13 maart 2018

"Pas op voor mannen zonder vriendinnen"


Het kan gek klinken in deze tijden van #MeToo en #balancetonporc, maar je kan als man niet genoeg vriendinnen hebben. Sterker nog: wantrouw de man zonder vrouwen in zijn vriendengroep. Dit laatste opvallend advies komt van de Australische journaliste Johanna Leggatt. Wat dat betreft bevind ik me dus aan de goede kant van wereld. Ik hou van vrouwen. En de vrouwen houden van mij.

" Elke succesvolle en duurzame vriendschap tussen man en vrouw is een kleine rebellie tegen de anachronistische gedachte dat mannelijk verlangen en vrouwelijke verleiding oncontroleerbaar en onweerstaanbaar zijn," zegt Legatt in The Guardian.

Nogal wat mensen geloven nog altijd het klassieke verhaal van Odysseus die was in zijn oren moest stoppen en zich aan de mast moest laten vastbinden om de vrouwelijke sirenes die hem lokken en afleiden, te kunnen weerstaan. Vergissing: echte mannen hebben genoeg aan hun veiligheidsgordel om zich galant door het sociaal verkeer te bewegen. En echte vrouwen kunnen een lunch doorstaan zonder zich in een mentale tuinbroek te moeten hijsen.

"Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet en verliefd wordt, ga je hem in een eerste reflex screenen op tekenen van sociopathie, zodat je op een dag niet wakker wordt en moet ontdekken dat hij je haar aan het vlechten is," schrijft Legatt. Bedoelt ze dat het onderwerp van haar bijslaap vrouwelijke trekjes heeft. Of deelt ze het bed met een Masai? Ik zou het daar graag met haar eens over hebben. Legatt is van het wantrouwige type: ze stelt zich vragen als wat voor baan heeft hij? Hoe gedraagt hij zich in het moeras van de social media? Is hij overdag onverstoorbaar en vriendelijk, terwijl hij 's nachts als een Renaud Hardy tekeer gaat? "Vrouwen, vooral alleenstaande vrouwen, - en dat zouden ze liever niet zijn-," schrijft Legatt-, "praten onder elkaar graag over wat ze zoeken in een relatie. Wat zij wel en niet willen, waar de lijnen getrokken worden. Mijn eigen belangrijkste criterium is altijd geweest of mijn date al dan niet vrouwelijke vrienden heeft. En met vriendinnen, bedoel ik niet vrouwen die hij hoopt op een dag te versieren. Toen ik mijn partner ontmoette, was dit een van de vele dingen die ik leuk vond. Hij had inderdaad mannelijke vrienden, maar ook veel vrouwelijke vrienden, van wie er nog heel wat nog altijd goede vriendinnen zijn. Sommige mensen vroegen me voorzichtig of ik goed bij mijn hoofd was. Natuurlijk antwoordde ik, waarom zou ik dat niet zijn? Nou, je kent de mannen, zouden ze zeggen, ze kunnen het niet helpen dat ze je willen versieren."

Ik ken collega's die nooit met een vrouw alleen aan tafel gaan. Ze zijn als vice-president Mike Pence die zegt dat hij nooit alleen eet met een andere vrouw dan zijn vrouw en dat hij zonder haar geen evenementen bijwoont waar een borrel gedronken wordt. Een evangelische Odysseus dus. Zo lopen er nog wat rond. Volgens een opiniepeiling van het Amerikaanse bureau Morning Consult staan de meeste Amerikanen wantrouwig tegenover niet romantische man-vrouw interacties. Hoe lager opgeleid, des te minder zelfvertrouwen: bijna twee derde van de ondervraagde arbeiders zegt dat men "extra voorzichtigheid" aan de dag moet leggen bij interactie met leden van het tegenovergestelde geslacht.

En meer dan de helft van de vrouwen en bijna de helft van mannen vinden het onaanvaardbaar om alleen met iemand anders dan hun partner, en die van de tegenovergestelde sekse is, te lunchen of een glas te drinken. Ik vind dit discriminerend gedrag. Een vrouw kan meer zijn dan je moeder of je sekspartner. Tussen de madonna en de hoer liggen vele gradaties. Ik spreek er een vriend over aan. Hij doet het wel maar vertelt het thuis niet. "Partners denken toch meteen aan overspel."

"Maar door grenzen te stellen, zetten koppels veel druk op hun relatie. Op den duur is de enige persoon van het andere geslacht die je nog privé mag ontmoeten je moeder. Het zou jammer zijn dat monogamie je geklemd doet voelen in je relatie, maar ook in je geluk. Daarom adviseer ik om eens op café te gaan, fijne dingen te doen met andere mensen dan je partner. Misschien ga je weleens twijfelen, maar dat is menselijk en goed. Door die contacten creëer je een stuk verantwoordelijkheid. Net als je het verbiedt, maak je het contact met het andere geslacht heel beladen," zegt de seksuoloog Wim Slabbinck die nu en vogue is.

Ik denk dat het een restant van mei '68 is, de zogenaamde revolutie die niet begon omwille van de sociale onrechtvaardigheid maar omwille van de seksuele segregatie. Zo werd de toenmalige katholiek Ludo Martens van de Leuvense universiteit weggestuurd omwille van een artikel over seksualiteit in het brave studentblad Ons Leven. En in Nanterre begon het met een discussie over de slaapzalen van de meisjes waar de jongens verbannen werden. Pas later kwam men tot de strijd voor het wetenschappelijk socialisme. Er is in de hoofden van velen blijkbaar niet zoveel veranderd ten opzichte van vijftig jaar geleden.

Mannen worden nog altijd verondersteld hitsige beesten te zijn, vrouwen geile loeders. Maar toch missen mannen zonder vrouwen in hun vriendengroep een soort toetssteen, argumenteert psychotherapeute Patricia Meyntjens in De Morgen. "Mannen zonder vriendinnen krijgen weinig feedback over hoe ze zich profileren tegenover vrouwen. Een vriendin of een close vrouwelijke collega zal een man anders bekijken, met meer afstand. Vriendschappen bieden een broodnodig extra perspectief: ze geven meer inzicht in wat van je verwacht wordt als man." Zonder man-vrouwvriendschappen blijven we dus hangen in het beeld dat mannen van Mars zijn en vrouwen van Venus, dat er tussen vrouwen en mannen een leegte gaapt. Vriendschap kan die overbruggen, zegt Meyntjens. "Het blijft levenslang leren om je in het gedachtegoed van de tegenspeler te kunnen inleven." "Pas op voor mannen zonder vrouwen in hun vriendengroep"

En nu ga ik mijn veiligheidsgordel vastklikken en de theorie in de praktijk omzetten.

Marc van Impe

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/mar/06/bew...

 

Bron: MediQuality

15:55 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar