17 januari 2018

eHealth: Slimme thermometers brengen griepepidemie in kaart


Kinsahealth.com, een Amerikaans bedrijf dat "slimme thermometers" maakt, brengt in de VS het griepseizoen sneller en accurater in kaart dan de volksgezondheidsinstanties dat kunnen.

De H3N2 slaat ook in de Verenigde Staten toe. De CDC probeert aan de hand van ziekenhuisdata de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Maar dat is een kostelijke en tijdrovende bezigheid. Kinsa blijkt nu in real time koortspieken in staten - of zelfs in steden en buurten – in kaart te kunnen brengen. Reeds meer dan 500.000 huishoudens zijn via hun smartphone en bluetooth koortsthermometer aangesloten op de Kinsa-centrale die ongeveer 25.000 temperatuurlezingen per dag verwerkt.

De technologie van Kinsa werd reeds in 2014 goedgekeurd door de Food and Drug Administration en verzamelde de voorbije jaren reeds griepdata in. Het bedrijf werkt nu aan een studie door externe deskundigen die de werkzaamheid en de voordelen van deze methode moet aantonen. In elk geval blijkt dat de gegevens van Kinsa nauwkeuriger zijn dan de Flu Trends van Google, dat werkte aan de hand van een logaritme gebaseerd op de zoektermen "griep", "koorts" en andere lemma's. Google besloot drie jaar geleden die dienst te sluiten nadat het de piek van het seizoen 2013-2014 compleet gemist had.

Kinsa's smartphone-app richt zich naast volwassenen ook op kinderen die met de eenvoudige oorthermometer zelf hun temperatuur kunnen meten. Als koorts wordt gedetecteerd, geeft de centrale de ouders feedback en vraagt ze naar bijkomende symptomen. Op die basis geeft de centrale dan medisch advies of spoort ze de gebruiker aan een arts te consulteren. De financiering gebeurt op die ogenblik via reclame voor OTC, ontsmettingsmiddelen, tandenborstels en sinaasappelsap op de app. Maar Kinsa mikt nu op een overheidstussenkomst.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

17:17 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar