20 januari 2018

NIPT-test spotte al acht keer kanker


De NIPT-bloedtest die kan aantonen of een foetus het syndroom van Down heeft, heeft in ons land al acht keer kanker opgespoord. Dat bevestigt professor genetica Joris Vermeesch (KU Leuven) deze middag aan Sarah Vandekerckhove in De Morgen.

De niet-invasieve prenatale bloed- of NIPT-test wordt sinds vorige zomer grotendeels terugbetaald. De test doet meer dan louter chromosomale afwijkingen vaststellen. In 2015 ontdekten Leuvense proffen dat de NIPT-test ook kanker kan opsporen. "Sinds die tijd hebben we bij acht vrouwen kanker vastgesteld", zegt professor genetica Joris Vermeesch (KU Leuven). "Op een totaal van 40.000 testen. Dat is dus ongeveer 1 op 5.000." Steeds ging het om vrouwen die helemaal niet wisten dat ze kanker hadden. Geen van hen had symptomen of klachten. Toch betekent dat niet per se dat de kanker in een vroeg stadium door de NIPT-test werd gedetecteerd. Bij zeker één vrouw was er al sprake van uitzaaiingen.

Dat het UZ Leuven op deze manier kanker kon detecteren, heeft veel te maken met de manier waarop zij de NIPT-test uitvoeren. Net zoals de andere Belgische universitaire centra in ons land onderzoeken ze álle chromosomen, niet enkel diegene die gelinkt zijn aan een trisomie-afwijking.

Samen met zijn team onderzoekt Vermeesch nu in welke mate de NIPT-test voor allerlei kankers als speurhond kan dienen bij een grote groep mensen. Dus niet louter zwangere vrouwen. "We zijn hier volop mee bezig", vertelt hij. "Maar voor grote conclusies is het nog te vroeg. Wel ben ik ervan overtuigd dat bloed dé manier wordt om in de toekomst op kanker te screenen."

Marc van Impe

 

Bron: De Morgen via MediQuality

08:43 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)