17 januari 2018

eHealth: Slimme thermometers brengen griepepidemie in kaart


Kinsahealth.com, een Amerikaans bedrijf dat "slimme thermometers" maakt, brengt in de VS het griepseizoen sneller en accurater in kaart dan de volksgezondheidsinstanties dat kunnen.

De H3N2 slaat ook in de Verenigde Staten toe. De CDC probeert aan de hand van ziekenhuisdata de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Maar dat is een kostelijke en tijdrovende bezigheid. Kinsa blijkt nu in real time koortspieken in staten - of zelfs in steden en buurten – in kaart te kunnen brengen. Reeds meer dan 500.000 huishoudens zijn via hun smartphone en bluetooth koortsthermometer aangesloten op de Kinsa-centrale die ongeveer 25.000 temperatuurlezingen per dag verwerkt.

De technologie van Kinsa werd reeds in 2014 goedgekeurd door de Food and Drug Administration en verzamelde de voorbije jaren reeds griepdata in. Het bedrijf werkt nu aan een studie door externe deskundigen die de werkzaamheid en de voordelen van deze methode moet aantonen. In elk geval blijkt dat de gegevens van Kinsa nauwkeuriger zijn dan de Flu Trends van Google, dat werkte aan de hand van een logaritme gebaseerd op de zoektermen "griep", "koorts" en andere lemma's. Google besloot drie jaar geleden die dienst te sluiten nadat het de piek van het seizoen 2013-2014 compleet gemist had.

Kinsa's smartphone-app richt zich naast volwassenen ook op kinderen die met de eenvoudige oorthermometer zelf hun temperatuur kunnen meten. Als koorts wordt gedetecteerd, geeft de centrale de ouders feedback en vraagt ze naar bijkomende symptomen. Op die basis geeft de centrale dan medisch advies of spoort ze de gebruiker aan een arts te consulteren. De financiering gebeurt op die ogenblik via reclame voor OTC, ontsmettingsmiddelen, tandenborstels en sinaasappelsap op de app. Maar Kinsa mikt nu op een overheidstussenkomst.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

17:17 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Ik wil met je uitgaan

Privacy? Vergeet het. Het is zondagochtend 6 uur en de smartphone zoemt. Een uur of drie later bekijk ik een dringend bericht van ene Anna die me meldt vanwege ene Annemie Uyttersprot: Ik wil met je uitgaan... Het is een heldere dag en naast mij wordt een geleerde vrouw langzaam wakker. Ben ik een verjaardag vergeten?

Hoe lang kennen we elkaar? Moet ik iets goedmaken? Dan lees ik verder: Wordt deze E-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie - Klik dan hier. U ontvangt deze e-mail omdat u heeft deelgenomen aan 1 van onze winacties. Hierin heeft u toestemming gegegeven (sic) om commerciële mailings te ontvangen. U kunt op elk moment uitschrijven door te klikken op de uitschrijf link postadres: Advice Global LTD CMS House, Third Floor St. Peter's Street San Gwann SGN 2310 Malta. email customercare@adviceglobal.com.mt. Wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrieven? Klik dan hier.

Ik herinner me vorige week ingeschreven te hebben voor een Italiaanse academische website inzake eHealth en Europese gezondheidspolitiek. De link is gelegd. Maar hoe vraag ik me af, komt Advice Global LTD aan de naam van mijn wederhelft ?

Een meer in logaritmes ervaren vriend weet de uitkomst. Ik werd als journalist geregistreerd. Via LinkedIn wordt mijn naam gelinkt aan enkele duizenden anderen in mijn netwerk. Door een eenvoudige regel van uitsluiting worden alle privé adressen met dezelfde postcode die niet met het mijne corresponderen uitgesloten. Vervolgens wordt via Outlook gekeken met wie ik het vaakst communiceer. De sleutel is gevonden. Passiedate, een van de duizenden datingwebsites koopt voor een fractie van een eurocent mijn data. En we zijn vertrokken.

Ik begrijp nu ook waarom ik ongevraagde publiciteit krijg voor inlegluiers, zelf corrigerende brillen, erectieverstevigers, boekhandelaars in tweedehands geschiedenisboeken, lezingen van professoren met emeritaat, webapothekers uit Letland en weekendverblijven met bubbelbad in Groningen. Om de mails van Marijke, Lianne, Susie, Amina en de vele anderen niet te vergeten, die allemaal met mij willen uitgaan, dineren, een ernstig gesprek willen aangaan, op zoek zijn naar een ernstige relatie met een oudere man of mij de toekomst willen voorspellen.

Bedankt ook de onafhankelijke ziekenfondsen die me ongeveer om de andere dag teisteren met hun bijzondere aanbiedingen.

Ik ontvriend jullie allemaal. En als ik wil uitgaan met Annemie Uyttersprot dan meld ik haar dat wel. Bij deze dus.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

08:31 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)