11 februari 2018

Vakantie remedie tegen griepepidemieAls we de kerstvakantie een week verlengen, zou het aantal griepbesmettingen aanzienlijk dalen. Dat besluiten onderzoekers van UHasselt en UAntwerpen na een studie naar de invloed van weekends en vakanties op de uitbraak van ziektes.

"Onze sociale contacten veranderen tijdens de vakantie: kinderen komen minder met elkaar in contact. Dan vermindert het aantal besmettingen ook", zegt professor Niel Hens. "De kerstvakantie heeft de grootste impact. Een simulatie van een derde week heeft aangetoond dat het aantal besmettingen met griep dan met 4 procent zou dalen."

De Krokusvakantie komt dus net op tijd. Maar het risico zit er in dat de uitbundige sociale contacten tijdens het carnavalsweekend dat positieve effect teniet doen.

De onderzoekers benadrukken dat het een slecht idee is te blijven werken als je ziek aan het worden bent. "Mocht iedereen met symptomen van griep meteen thuisblijven, hadden we tot 75 procent minder besmettingen."

Dat advies wordt in elk geval goed opgevolgd door de federale ambtenaren: die waren vorig jaar gemiddeld op honderd werkdagen ruim zes dagen afwezig door ziekte. Zo blijkt uit cijfers van Medex, de dienst medische expertise van de FOD Volksgezondheid. Dat is het hoogste peil in jaren. Ambtenaren worden steeds ouder en stress maakt hen steeds vaker ziek. In Wallonië ligt het ziekteverzuim het hoogst. Nog uit de cijfers blijkt dat de ambtenaren gemiddeld 2,1 keer per jaar ziek zijn en dat die afwezigheid gemiddeld 7,2 dagen duurt.

Dat betekent dat ze gemiddeld vijftien dagen per jaar ziek zijn. Het ziekteverzuim ligt het hoogst bij ambtenaren zonder een diploma en is hoger bij contractuelen dan bij statutairen. Ambtenaren uit Wallonië zijn met een ziekteverzuim van 7,20 procent vaker ziek dan hun Brusselse (5,06 procent) en Vlaamse (5,64 procent) collega's. Een uitleg heeft men daar niet voor bij Medex. Henegouwen is ook bij ons de provincie met het hoogste ziekteverzuim (7,8 procent .

Er is een belangrijke uitzondering: er zijn ruim 500 federale ambtenaren ouder dan 65 jaar. Hun ziekteverzuim is zo goed als onbestaand, aldus Medex. Om op die leeftijd nog aan de slag te zijn, moeten ze én supergemotiveerd zijn én een sterke gezondheid hebben, met amper ziektedagen tot gevolg.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

10:27 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar