17 februari 2018

UZ praktijken algemeen verspreid: "Eenpersoonskamer? Dan opereert de prof"


Mijn stukje over simonie in het UZ haalde het journaal en de voorpagina van de krant. Het blijkt geen uniek geval te zijn.

Stel: je gaat met je dure middenklasse wagen naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Kopje koffie, boordpapieren nakijken; zegt de dealer: "Dat worden nieuwe schijfremmen, een oliefilter vervangen, en verder het gewone onderhoud om de vijftigduizend kilometer. Wil u dat ik die werkzaamheden uitvoer dan wordt dat 100€ per uur plus 150%, verkiest u de meestergast dan blijft het aangeplakte tarief gelden." Uiteraard neemt u dit niet en verhuist u naar een andere garage.

Precies om dit soort verrassingen te vermijden hangen in garages de uurtarieven duidelijk aangeplakt. De wet schrijft dit voor.

Mijn vraag: waarom vind de patiënt die zich inschrijft bij de balie van het ziekenhuis de ziekenhuizentarieven niet terug. Het komt er op neer dat hij een niet eenvoudige opgesteld formulier onder de neus geschoven krijgt waar hij op de aangeduide plek een krabbel mag plaatsen. In een zelfde moeite heeft hij overigens toestemming gegeven dat zijn medisch dossier vrij gegeven wordt. Niemand die een idee heeft hoeveel een ziekenhuisopname, laat staan een ingreep gaat kosten.

Dit gebeurt niet alleen in universitaire ziekenhuizen, maar in elk ziekenhuis. En elke ziekenhuisdirectie is daarvan op de hoogte.

De patiënt die zich aan de balie van een ziekenhuis aanbiedt verkeert in nood. Min of meer. Slechts zelden laat iemand zich uit puur plezier opnemen. Die patiënt verkeert dus in een stresssituatie. Wie gestresseerd is kan niet altijd helder nadenken. Komt daarbij dat hij vaak al een lange wachttijd achter zich heeft. Wat de ziekenhuisdirectie daar doet is niet meer of minder dan misbruik maken van de situatie. Ik vind dit een kwalijke zaak. Je zou ook kunnen stellen dat het ziekenhuis aflaten verkoopt. Luther heeft uit reactie daartegen de reformatie gelanceerd.

Reactie van Maggie De Block: "De wet is duidelijk: het mag niet afhangen van de kamerkeuze wat de kwaliteit van de zorg is. De kwaliteit van de zorg voor de patiënt moet altijd de beste zijn en gelijk, ongeacht de kamerkeuze."

Marc van Impe


Bron: MediQuality

13:01 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar