26 maart 2018

Het bruin envelopsyndroom


Het beschrijft de emotionele en mentale ellende die wordt veroorzaakt door de voortdurende intimidatie van eisers door een ambtenaar. Een patiënt beschreef het bij zijn arts als volgt: "Het begint bij de brievenbus. Je opent het luikje en ziet de bruine enveloppe liggen, meestal met een raampje waarin je naam , gevolgd door een reeks nummers. Je krijgt een eerste angstaanval. Zij het een kleine.

Een controledienst als het Riziv stuurt aankondiging van een controle via de post, en bij het zien van de bruine envelop was mijn eerste gedachte, 'het is mijn beurt voor de werkbekwaamheidstest'. Ik begon te beven! Ik kon de brief niet eens openen, iemand moest hem voor me opendoen. Mijn hart sloeg zo snel en ik kon gewoon geen adem krijgen. Ik voelde alle rillingen van binnen. Soms volgt er een opluchting. Dan blijkt het de aankondiging is van een of andere verhoging van mijn uitkering. De opluchting dan is ongelooflijk! Ik durf niet te denken wat extra stress doet met mijn (al uitgebrande) bijnieren, dus probeer ik echt alles op alles te zetten, maar wat ze met ons doen is een constante en laagstaande vorm van psychologische marteling, en dat in onze eigen huizen, waar we ons het veiligst en op ons gemak zouden moeten voelen."

De manier waarop de controlediensten werken wordt door de huisarts die ons hierover aanspreekt, gezien als een 'schuldig tot bewezen onschuld' ervaring. De patiënt moet bijna voortdurend aan de controlearts bewijzen dat hij ziek of gehandicapt genoeg is om sociale steun te genieten, ondanks de medische bevestiging in een gedegen medisch dossier. "Als de patiënt ‘goed voor het werk' gekeurd wordt , wordt hij beschouwd als een fraudeur. Als arts heb ik dus fraude in stand gehouden, valsheid in geschrifte gepleegd. Ik zou dus vervolgd moeten worden," besluit de huisarts. "Of misschien doet het er allemaal niet toe wat wij diagnosticeren en voorschrijven. Misschien moet de Sociale Zekerheid gewoon zijn getal hebben. Misschien zijn wij huisartsen quantité négligeable."

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

14:13 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar