van sigaretten is met 75% gedaald. Sterker nog, uit de Health Survey for England 2016 blijkt dat slechts 4% van 8- tot 15-jarigen ooit een sigaretje probeerde. In 2003 was dit nog 19 %. Meer dan een derde van hen die toch rookten probeerde een e-sigaret, terwijl slechts 2% van de niet-rokende kinderen aan de vaping ging.


16% probeerde een alcoholhoudende drank. In 2003 was dit nog 45%. Dit betekent dat kinderen op een bijzonder beïnvloedbare leeftijd de slechte gewoonten van hun ouders vermijden. Het verslag stelt dat dit het resultaat zou kunnen zijn van nieuwe preventietechnologie, van responsabilisering wat leidt tot meer gewetensvolle kinderen en een beter ouderschap. Volgens campagneleiders tegen het roken en drinken hebben de restricties hun resultaat bewezen.


Maar volgens hoofdonderzoeker Gillian Prior spelen ook de sociale media een belangrijke rol. "Kinderen besteden hun tijd nu anders dan 15 jaar geleden. Wie actief wil zijn op de sociale media houdt daar beter zijn hoofd bij en drinkt of rookt dus niet." Ook het softdrugsgebruik neemt dramatisch af.


Een van de ondervraagde ouders geeft de zinnigste uitleg: "Volgens mijn tienerzonen is niet drinken zinvol omdat dat hun reactietijden bij het gamen zou kunnen beïnvloeden. Het idee van het drinken van omwille van de roes trekt hen niet aan. Daarbij hebben ze net als ik een hekel aan de geur van tabaksrook."


Diezelfde attitude merk ik op in mijn eigen uitgebreide familie: roken is niet cool, dronken worden is een teken van zwakte, dope is voor losers.


Er komt echter niet alleen goed nieuws: vier vijfde van de kinderen is niet genoeg fysiek actief en een derde lijdt aan overgewicht.


De Engelse resultaten kunnen niet zo maar geëxtrapoleerd worden naar ons land, maar ze zijn zeker indicatief.


Marc van Impe


http://content.digital.nhs.uk/article/7551/Household-surv...

 

Bron: MediQuality

 

 

08:10 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

13 maart 2017

Mannen kunnen geen klok lezen


Het leven is een Zweedse triller. Ibsen schreef het al. Mannen zijn bang belachelijk gemaakt te worden door vrouwen, vrouwen vrezen vermoord te worden door een man, zegt een interviewee in 'Made in Europe' door Dimitri Verhulst. Ik hoor hoe bij de wissel van de nachtploeg een verpleegster haar collega vraagt even te wachten om mee te lopen naar de parking.


Ik heb dit eerder gehoord. Bij het verlaten van de campus. Na een avond in het theater. Ik lees in De Tijd hoe Uber tot een karikatuur verwordt. Er broeit een schandaal rond het bedrijf dat van disruptie zijn bedrijfsfilosofie gemaakt heeft.


Een schandaal dat draait om veel meer dan om seksisme en opportunisme. Silicon Valley is deze week zichzelf tegengekomen, schrijft de krant. Ik denk dat de Valley niet de enige symbolische plek is maar dat we hier staan voor een kantelpunt dat veel meer consequenties gaat hebben dan de grab 'm by the pussy president Donald Trump kan verzinnen - of zijn beperkte gedachtegoed. Het wereldbeeld gaat om het universum dat hoogopgeleiden waar u lezer toe hoort, en waar u zich dagelijks onbewust van bent.


Het heeft niets vandoen met de arbeidsvoorwaarden van de vele illegale en legale zorghelpers die mijn urinaal komen reinigen, mij koffie brengen en mijn beddengoed verschonen maar om die honderdduizenden artsen en zorgverstrekkers, wetenschappers, uitvinders en ontwikkelaars die niet alleen systematisch minder betaald worden dan hun penis-dragende collega's maar die diezelfde mannetjes herleiden tot wat ze in feite zijn: een karikatuur van de grootsprakerige, zelfingenomen macho. Dat de omgeving waarin die überman werkt iets vrouwonvriendelijker is dan gepermitteerd, verrast eigenlijk niemand. Ook daarin blijkt de dagelijkse realiteit ontstellend weinig te verschillen van de van Trump.


Ex-werkneemster Susan Fowler van Uber schildert op haar blog een verbijsterend beeld van de bedrijfscultuur. Ze was er amper in dienst, of haar nieuwe chef vroeg haar via chat al om seks. Ze rapporteerde hem bij de personeelsdienst, waar ze het advies kreeg om overplaatsing te vragen naar een ander project – want de man in kwestie was een ‘high performer' en dus onaantastbaar. Ze leerde in de maanden nadien dat Uber doordrongen was van dergelijke praktijken. Uiteindelijk werd ze bedreigd met ontslag als ze er bleef over klagen. Ze hield de eer aan zichzelf en stapte op. Dat gaf nog eens aanleiding tot de actie #Delete­Uber, waarbij mensen elkaar via Twitter aanmoedigden om Uber van hun smartphone te wissen.


Travis Kalanick, de hoofdgrabber van Uber, kondigde inmiddels een intern onderzoek aan. Na de onthullingen van Susan Fowler is die hashtag terug. Mannen onderschatten de werkelijkheid.


Er staan enorme financiële belangen op het spel. Op papier is Uber nu zo'n 70 miljard dollar waard. Dat zou wel eens kunnen veranderen. Het onderzoek van het marktonderzoeksbureau PerryUndem zegt u hoe laat het is. Tenzij u geen klok kan lezen.


Om de resultaten van dit onderzoek te raadplegen klik op deze link: 
Men underestimate the Sexism Faced by Women


Marc van Impe

Bron: MediQuality

 

09:05 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

12 maart 2017

Je bent je naam


 
Pieten zien er uit als Pieten, en Jannen worden herkend als Jannen. Dat is nu wetenschappelijk onderzocht en statistisch bevestigd in de Journal of Personality and Social Psychology.


We weten al langer dat je gezicht voor een belangrijk deel bepaalt hoe je sociaal gepercipieerd wordt: sympathiek, agressief, verstandig of dom. Nu blijkt uit onderzoek ook het omgekeerde: de sociale perceptie heeft invloed op je uiterlijk? Israëlische onderzoekers onderzochten daarvoor een sociaal label dat van bij het begin van ons leven aan onze identiteit gekoppeld is: onze voornaam.


De onderzoekers Yonat Zwebner en Ruth Mayo van The Hebrew University of Jerusalem, en Anne-Laure Sellier, van de HEC Paris, gingen uit van de hypothese dat aan elke naam een aantal stereotypen kunnen gekoppeld worden die zich manifesteren in het voorkomen van de naamdrager.


In 8 verschillende studies werden proefpersonen met een onbekend gezicht geconfronteerd en kregen daarbij de kans daar één van de vier of vijf voorgestelde voornamen te koppelen. In 25 tot 40 procent van de gevallen (afhankelijk van het aantal namen waaruit ze konden kiezen) bleken de proefpersonen opvallend goed in staat te zijn om de juiste naam aan de juiste foto te koppelen. De proefpersonen slaagden er dus in om de juiste naam aan de juiste foto te koppelen.


Hadden ze geblinddoekt hun vinger zomaar op een naam moeten zetten dan hadden ze volgens de kansberekening slechts (wederom afhankelijk van het aantal namen in de lijst) slechts 20 tot 25 procent positief gescoord. De onderzoeken liepen in Israël en Frankrijk. Er werden 94.000 gezichten gebruikt. En er werd op gelet dat de deelnemers afkomstig waren uit het totale sociaal-economische spectrum. Onderzoekers lieten proefpersonen foto's zien van mensen die ze niet kenden. De proefpersonen moesten vervolgens raden hoe die persoon heette. Ze konden daartoe kiezen uit een lijstje met daarop vier of vijf namen.


De onderzoekers vermoedden dat we bepaalde stereotyperingen aan bepaalde namen koppelen. Die stereotyperingen zijn overigens cultuurgebonden, want Fransen ‘herkennen' beter Franse gezichten terwijl Israëli's daar dan weer slechter op scoren, en omgekeerd.


De onderzoekers Waarbij de mogelijkheid geopperd wordt dat mensen – onbewust – hun uiterlijke verschijning veranderen zodat deze beter past bij de culturele normen die samenhangen met hun naam, zo stellen de onderzoekers. "We kennen dat van andere stereotyperingen – zoals etniciteit en geslacht – waarbij stereotype verwachtingen die anderen van ons hebben, bepalen wie we worden," schrijft onderzoeker Yonat Zwebner. "Eerder onderzoek heeft aangetoond dat er culturele stereotyperingen verbonden zitten aan namen en de manier waarop iemand eruit ziet. Zo stellen mensen zich voor dat iemand die Bob heet een ronder gezicht heeft dan iemand die Tim heet. Wij geloven dat deze stereotyperingen – door de tijd heen – het uiterlijk van het gezicht kunnen veranderen."


Die theorie wordt weer onderschreven door een ander experiment. Dit experiment toont aan dat het zien van de delen van het gezicht die gemakkelijk door iemand veranderd kunnen worden (bijvoorbeeld de haardracht) voldoende zijn om een ander correct de naam van die persoon te laten raden. "Deze resultaten suggereren samen dat het uiterlijk van het gezicht de sociale verwachtingen die er zijn omtrent hoe iemand met een bepaalde naam eruit zou moeten zien, weerspiegelt," zegt onderzoeker Ruth Mayo. Ze wijst erop dat we eigenlijk vanaf de geboorte in hokjes worden gestopt. "Niet alleen op basis van het geslacht, etniciteit en sociaal-economische status, maar ook door de keuzes die anderen maken wanneer ze ons een naam geven." Voor wie echt geïnteresseerd is staan alle data van alle experimenten op het Open Science Framework https://osf.io/


http://www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-pspa0000076...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:03 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)