05 maart 2018

Kwart artsen wil patiënt aan zelfmoordpil helpen

 

De omstreden Nederlandse organisatie Coöperatie Laatste Wil (CLW), die vorig jaar aankondigde een nieuw poeder voor humane zelfdoding te gaan verdelen, is sindsdien van enkele honderden naar zo'n 20.000 leden gegaan. Honderden Belgen hebben zich ondertussen ook aangemeld. Ook zij willen graag twee gram van het dodelijke poeder ontvangen dat hen op een zelfgekozen moment een snelle en pijnloze dood moet garanderen. 220 Belgen hebben het poeder officieel al aangevraagd. De media-aandacht maakte zelfdoding meer aanvaardbaar, vrezen specialisten. Ondertussen verschijnen steeds meer berichten uit wetenschappelijke hoek die er op wijzen dat het fameuze middel helemaal niet zo'n pijnloze en zachte dood garandeert.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

19:59 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

APPLE lanceert zich in ziekenhuiszorg


CNBC meldt dat Apple dit voorjaar in de VS klinieken gaat opzetten onder de naam AC Wellness. Het bedrijf wil daarmee zorgen voor snellere diagnostiek en behandeling voor eigen werknemers. Het technologieconcern treedt hiermee in de voetsporen van bedrijven zoals Amazon.

Dat kondigde recent een gelijkaardig initiatief aan samen met J.P. Morgan en Berkshire Hathaway . Apple heeft echter bijbedoelingen: de klinieken moeten er niet alleen voor zorgen dat Apple-medewerkers zo snel mogelijk weer op de been zijn na een ziekte of ongeluk, maar zullen ook dienen als een soort living lab voor de eigen producten en diensten op het gebied van e-health zoals de Apple Watch de HealthKit, ResearchKit en CareKit en combinaties van device en apps. Ook zou Apple bezig zijn met eigen devices voor diabetici.

Het gaat om twee projecten in Santa Clara County, Californië, die open zullen staan voor Apple-werknemers en hun directe familie. Beide klinieken zullen staan dicht bij het hoofdkantoor van Apple in Cupertino. Apple heeft in totaal zo'n 80.000 werknemers in de VS. Op een website – acwellness.com – staan meer details en vacatures.

Verder zal Apple eigen gezondheidsprogramma's ontwikkelen, waarmee het mikt op preventie en beter management van bestaande ziektes. Dat zou onder meer blijken uit vacatures op de website van AC Wellness, zoals voor een Population Health Program Designer en een Clinical Program Designer.

Marc van Impe

https://www-cnbc-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.cnbc.com/...

 

Bron: MediQuality

13:37 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Een blauw oog


We zitten aan de oever van de rivier en kijken naar het wassend water. Binnenkort loopt de helft van de campings aan de oever van de Semois weer onder. Op die manier verdwijnen elk jaar honderden steuntrekkers richting van het Waalse bassin. Mijn vriend de lokale huisarts zit met een enorm blauw oog en beschouwt zijn stilaan gepensioneerde toekomst.

Men noemt dat hier een accident de Jupiler. Nogal wat artsen zijn hier het slachtoffer van fysiek, verbaal en psychisch geweld. Patiënten willen een voorschrift of een ziektebriefje, afspraken worden aan de bar van de lokale kroeg gemaakt. Er wordt over gepocht, het heeft niets met haat of dwang te maken. Meer met frustratie. Mannelijkheid staat hier nog vaak gelijk met misbruik van fysiek geweld. Een patiënt vertelt langs de neus weg, hoe hij iemand in elkaar sloeg, en vraagt dan een attest. De hint is snel begrepen: "Geef mij het voorschrift dat ik vraag." Hier in de streek gaat het om zware pijnstillers, amfetaminen, slaappillen en er schijnt een trafiek te bestaan over de Franse grens naar Charleville-Mézières.

"Het gebeurt dat patiënten mij onder druk zetten voor een ziektebriefje, ook al zijn of waren ze niet ziek," zegt onze vriend uit Leopoldsburg. "Soms kom ik ze tegen op de autoweg naar huis, zo rond halfvijf op de 314, slapend op de achterbank van een wit busje plafonneerders op de weg naar huis." "Dokter, als u mij geen ziektebriefje geeft, raak ik mijn werk kwijt. Voor u is het toch maar een briefje." Hij voelt zich schuldig, maar ook sociaal verantwoordelijk.

Uit een bevraging van meer dan 3.700 Belgische artsen, uitgevoerd aan de VUB door masterstudent Lennart De Jager, blijkt dat verbaal en psychisch geweld dikwijls voorkomen bij (huis)artsen. Ook orthopedisten hebben daar vaak last van. Artsen ervaren schelden, beledigen en opzettelijk een schuldgevoel bezorgen ook vaak als de ergste vormen van geweld. ‘Patiënten zijn mondiger geworden en eisen meer dan vroeger: een medicatievoorschrift, een ziektebriefje of een extra onderzoek', zegt Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde aan de VUB. In 27 procent van de gevallen voelt de arts zich echt bedreigd, 21 procent geeft aan dat de agressie invloed heeft op zijn manier van werken.

Volgens het onderzoek van de VUB is de agressor vaak een bekende patiënt. ‘Zeker als je de patiënt kent en als je als arts een band met hem hebt, durft die patiënt sterker tegen te pruttelen', zegt professor Devroey.

‘Een agressieve patiënt die na een conflict niet langer door mij behandeld wil worden, kan ik missen. Maar waar ik bang voor ben, is dat hij of zij gaat rondbazuinen dat ik geen goede dokter zou zijn. Dan ben je niet één patiënt kwijt, maar mogelijk ook nog de buren, familieleden en vrienden van die patiënt.'

Vooral jonge artsen aan het begin van hun carrière lijden onder geweld en agressie. Uit het VUB-onderzoek blijkt dat artsen met minder dan tien jaar praktijkervaring het vaakst geweld ervaren.

‘Ik merkte al na een paar jaar dat de druk van patiënten minder werd. Na verloop van tijd kennen ze je en weten ze waarvoor je staat. Naarmate je meer ervaring hebt, win je ook aan maturiteit. En ik ben minder rigide dan vroeger. Ik plooi gemakkelijker.'

Mijn vriend die de zeventig nadert en de VUB van verre kent, grimlacht: hij vindt dat het fysiek en psychisch geweld de regel wordt.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:52 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)