05 maart 2018

Een blauw oog


We zitten aan de oever van de rivier en kijken naar het wassend water. Binnenkort loopt de helft van de campings aan de oever van de Semois weer onder. Op die manier verdwijnen elk jaar honderden steuntrekkers richting van het Waalse bassin. Mijn vriend de lokale huisarts zit met een enorm blauw oog en beschouwt zijn stilaan gepensioneerde toekomst.

Men noemt dat hier een accident de Jupiler. Nogal wat artsen zijn hier het slachtoffer van fysiek, verbaal en psychisch geweld. Patiënten willen een voorschrift of een ziektebriefje, afspraken worden aan de bar van de lokale kroeg gemaakt. Er wordt over gepocht, het heeft niets met haat of dwang te maken. Meer met frustratie. Mannelijkheid staat hier nog vaak gelijk met misbruik van fysiek geweld. Een patiënt vertelt langs de neus weg, hoe hij iemand in elkaar sloeg, en vraagt dan een attest. De hint is snel begrepen: "Geef mij het voorschrift dat ik vraag." Hier in de streek gaat het om zware pijnstillers, amfetaminen, slaappillen en er schijnt een trafiek te bestaan over de Franse grens naar Charleville-Mézières.

"Het gebeurt dat patiënten mij onder druk zetten voor een ziektebriefje, ook al zijn of waren ze niet ziek," zegt onze vriend uit Leopoldsburg. "Soms kom ik ze tegen op de autoweg naar huis, zo rond halfvijf op de 314, slapend op de achterbank van een wit busje plafonneerders op de weg naar huis." "Dokter, als u mij geen ziektebriefje geeft, raak ik mijn werk kwijt. Voor u is het toch maar een briefje." Hij voelt zich schuldig, maar ook sociaal verantwoordelijk.

Uit een bevraging van meer dan 3.700 Belgische artsen, uitgevoerd aan de VUB door masterstudent Lennart De Jager, blijkt dat verbaal en psychisch geweld dikwijls voorkomen bij (huis)artsen. Ook orthopedisten hebben daar vaak last van. Artsen ervaren schelden, beledigen en opzettelijk een schuldgevoel bezorgen ook vaak als de ergste vormen van geweld. ‘Patiënten zijn mondiger geworden en eisen meer dan vroeger: een medicatievoorschrift, een ziektebriefje of een extra onderzoek', zegt Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde aan de VUB. In 27 procent van de gevallen voelt de arts zich echt bedreigd, 21 procent geeft aan dat de agressie invloed heeft op zijn manier van werken.

Volgens het onderzoek van de VUB is de agressor vaak een bekende patiënt. ‘Zeker als je de patiënt kent en als je als arts een band met hem hebt, durft die patiënt sterker tegen te pruttelen', zegt professor Devroey.

‘Een agressieve patiënt die na een conflict niet langer door mij behandeld wil worden, kan ik missen. Maar waar ik bang voor ben, is dat hij of zij gaat rondbazuinen dat ik geen goede dokter zou zijn. Dan ben je niet één patiënt kwijt, maar mogelijk ook nog de buren, familieleden en vrienden van die patiënt.'

Vooral jonge artsen aan het begin van hun carrière lijden onder geweld en agressie. Uit het VUB-onderzoek blijkt dat artsen met minder dan tien jaar praktijkervaring het vaakst geweld ervaren.

‘Ik merkte al na een paar jaar dat de druk van patiënten minder werd. Na verloop van tijd kennen ze je en weten ze waarvoor je staat. Naarmate je meer ervaring hebt, win je ook aan maturiteit. En ik ben minder rigide dan vroeger. Ik plooi gemakkelijker.'

Mijn vriend die de zeventig nadert en de VUB van verre kent, grimlacht: hij vindt dat het fysiek en psychisch geweld de regel wordt.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:52 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar