25 januari 2018

App moet terugval depressie voorkomen


Het Nederlandse Radbouwziekenhuis in Nijmegen ontwikkelt de applicatie SMARD, die in de toekomst moet voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen. De applicaties zijn een uitkomst voor iedereen die aan een depressie lijdt of ooit heeft gehad. Vrouwen hebben iets vaker last van een depressie dan mannen. In de leeftijdsgroep 18-64 jaar krijgen 4,2% van de mannen en 6,2% van de vrouwen jaarlijks een. Het terugkeren van depressieve episodes is een probleem dat bij 50-75% van de mensen met depressie voorkomt.

SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression (SMARD) is een mobiele technologie die 24/7 de omgeving van de patiënt scant en kleine veranderingen registreert in individueel gedrag en sociale activiteiten, om zo het risico op een terugval te voorspellen. De Hersenstichting, investeerder van de applicatie en het Radboud UMC zoeken mensen de applicatie willen testen. Er wordt gebruikt gemaakt van twee applicaties die met elkaar communiceren. De app BeHapp registreert de communicatie- en gedragspatronen van de patiënt en zal zo het risico op een terugval moeten gaan voorspellen. Een tweede app, SMARD, zorgt er vervolgens voor dat er op tijd kan worden ingegrepen. Deze app meet de stemming en lichamelijke symptomen met een zogenaamde dagboekmethode, meerdere keren per dag en biedt daarnaast trainingen die de kans op terugval moeten verminderen.

Personen die depressief zijn geweest en de applicatie willen testen, kunnen zich aanmelden bij het Raboud UMC: https://www.radboudumc.nl/afdelingen/psychiatrie/wetensch...

Marc van ImpeBron: MediQuality

08:23 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar