14 maart 2018

IJsland verbiedt besnijdenis voor alle geslachten


IJsland is het eerste Europees land dat niet-medische besnijdenis van kinderen verbiedt. "Alle permanente ingrepen die ernstige pijn kunnen veroorzaken in een kinderlichaam" zijn vanaf nu verboden. De ouder, voogd én arts die dat toch doet, riskeert een gevangenisstraf tot zes jaar.

De wet geldt niet voor het wegnemen van de voorhuid voor medische redenen zoals phimosis of bepaalde ziekten. Zowel joden, moslims als katholieken veroordelen het verbod om jongens te besnijden. "Het gaat om de rechten van kinderen, niet de vrijheid van godsdienst. Iedereen heeft het recht om te geloven wat hij of zij wil, maar de rechten van kinderen staan daarboven", zegt parlementslid Silja Dögg Gunnarsdottir van de centrumrechtse Progressieve Partij, die het wetsvoorstel in het parlement in Reykjavik indiende. De wet is vanaf vandaag van kracht.

De joodse gemeenschap in IJsland veroordeelt het verbod op wat ze "de meest centrale rite in ons geloof" noemt. "Er is geen enkel bewijs dat de minimale procedure bij jongens schadelijk is", aldus Moshe Kantor van het Europees Joods Congres. "Het stuurt de boodschap de wereld in dat joden niet meer welkom zijn in IJsland." Dat is ook de mening van islamitische geestelijken. "Besnijdenissen wordt al eeuwen uitgevoerd. Ze zitten diep in onze culturele en religieuze tradities geworteld", aldus Ahmad Seddeeq, de imam van het Islamitisch Cultureel Centrum van IJsland.

Beide religies waarschuwen er ook voor dat een verbod op besnijdenissen bij jongens ervoor kan zorgen dat de praktijk ondergronds gaat. Of dat mensen naar het buitenland zullen reizen op zoek naar een plaats waar het wel nog mag. De leiders van de joodse godsdienst en de islam vrezen dat een dergelijke maatregel het leven van joden en moslims in IJsland onmogelijk zal maken. Ze vrezen dat het een springplank zal zijn naar antisemitisme en islamofobie, zoals een verbod op bepaalde kledij en ritueel slachten. Ze krijgen bij hun protest de steun van kardinaal Reinhard Marx, de vertegenwoordiger van de katholieke kerk in de Europese Unie. Hij noemt het wetsvoorstel een "gevaarlijke aanval" op de godsdienstvrijheid. "Het criminaliseren van de besnijdenis is een ingrijpende maatregel die grote zorgen baart", zegt hij.

De motivatie achter de wet is dat de besnijdenis de rechten van jonge jongens schendt en in strijd is met de rechten van het kind, zoals die geformuleerd werden door de Verenigde Naties. Er wordt ook een parallel getrokken met vrouwenbesnijdenis, die al in bijna alle Europese landen verboden is. In 2005 verbood IJsland al genitale verminking van vrouwen . Jongens mogen volgens de wet alleen besneden worden om religieuze of culturele redenen als ze een leeftijd bereiken waarop ze zélf kunnen begrijpen wat de risico's zijn van een dergelijke procedure.

IJsland telt 336.000 inwoners. Daarvan zouden er naar schatting 1.500 moslim en 250 joods zijn.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:40 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar