25 januari 2018

Een gemiste kans


Het Brusselse Universitair Ziekenhuis Saint-Luc start niet alleen een totale architecturale nieuwbouw, er wordt ook een totaal nieuw virtueel ziekenhuis opgezet. Spil in dat geheel is het elektronisch medisch dossier.

Saint-Luc koos daarvoor voor de software van Epic, een volledig geïntegreerd CMS-gecertificeerde electronic medical record (EMR) systeem en het meest gebruikte EMR in de VS. Tot op heden hebben meer dan 50 procent van de Amerikaanse bevolking hun medische dossiers opgeslagen onder Epic.

Zonder twijfel is dit een van de meest performante systemen, gebruikt in de belangrijkste Amerikaanse universitaire ziekenhuizen. Ook in Nederland is Epic zowat de standaard geworden. Maar niet in ons land. In dit land bestaat de surrealistische situatie dat zowat elk universitair ziekenhuis zijn eigen EMR heeft ontwikkeld of, zoals in het geval van Saint-Luc, aankoopt. De UZ's doen dit om de eenvoudige reden dat ze daardoor aan klantenbinding willen doen. Die klanten zijn niet de patiënten, want die hebben daar geen baat bij, maar de perifere ziekenhuizen die op die manier onlosmakelijk verbonden zijn met het betrokken UZ. Wat betekent dat artsen van dat UZ consultaties kunnen doen in de verbonden ziekenhuizen en direct toegang hebben tot de centrale database. Artsen van een ander, ‘concurrerend', UZ zien zich op die manier de pas afgesneden.

Uiteraard kunnen de verschillende systemen met elkaar op een of andere manier informatie uitwisselen maar dit gaat heel omslachtig en vaak is die informatie onvolledig, ontbreken er protocollen en medisch beeld.

Renaud Mazy, gedelegeerd bestuurder van het UZ Saint-Luc, erkent die situatie. Maar zegt er gelijk bij dat hij alleen maar kan hopen dat de andere Franstalige UZ's zich zullen aansluiten bij de keuze van zijn ziekenhuis. Of het dan niet logisch zou zijn dat tenminste een regionale minister van volksgezondheid na rijp beraad één norm zou opleggen. "Dat zou inderdaad een logische keuze," zegt hij, "maar blijkbaar ontbreekt daarvoor de politieke moed."

Moed of visie, het is maar hoe je het bekijkt. In elk geval is het eens te meer een gemiste kans.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

19:47 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar