12 februari 2018

Vlaamse wielerarts ontwikkelt virtuele dr. Emma


“Waarom laten we de patiënt niet zelf zijn medische gegevens beheren, zoals hij vandaag al via homebanking zijn bankzaken regelt?” Op deze niet retorische vraag gaf een Vlaamse wielerarts zelf het antwoord. Hij heeft een chatbot ontwikkeld die medisch advies geeft op basis van persoonlijke lichaamsdata.

Emma is een project van huisarts Servaas Bingé. "Een chatbot gaat mensen medische vragen stellen", zegt huisarts Servaas Bingé, auteur van het boek Nooit meer naar de dokter , "precies zoals een medische intake." Dr. Bingé is geen onbekende in de media. Vorig jaar joeg hij tal van collega's in het harnas door de uitspraak in Humo dat "als huisartsen halsstarrig blijven negeren dat we in razendsnel veranderende hoogtechnologische tijden leven, ze een bedreigde diersoort dreigen te worden en op termijn zelfs te verdwijnen. De vastgeroeste huisartsgeneeskunde kan efficiënter, goedkoper én beter voor de patiënt, de dokter én de samenleving." "De huisarts moet een soort preventiemanager worden, want onze gezondheidszorg wordt op termijn onbetaalbaar," aldus de dokter uit Hansbeke die naast zijn huisartsenpraktijk ook hoofdarts is bij wielerploeg Lotto–Soudal waar hij Tiesj Benoot, André Greipel en Tim Wellens onder zijn medische hoede heeft. Hij is ook gitarist van de coverband The BaseBallBats.

Bingé wil niet dat de huisarts verdwijnt maar beseft wel dat het beroep in de toekomst een heel andere invulling zal krijgen. "Nu zitten we vooral in een systeem waarin we de patiënt proberen te genezen als die een gezondheidsprobleem heeft. We doen wat dat betreft fantastisch werk, onder andere met de meest geavanceerde kankerbehandelingen, maar het systeem dreigt onbetaalbaar te worden." Naar zijn idee moet de huisartsgeneeskunde evolueren naar preventiekunde. Bingé vorig jaar in Humo: "In mijn boek noem ik het healthitude, een samentrekking van ‘health' en ‘attitude'. Als we met zijn allen zo'n healthitude ontwikkelen, zullen we minder naar de dokter moeten. En die healthitude kun je visueel voorstellen in wat ik een healthigram noem. Dat healthigram vertrekt vanuit het genetische profiel van de patiënt. Onze genen bepalen ons volledige lichamelijke en geestelijke functioneren. We weten inmiddels dat we onze genen zelf kunnen beïnvloeden. Mensen die genetisch een hoger risico hebben om de vijf belangrijkste aandoeningen te krijgen – diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, kankers en ademhalingsziekten – kunnen dat risico aanzienlijk verlagen door hun levensstijl aan te passen. Zo kan iemand die genetisch gezien 80 procent kans maakt op diabetes, vermijden dat hij de ziekte ook echt krijgt."

Het resultaat is Dr. Emma, de chatbot die hij samen met digital innovator Jelle Van de Velde, die eerder websites en software voor de educatieve wereld creëerde en een succesvolle carrière bij Carta Mundi achter de rug heeft, ontwikkelde.

Dr. Emma verzamelt niet alleen basisinformatie zoals leeftijd, gewicht, voedingsgewoontes, beweging, mentaal welzijn, maar verwerkt ook bloedanalyses met onder meer info over cholesterol of insulineresistentie. De patiënt kan daarvoor een beroep doen op zijn huisarts die dus wel moet meewerken, of aan de hand zijn medisch dossier de resultaten van een recente bloedafname opladen. In de toekomst is het zelfs de bedoeling om ook DNA-analyses op te nemen.  Op basis van al die informatie maakt Dr. Emma een risicoprofiel en doet aanbevelingen via sms, mail en de chatbot.

Als het moet, adviseert Emma snel een afspraak te maken bij een arts. Emma wordt op 19 februari in een eerste fase gelanceerd in bedrijven. Bingé garandeert wel dat de medische gegevens nooit met de werkgever worden gedeeld. "De privacy is gegarandeerd. Bovendien is alles medisch gevalideerd. Dit is geen vrijblijvende tool." Hoeveel Emma per consultatie aanrekent zegt Bingé nog niet. Dat zal pas op de lancering binnen drie weken duidelijk worden.

Binnenkort openen Dr Bingé en zijn partner wel een eerste Emma Care Center in de Gentse Ghelamco-arena. Ook daar zullen mensen voor een bloedafname terechtkunnen. Er is nu al interesse van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Professor Ilse Van Diest (Gezondheidspsychologie, KU Leuven) vindt het een mooi initiatief maar heeft er in De Morgen vragen bij. "De vraag is: bereik je de mensen die je moet bereiken? Bij bedrijven die inzetten op een gezonde levensstijl zien we heel vaak dat de mensen die het het minste nodig hebben, effectief ingaan op het aanbod. Dat is het eeuwige probleem. Je moet proberen dat te overstijgen."

Verder vraagt de experte gezondheidspsychologie zich af in welke mate Emma juridisch is uitgewerkt. "Bij zo'n lifestylecoaching is dat minder nodig, maar hier gaat het over echt medisch advies. Wat als het fout loopt? Is diegene die advies geeft ook aansprakelijk?"

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

19:45 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar