20 maart 2017

Niks psychologie, wel microbioom



Hij was er niet bij vorig weekend in Parijs op de 6e Sommet Mondial sur le Microbiote Intestinal et la Santé. Maar in tegenstelling tot de geleerde professoren, zat hij wel als expert bij Oprah, schreef een bestseller, blogt als de beesten en leidt een instituut aan een van 's werelds prominentste universiteiten, Cornell. En nu ligt de reputatie van de Amerikaanse hoogleraar voedingspsychologie Brian Wansink aan diggelen. De oorzaak: statistische fouten en zelfplagiaat in zijn studies.


Wansink (56) is hoofd van het Voedsel en Merkenlaboratorium aan Cornell University in de Verenigde Staten, en uitvinder van de idee dat mensen die kleinere borden gebruiken minder eten. 'Mindless eating', verklaart ons eetgedrag aan de hand van psychologische driften en omgevingsfactoren in plaats van fysieke behoeften.


De obesitasgoeroes hadden gelijk een nieuwe verklaring voor wat zij "de eetstoornis" van de 21ste eeuw noemen. Ik heb hem nooit au serieux genomen. Bocuse leerde ons minder eten op grotere borden, en die kon wel koken, hier stond een man met het gezicht van een B-acteur in een familieserie en die zou het beter weten?


Wansink werd ontmaskerd door nuchtere wetenschappers uit Groningen. In Parijs werd zijn theorie nog eens gefileerd door specialisten als Dr Joël Doré, Directeur de Recherche aan het Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), en Pr James Versalovic, patholoog van het kinderziekenhuis van Texas en Baylor in de VS, die The US Human Microbiome Project leidt.


Hun conclusie is duidelijk: niets psychologisch maar een gemeenschap van bacteriën die vanuit de darmen het hele management van ons lichaam leidt. Een lichaam kan niet bestaan zonder microben, die in feite werken als een superorgaan dat elk vasculair-, zenuwstelsel en immuunsysteem bij een zoogdier, inclusief de mens, regelt. Anders gezegd: de mens is zijn lichaam en zijn microben.


De laatste maanden groeit in wetenschappelijke kringen steeds meer de zekerheid dat de research er goed aan doet zich op alle aspecten van dit microbioom te richten. Stoelgangtransplantatie is slechts één maar het meest spectaculaire aspect daarvan.


Ondertussen rees steeds meer de twijfel of Wansink en zijn geestesgenoten in al hun ijver niet wat te vrij met onderzoeksgegevens zijn omgegaan. Het komische is dat de psycholoog in al zijn hubris zelf aan de basis ligt van zijn val: Wansink beschreef in november op zijn blog hoe je als onderzoeker kunt scoren door allerlei toevallige verbanden uit een geflopte dataset te presenteren als degelijk onderzochte wetenschappelijke resultaten.


Enkele wetenschappers namen vervolgens een viertal studies waarbij Wansink optrad als co-auteur onder de loep en vonden hierin 150 statistische fouten, van slordigheden tot regelrechte blunders. Inmiddels zijn in nog zeven andere artikelen fouten geconstateerd. En nu komt daar de beschuldiging van zelfplagiaat bij. Nick Brown, een Britse promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, beschrijft op zijn blog voorbeelden van zelfplagiaat in Wansinks werk: publicaties die grotendeels bestaan uit knipsels van eerdere studies. De ernstigste zaak is twee resultaattabellen uit twee studies met verschillende testgroepen die verdacht veel op elkaar lijken. 39 van de 45 cijfers in de tabellen komen tot achter de komma overeen. Dat is alsof leerlingen in twee verschillende schoolklassen gemiddeld exact even lang, zwaar en oud zijn en ook nog eens precies even hoge cijfers voor dezelfde vakken halen.


Wansink gaat op verzoeken van collega-wetenschappers om zijn onderzoeksgegevens openbaar te maken niet in. Wel heeft hij toegezegd een onafhankelijk onderzoeker de bekritiseerde studies grondig onder de loep te laten nemen en eventuele fouten te corrigeren. Ondertussen is de Sherlock Holmes of food ondergedoken. Wansink heeft flink wat uit te leggen, vindt Sander Kersten, voedingswetenschapper aan de Universiteit Wageningen en niet betrokken bij Wansinks critici. 'Vooral die gekopieerde resultatentabel vereist een solide verklaring. Dit kan echt niet kloppen.'


Wansink staat nu wel heel alleen. De kritiek op Wansink komt op een moment dat de betrouwbaarheid van meer wetenschappelijke studies ter discussie staat. Vorig jaar bleek dat slechts 39 procent van de sociaal-psychologische studies dezelfde resultaten opleveren als collega-wetenschappers het experiment herhalen.


In Parijs werd de Gut Summit georganiseerd door de European Society of Neurogastroenterology and Motility (ESNM), de European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN), de Société Européenne de Gastroentérologie Pédiatrique Hépatologie et Nutrition en de American Gastroenterological Association (AGA) met de steun van Danone, Biocodex en Sanofi.


Meer info: http://www.gutmicrobiotaforhealth.com/en/gut‐microbiota‐h...

 

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

13:40 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

19 maart 2017

Ontsmettingsmiddelen leiden tot ernstigere hersenvliesontsteking


Het gebruik van desinfecterende stoffen als benzalkonium chloride in de voedingsindustrie kan ertoe leiden dat hersenvliesontsteking minder goed te behandelen is. Uit onderzoek van het Amsterdamse MC blijkt dat hierdoor de patiënten met hersenvliesontsteking door de Listeria monocytogenes vaker komen te overlijden of met ernstige restverschijnselen herstellen.


Het onderzoek verscheen online in het tijdschrift Clinical Microbiology and Infection. De Nederlandse Gezondheidsraad refereert hieraan in zijn onderzoeksrapport ‘Zorgvuldig omgaan met desinfectantia.'


De AMC-onderzoekers kwamen dit op het spoor omdat ze merkten dat patiënten de laatste tijd minder goed genezen van een hersenvliesontsteking die wordt veroorzaakt door de listeria-bacterie. Een goede verklaring was er niet. Het is bekend dat deze bacterie via het voedsel wordt overgedragen. Het kan leiden tot een voedselinfectie en in zeldzame gevallen tot hersenvliesontsteking.


Na een lange speurtocht en dna-analyses blijkt dat deze bacterie in toenemende mate ongevoelig aan het worden is voor een ontsmettingsmiddel dat in de voedingsindustrie veel wordt gebruikt. Hier kwamen de onderzoekers tot hun grote verbazing achter.


Volgens onderzoeker prof. Diederik van de Beek van het AMC gaat het om benzalkonium chloride dat wordt gebruikt om de machines te reinigen. "Dat reinigen is op zichzelf mooi, maar uit onze analyses blijkt dat er een keerzijde aan zit. Het probleem is namelijk dat de bacterie die ongevoelig is geworden voor het ontsmettingsmiddel, minder gevoelig wordt voor antibiotica waarmee we hersenvliesontsteking behandelen."


Het AMC heeft gegevens van 96 patiënten met hersenvliesontsteking door de listeria-bacterie onderzocht. Het wordt de laatste jaren steeds moeilijker om deze groep patiënten adequaat te behandelen. Van de Beek schat dat voorheen 30 procent van de patiënten niet goed herstelt van de ziekte of overlijdt. "Dat is nu gestegen tot iets meer dan 70 procent. Gelukkig komt deze ziekte niet heel veel voor, maar zorgwekkend is deze ontwikkeling wel."


Er zijn tal van alternatieven voor benzalkoniumchloride (ook quaternaire ammoniumzouten genoemd). Bijvoorbeeld ethanol, oftewel een ontsmettingsmiddel op grote schaal gebruikt in de voedingsindustrie. Helaas zijn er nog vele bedrijven die alleen gebruik maken van één soort ontsmettingsmiddel. Het is erg belangrijk om regelmatig het ontsmettingsmiddel te wijzigen. Een andere mogelijkheid tot alternatieve Virkon. Maar het nadeel van Virkon is dat het trager droogt. Waarschijnlijk is dit een van de redenen waarom zoveel voedingsbedrijven niet op een ander ontsmettingsmiddel overstappen.


Deze studie toont aan dat er meer aandacht nodig is. Als levensmiddelenadditief, kan benzalkoniumchloride worden vervangen door sorbinezuur, benzoëzuur, nitriet of Natamycine.


Meer info:
https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/a1603a...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

12:23 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

18 maart 2017

Ligt uw ziekenhuis in een veilige ademzone?


Te veel scholen, ziekenhuizen en crèches liggen dicht bij drukke wegen. Op die wegen rijden te veel kankerverwekkende diesels. Blijven we onze kop in het zand steken? ‘In België lopen we hopeloos achter.’


Volgens de regels van de moderne wetenschap moeten nieuwe ziekenhuizen en rusthuizen een halve kilometer van drukke wegen af te bouwen. Dat is wat Childproof, een platform van organisaties en wetenschappers rond de Gezinsbond, adviseert.

In Nederland bestaat sinds 2008 een norm die stelt dat 'gevoelige bestemmingen' niet op minder dan 300 meter van een snelweg of 50 meter van een provinciale weg mogen worden gebouwd. Die afstanden bleken politiek haalbaarder dan de gezondheidsperimeter van 500 meter. Maar voldoet uw ziekenhuis aan die norm? Of de school of crèche van uw kind? Journaliste Ine Renson van De Standaard zocht het uit. Ontdek het zelf.

Het verkeer heeft een grote impact op onze gezondheid. Kinderen die dicht bij drukke wegen opgroeien, hebben minder ontwikkelde longen. Ze kunnen zich soms minder goed concentreren en hebben vaker astma. De bewijzen stapelen zich op dat er ook een rechtstreeks verband is met dementie. En met aandoeningen aan hart en luchtwegen. In Vlaanderen gaan parlementsleden van Groen binnenkort een voorstel indienen.

De Standaard deed de oefening voor Vlaanderen en Brussel. Op de kaarten hebben we een zone van 500m geplot rond alle drukke wegen in Vlaanderen en Brussel. Volgens EU-richtlijnen zijn dit wegen die jaarlijks meer dan 3 miljoen voertuigen slikken. Die zone hebben we aangevuld met beperktere perimeter van 300m rond alle hoofdwegen en primaire wegen en een van 50m rond alle belangrijke wegen. Daar zijn de concentraties van verkeersgebondenparameters als (ultra)fijn stof, dieselroet en stikstofdioxide hoger.  


De resultaten zijn confronterend. Zoom in op de kaarten om een locatie terug te vinden. U kunt het effect van drukke wegen op luchtvervuiling bekijken tot op straatniveau.


http://www.standaard.be/cnt/dmf20170221_02742993

 

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

17:06 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)