05 januari 2018

Ziekenfondsen harmoniseren en fusioneren


Het nieuwe jaar brengt ook grote veranderingen bij de Vlaamse ziekenfondsen. Bij de Liberale Mutualiteit bereidt men een fusie voor tussen de afdelingen van Antwerpen, West-Vlaanderen, Limburg en het Vlaams Gewest. Ook de afdelingen Brabant en Doornik zullen samensmelten. De fusie moet rond zijn tegen 1 januari 2020. Dit gebeurt omdat vier regionale liberale ziekenfondsen de ledendrempel minstens 75.000 titularissen niet halen. Ook aan de tarieven wordt er gesleuteld.

De Christelijke Mutualiteit werkt om te beginnen de regionale verschillen in de aanvullende verzekering weg. In Vlaanderen en Brussel kost de verplichte plus aanvullende ziekteverzekering nu gemiddeld bijna 85 euro per jaar, twee procent meer dan een jaar eerder. Bijna de helft van de 27 regionale ziekenfondsen trekt zijn prijs op. Twee ziekenfondsen lieten hun tarieven zakken.

Maar de regionale verschillen zijn groot: zo betaalt een lid van het socialistisch ziekenfonds De Voorzorg Limburg slechts 58,80 euro per jaar. Bij Symbio in Brussel is dat 119,76 euro, meer dan het dubbele. Bij de West-Vlaamse Liberale Mutualiteit betaalt een lid 108 euro, bij de Oost-Vlaamse is dat 79,20 euro per jaar.

Bij de Liberale Mutualiteit Limburg valt de sterkste stijging – met 12 euro – te noteren. ‘Dat is vooral omdat er nieuwe voordelen zijn en de huidige verruimd worden', zegt Geert Messiaen, secretaris-generaal van de Liberale Mutualiteit. BIJ CM trekken de afdelingen Roeselare-Tielt en Waas en Dender het tarief met 6 euro op, terwijl vijf andere afdelingen de tarieven ongewijzigd laten. Alles heeft zijn prijs: ‘Sedert 1 januari komen er nieuwe voordelen bij, zoals de terugbetaling van psychotherapie voor volwassenen', zegt Steven Hermans, directeur Aanvullende Verzekering CM.

Over de taalgrens, bij Mutualia, bijvoorbeeld, betaalt een lid de helft meer dan het Vlaamse gemiddelde. ‘Dat komt onder meer omdat in Wallonië vaak een deel van het remgeld tot 18 jaar terugbetaald wordt, terwijl dat in Vlaanderen minder het geval is', zegt Jürgen Constandt, algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds in De Standaard.

Voor wie lid is bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) verandert er niets, maar die krijgt dan ook geen bijkomende voordelen.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

19:11 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar