08 februari 2018

Ziekenhuisconcentratie zorgt voor ambulancecrisis


De concentratie van de zorg in grote ziekenhuizen zorgt voor overbelasting van de ambulancediensten. Niet alle patiënten wonen in de buurt van een groot ziekenhuis. En niet alle patiënten zijn mobiel.

Die moeten dus per ambulance vervoerd worden van en naar de plaatsen waar ze wonen, vaak ver weg. In de Nederlandse Randstad zorgt dat voor een groot probleem. De ambulanciers komen niet meer toe aan de echte noodhulp en in een stad als Amsterdam, met drie academische ziekenhuizen in de buurt betekent dit dat ongeveer 35 procent van de 135.000 ritten per jaar dienen als pendeldienst voor patiënten die zelf niet mobiel meer zijn.

Bovendien zijn die drie hooggespecialiseerde ziekenhuizen volgens directeur operations Frank Berg van de Amsterdamse ambulancedienst , niet meer bedoeld voor ‘gewone ouderen', die om de hoek wonen en een heup breken. „Dus als een oude vrouw 112 belt, halen we haar op en brengen we haar naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Na een uur belt dat ziekenhuis ons weer: ze moet naar een kleiner ziekenhuis. Dat is wéér een rit," zegt hij in de NRC. De zorg kan niet meer voldoen aan de basale wens van iedereen om naar een ziekenhuis dichtbij huis te gaan, zegt directeur Jaap-Frank Ponstein van Ambulance Amsterdam.

Volgens de landelijke norm moet 95 procent van de ambulancespoedritten binnen 15 minuten bij de patiënt aankomen. In meer dan 10 procent van de gevallen haalt de ambulance dat niet. Maar zo erg als in Engeland is het nog niet. Daar vroegen onlangs NHS-ambulancediensten in het noorden burgers hun auto's beschikbaar te stellen voor vervoer. Ponstein: „Maar die kant gaan we wel op."

Komt daar het probleem bij dat sinds de concentratie van de zorg, mensen die vroeger in de loop van de dag naar de huisarts gingen, nu vanzelfsprekend 112 bellen. Net zoals ze in ons land bij voorkeur naar Spoed gaan.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:46 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar