12 februari 2018

220 Belgen vroegen reeds zelfmoordpoeder uit Nederland aan


Meer dan 220 Belgen zijn in de voorbije maanden lid geworden van de Nederlandse Coöperatie Laatste Wil (CLW) die vorig jaar in september aankondigde na een zoektocht van 4,5 jaar een nieuw poeder voor humane zelfdoding te zullen verdelen.

De CLW die toen zo'n 3.000 leden telde, heeft ondertussen al meer dan 20.000 leden, met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. Het middel, dat een banaal conserveringsmiddel is dat echter niet in de benodigde hoeveelheid van 2 gram maar per 10 kg vrij in de (groot)handel te koop is, kan bij de CLW alleen worden aangeschaft door wie meerderjarig is en al minstens een half jaar lid. Met het legale en goedkope middel wil CLW de mogelijkheid bieden van een snelle en pijnloze dood op een zelfgekozen moment. Lidmaatschap kost 15 euro per jaar. Bij de 220 leden zijn ook een aantal Franstaligen.

Het doel van de CLW is niet onomstreden: ze wil de leden op een legale manier "een humaan werkend laatstewilmiddel" verschaffen, zodat ze zelf kunnen beslissen over hun levenseinde, zonder tussenkomst van een arts of begeleider. De coöperatie startte begin dit jaar met infoavonden in Nederland om de groepsaankopen van het zelfdodingsmiddel voor te bereiden. Ook de Belgische leden worden daarvoor uitgenodigd. In ons land worden vooralsnog geen voorlichtingsavonden georganiseerd.

Euthanasie-experts als Wim Distelmans staan weigerachtig tegenover de plannen van Laatste Wil: "Ik heb het volste respect voor mensen die uit het leven willen stappen", zegt hij. "Maar als we als maatschappij zo'n pil beschikbaar stellen, dan gaan wellicht mensen zich daartoe geneigd voelen in een opwelling, en dan gaan ze uit het leven stappen terwijl ze misschien door een hulpverlener konden geholpen worden."

Distelmans merkt ook op dat het middel voor een verschrikkelijke hoofdpijn zorgt. "Er zijn vroeger ook nog andere middelen aangeboden. Ideaal is het absoluut niet", zegt hij. De arts sluit niet uit dat er ook in ons land organisaties het idee zullen overnemen. "Of dat dan wettelijk conform is, moet blijken. Maar maatschappelijk zou dat een slecht signaal zijn."

In feite zou het gaan natriumsulfaat, Na2SO4, dat in een zeer lage concentratie in voedingsmiddelen gebruikt wordt als zuurteregelaar en antiklontermiddel (E-nummer E514) en ter bestrijding van schimmels en bacteriën. Ook in wijn zit een minieme dosis sulfiet, wat bij sommigen zorgt voor verschrikkelijke katers.

De 2 gram kost minder dan 10 euro, en heeft de verschijningsvorm van wit kristallijn poeder (vgl. grove suiker). Het middel dient opgelost te worden in 50 ml water. Volgens de brochure van de CLW l verlaagt het middel snel de bloeddruk, waarna een coma volgt en uiteindelijk hartstilstand. De CLW erkent dat het middel ernstige hoofdpijn veroorzaakt wat een middel als 550 mg Naproxene Forte "zeer gewenst maakt erbij te gebruiken om de hoofdpijn tegen te gaan". Eveneens dient er een antibraakmiddel genomen te worden, in te nemen vanaf 24 uur vooraf aan inname conserveermiddel. De CLW "garandeert" binnen 1 uur een overlijden.

Omdat de CLW beticht zou kunnen worden van distributie van een dodelijk middel, wat ook in Nederland strafbaar is, dienen aanvragers minstens 18 jaar te zijn en per regio een VOF ( Vennootschap Onder Firma) op te richten. Eén lid (per regio) wordt dan door andere leden gemachtigd in naam van de VOF het middel te bestellen. De CLW verkoopt zelf niets maar geeft één of meerdere adressen van waar de bestelling in het groot geplaatst kan worden. Dat ene lid verdeelt het ingekochte poeder per 2 gram onder de andere leden. Het poeder wordt bewaard in een kluisje met een biometrisch vingerafdrukslot want veiligheid vindt CLW heel belangrijk. Het poeder moet in dat kluisje gedeponeerd worden onder toeziend oog van de andere leden in de regio. Dat kluisje kan thuis bewaard worden of elders (bijv. locatie verzorgd door CLW).

Wat dient te gebeuren met ongebruikte kluisjes met inhoud, moet nog bedacht te worden.

De Coöperatie weet zich gesteund door 63% van de Nederlandse bevolking, zo bleek uit recent onderzoek van de NRC (2016). De Coöperatie Laatste Wil vindt wel dat er grote zorgvuldigheid moet worden betracht bij het gebruik van deze middelen en ook dat hoge eisen mogen worden gesteld aan de veiligheid. Uit een enquête onder de CLW-leden eind vorig jaar bleek dat 7% van de leden eigen middelen in huis heeft. Deze middelen zijn veelal illegaal geïmporteerd, of met bedrog van een arts verkregen. Ook bleek dat 90% de middelen graag wil hebben, in veel gevallen omdat het gemoedsrust en zelfs levensenergie geeft als men ze in bezit heeft. "Deze mogelijkheid is nu bereikbaar," aldus de CLW die onder zijn leden hoge magistraten, gewezen Kamerleden van de niet-confessionele partijen en academici telt.

http://www.laatstewil.nu/faq

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

10:42 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar