25 januari 2018

Alles-in- één-app geeft ziekenhuispatiënt controleZiekenhuispatiënten kunnen tijdens hun opname voortaan alles zelf regelen met de nieuwe alles-in-één app Sentean, een soort ‘bed buddy’. Van maaltijden bestellen tot het inzien van medische gegevens, van licht en temperatuur instellen tot de verpleging alarmeren. Op die manier krijgen ze zelf de controle over hun verblijf in het ziekenhuis. Enkele grote Nederlandse ziekenhuizen gaan de app dit jaar gebruiken.

Via een beveiligde koppeling met hun elektronisch patiënten- of cliëntendossier (EPD/ECD) kunnen ze hun eigen gegevens inzien nadat de arts is geweest of die tijdens diens bezoek bespreken. Ook toont de app relevante informatie en video's over hun ziekte. Omdat patiënten tegenwoordig gemiddeld na circa 2,5 dagen het ziekenhuis verlaten, kunnen ze de app ook thuis gebruiken en vanuit huis op een afgesproken tijdstip beeldbellen met de arts. Via een ingebouwde camera kan de arts de patiënt zelfs onderzoeken.

In het ziekenhuis kunnen ze beeldbellen met familie. Ze kunnen vanuit bed producten uit de winkel of andere diensten bestellen, de temperatuur op hun kamer instellen en tv, radio, licht en gordijnen bedienen. Ook kunnen ze enquêtes invullen en de dienstverlening beoordelen. Als meer ziekenhuizen de app gaan gebruiken ontstaat een ranking, wat voor instellingen weer aanleiding kan zijn om hun zorg of service te verbeteren.

De app is ontwikkeld door het Nederlandse Sentean Technologies, een joint venture van Patientline en Score Media.

De Sentean app kan via de tablet of smartphone van de patiënt gebruikt worden, maar Patientline heeft het liefst dat ziekenhuizen gratis iPads ter beschikking stellen. Onder meer vanwege de vertrouwelijkheid van gegevens en strakke hygiëne-protocollen. Het faciliteren van deze devices aan de gebruiker kan Patientline voor de ziekenhuizen verzorgen.

Patientline is van origine een aanbieder van tv- en internetdiensten voor patiënten en cliënten van zorginstellingen. Die markt is op zijn retour en daarom wil het bedrijf veel meer diensten gaan aanbieden.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

14:43 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar