14 januari 2018

Cefaly vervangt pil tegen migraine door elektrode


Het lijkt op een gadget uit Star Trek, maar het is in werkelijkheid een neurostimulator, de elektrodepleister van Cefaly. Neurostimulatie wordt al meer dan 20 jaar gebruikt, maar tot nu toe moesten de apparaten in de nek geïmplanteerd worden. De stimulator van Cefaly werkt extern en vraagt geen tussenkomst meer van een chirurg.

De patiënt kleeft zelf de elektronische pleister op zijn voorhoofd. Cefaly ontwikkelt oplossingen tegen migraine door elektronische impulsen naar de hersenen te sturen. Wie migraine heeft of voelt opkomen, moet het apparaatje een uur opzetten. De magnetische veldsterkte in de directe nabijheid van de Cefaly is minder dan 0,2µT (2mG). Deze waarde is verwaarloosbaar in vergelijking met het veld dat door wordt opgewekt door een elektrisch scheerapparaat (gemiddeld tussen 15 and 1500µT gemeten op 3cm afstand) of door een haardroger (gemiddeld tussen 6 and 2000µT).

De last zou dan verminderen en, volgens CEO Dr. Pierre Rigaux, bij 35 procent van de patiënten zelfs verdwijnen. Het apparaatje zou dus beter werken dan medicatie. Dr. Rigaux: 'Na het slikken daarvan voelt 60 procent van de patiënten doorgaans minder pijn. Met onze elektrode is dat 70 procent.'

Dr. Rigaux begon dertig jaar geleden als sportdokter. In 2008 had zijn bedrijf Cefaly Technology een eerste product klaar: een diadeem om gewone hoofdpijn te verminderen en die de drielingzenuw op het voorhoofd stimuleert. Het nieuwe toestel, een 'pleister met knop' kreeg zopas de goedkeuring van de FDA, de Amerikaanse toezichthouder. In België dient Cefaly volgende maand een dossier in voor terugbetaling bij het Riziv.

Cefaly wil zijn technologie ook inzetten tegen epilepsie. En met professor Steven Laureys van het CHU Liège, wordt gewerkt aan een toestel om de hersenen van comapatiënten te activeren. Rigaux: 'De technologie staat op punt. Theoretisch kunnen we het toestel naar de markt brengen, maar daar is nog geen definitieve beslissing over genomen.'

Marc van Impe

Meer info: http://www.cefaly.com/nl/klinische-studies

 

Bron: MediQuality

Bron: Cefaly, De Tijd

15:49 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)