30 januari 2018

Mannengriep is aanstelleritis


Ben je al gevaccineerd, vraagt de uitgever op het bedrijfsfeestje. Ik vrees van niet, zeg ik. Uit ervaring heb ik geleerd dat de griepprik zelden helpt. Om te beginnen loopt de prik achter de feiten aan: de combinatie is nooit juist afgesteld. Wat wel zeker is , is het feit dat het griepvaccin je lichaam verzwakt doordat je immuunsysteem aan het werk wordt gezet. Als je een dagje ouder bent, is dat niet zo best. In Japan vaccineren ze daarom niet de ouderen en de zwakken maar baby’s en kleuters.

We zijn exact een week later, en de uitgever is lijdende. Ligt sinds zaterdag te bed. Het gaat niet beter. Als ik de Canadese huisarts Kyle Sue in de kerstspecial van The British Medical Journal mag geloven slaat de griep harder toe bij mannen dan bij vrouwen. Zou het? Ik geloofde het niet. Ik denk dat het meer te maken heeft met ‘aanstelleritis' dan met wat anders, noem het een verschil in de perceptie, de mate van ervaren ongemak. Amper een maand later erkent de auteur dat hij een beetje te hard van stapel gelopen is. Hij heeft het allemaal niet zo stellig bedoelde, en hij erkent dat hij hier en daar verkeerd uit de vakliteratuur heeft geciteerd.

Dr. Kyle Sue bezondigde zich in ‘The science of ‘man flu‘ aan een kwalijke tendens die de jongste jaren steeds meer opgang maakt: het schrijven van overzichtsartikelen. Op basis van enkele tientallen onderzoeken en rapporten moet blijken dat de stelling van de auteur onomstotelijk juist is. In deze dat luchtweginfecties harder toeslaan bij de man, vermoedelijk doordat hun immuunsysteem er minder goed op reageert. Sterker nog, transgenders die van vrouw naar man evolueren en die dus een testosteron behandeling kregen, gaven aan dat hun verkoudheden erger zijn geworden. Mijn vriend de transgender ontkent dat. Hij is niet meer verkouden geweest sinds zij een hij is.

Oud-Volkskrant-columnist Hans van Maanen zich verdiepte in de literatuur die Sue aanhaalt. Op zeker zeven punten zou Sue die literatuur onvolledig of zelfs helemaal verkeerd samenvatten, schrijft Van Maanen op de website Kloptdatwel.nl van de Stichting Skepsis (https://kloptdatwel.nl/2018/01/09/de-mannengriep-blijft-... ). "Blinde geestdrift maak zich van journalisten meester als een wetenschapper weer eens een maatschappelijk verschijnsel biologisch heeft verklaard. Ook al zit het onderzoek zo vol gaten dat je er dwars doorheen kunt kijken." Van Maanen noemt de studie abominabel. " Neem de Schotse studie waarbij mannen volgens Sue anders zouden reageren op verkoudheid: in werkelijkheid vond men geen verschil. Ook Amerikaanse en Aziatische studies waarbij mannen zieker zouden worden van de griep, blijken geen duidelijk man-vrouwverschil te hebben aangetoond. En een vrolijk citaat over hoe ziek verkouden mannen zich voelen, blijkt anders dan de voetnoot aangeeft, niet afkomstig uit de medische literatuur - maar uit een blootblad voor mannen. 'Een flutstukje', 'abominabel uitgevoerd' en 'zo vol gaten dat je er dwars doorheen kunt kijken', tiert Van Maanen, die ook de Volkskrant 'blinde geestdrift' verwijt."

Sue geeft toe: 'Ik heb dit verkeerd begrepen, deze journalist heeft gelijk. Ik zal The BMJ op de hoogte stellen van de fout', reageert hij in een uitgebreide e-mail aan de Volkskrant. Maar zijn artikel was niet al te serieus bedoeld.

Dan toch aanstelleritis? In Zweden vondt John Axelsson van het Karolinska Institutet dat mannen met griepverschijnselen vaker zuchten. Hij wijst erop dat er geen medische, maar psychologische aspecten in het spel zijn.

Ondertussen ligt de andere –vrouwelijke- helft van de redactie ook in de lappenmand met griep.

En ik ga fluitend door het leven. Op weg naar een lunchafspraak. Veel plaats in het anders zo drukke restaurant.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

19:32 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar