09 februari 2018

Nederland heeft beste zorgstelsel, België staat op achtste plaats


Het Nederlandse zorgstelsel staat met een score van 924 punten van de duizend op de eerste plaats in de Euro Health Consumer Index (EHCI). België lijkt het meest genereuze gezondheidszorgsysteem in Europa te zijn en staat met 832 punten op de achtste plaats. Terwijl Nederland erin slaagt kwaliteit, rapportering en toegankelijk tot de zorg mooi in evenwicht te houden, slaagt België er niet in zich te plaatsen in de topklasse op het gebied van medische behandelresultaten en patiëntenrechten.

De Euro Health Consumer Index (EHCI) is een jaarlijkse waardering van de gezondheidszorg in de Europese landen en bestaat sinds 2005.

Nederland is het enige land dat consistent in de top drie staat bij de totale beoordeling van elke European Index die de Health Consumer Powerhouse (HCP) tot nu toe heeft gepubliceerd. De HCP legt er evenwel de nadruk op dat de metingen niet bedoeld zijn om te bepalen welk land het beste zorgstelsel heeft, maar alleen om te meten welk stelsel het beste scoort op gebruiksvriendelijkheid. Maar "er moet veel te leren zijn van hoe de Nederlanders hun zwakke punten hebben aangepakt."

Zorg binnen handbereik

Er zijn verschillend oorzaken voor de hoge Nederlandse score op de Euro Health Consumer Index. Zo heeft het Nederlandse systeem niet echte zwakke plekken. Het feit dat in Nederland verschillende zorgverzekeraars met elkaar in concurrentie gaan is positief, zegt het HCP. Marktwerking is goed voor de consument. Ook de inspraak van de consument in de besluitvorming zorgt voor de hoogste score van 125 punten. Dat geldt overigens voor alle noordelijke landen én Zwitserland. "Nederlanders hebben op een goede, gestructureerde manier inspraak op besluitvorming rondom de zorg. En het Nederlandse zorgstelsel heeft 160 primaire zorginstellingen opgezet waar 24 uur per dag geopereerd kan worden, zeven dagen per week. En gezien het kleine formaat van het land, betekent dat er een open kliniek in de buurt is voor iedereen, waar hij of zij ook woont." België scoort wat patiëntenrechten en inspraak betreft een middelmatige 104 punten, en zit in het peloton met Frankrijk en Luxemburg betreft. De autoritaire Latijnse cultuur heeft daar duidelijk nog invloed.

De andere landen dan: Zwitserland heeft een uitstekende reputatie maar is duur, maar klinisch uitmuntend met 898 punten. Denemarken is een goede derde met 864 punten. Denemarken was enkele jaren geleden zilveren medaillewinnaar maar daalde één plaats omwille van de aanscherping van de toegangsregels tot de gezondheidsdiensten. Maar de klinische zorg is er uitmuntend. Noorwegen en Luxemburg delen de 4de positie op 850 punten.

Toch zijn er ook nog verbeterpunten, voornamelijk op wachttijden én qua kosten. Zwitserland beslaat plek twee in de top drie en Denemarken krijgt een derde plaats met 864 punten. Roemenië sluit de rij op de 34ste plaats met 439 punten.

https://healthpowerhouse.com/files/EHCI-2017/EHCI-2017-re...

Marc van Impe


Bron: MediQuality

 

 

10:59 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar