05 januari 2018

Ziekenfondsen harmoniseren en fusioneren


Het nieuwe jaar brengt ook grote veranderingen bij de Vlaamse ziekenfondsen. Bij de Liberale Mutualiteit bereidt men een fusie voor tussen de afdelingen van Antwerpen, West-Vlaanderen, Limburg en het Vlaams Gewest. Ook de afdelingen Brabant en Doornik zullen samensmelten. De fusie moet rond zijn tegen 1 januari 2020. Dit gebeurt omdat vier regionale liberale ziekenfondsen de ledendrempel minstens 75.000 titularissen niet halen. Ook aan de tarieven wordt er gesleuteld.

De Christelijke Mutualiteit werkt om te beginnen de regionale verschillen in de aanvullende verzekering weg. In Vlaanderen en Brussel kost de verplichte plus aanvullende ziekteverzekering nu gemiddeld bijna 85 euro per jaar, twee procent meer dan een jaar eerder. Bijna de helft van de 27 regionale ziekenfondsen trekt zijn prijs op. Twee ziekenfondsen lieten hun tarieven zakken.

Maar de regionale verschillen zijn groot: zo betaalt een lid van het socialistisch ziekenfonds De Voorzorg Limburg slechts 58,80 euro per jaar. Bij Symbio in Brussel is dat 119,76 euro, meer dan het dubbele. Bij de West-Vlaamse Liberale Mutualiteit betaalt een lid 108 euro, bij de Oost-Vlaamse is dat 79,20 euro per jaar.

Bij de Liberale Mutualiteit Limburg valt de sterkste stijging – met 12 euro – te noteren. ‘Dat is vooral omdat er nieuwe voordelen zijn en de huidige verruimd worden', zegt Geert Messiaen, secretaris-generaal van de Liberale Mutualiteit. BIJ CM trekken de afdelingen Roeselare-Tielt en Waas en Dender het tarief met 6 euro op, terwijl vijf andere afdelingen de tarieven ongewijzigd laten. Alles heeft zijn prijs: ‘Sedert 1 januari komen er nieuwe voordelen bij, zoals de terugbetaling van psychotherapie voor volwassenen', zegt Steven Hermans, directeur Aanvullende Verzekering CM.

Over de taalgrens, bij Mutualia, bijvoorbeeld, betaalt een lid de helft meer dan het Vlaamse gemiddelde. ‘Dat komt onder meer omdat in Wallonië vaak een deel van het remgeld tot 18 jaar terugbetaald wordt, terwijl dat in Vlaanderen minder het geval is', zegt Jürgen Constandt, algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds in De Standaard.

Voor wie lid is bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) verandert er niets, maar die krijgt dan ook geen bijkomende voordelen.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

19:11 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Brits ontbijt verhoogt risico op borstkanker


Een groot Brits onderzoek van de Universiteit van Glasgow koppelt het klassieke Britse ontbijt met ham, spek en worst aan een groter risico op borstkanker bij oudere vrouwen.

Postmenopauzale vrouwen die meer dan 9g verwerkt vlees per dag aten - ruwweg gelijk aan twee worstjes of drie sneetjes spek - bleken tot vijfmaal meer kans te hebben om borstkanker te ontwikkelen dan vrouwen die verwerkt vlees volledig vermeden. Bij jongere vrouwen kon dergelijk verband met borstkanker niet aangetoond worden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn gezouten, gepekelde, gerookte en gefermenteerde vleeswaren net als sigaretten, alcohol en asbest de belangrijkste oorzaken van kanker, en bestaat er in dit geval een duidelijke relatie met darmkanker. Deze voedingswaren hebben meestal een hoog gehalte aan verzadigde vetten en chemicaliën zoals aminen, nitraten en nitrieten die kankerverwekkende verbindingen in het lichaam kunnen vormen.

De analyse van de data meer dan 260.000 Britse vrouwen van middelbare leeftijd suggereert nu dat de Britse ontbijtgewoonte ook verantwoordelijk is voor honderden vermijdbare gevallen van borstkanker per jaar. De bevindingen, die vandaag gepubliceerd worden in het European Journal of Cancer, tonen aan dat zelfs degenen die slechts af en toe of een kleine portie aten 15 procent meer kans maakten borstkanker te ontwikkelen dan degenen die het bij brood en beleg hielden.

Een meta-analyse van tien eerdere studies waarbij 1,7 miljoen vrouwen en 40.000 gevallen van borstkanker onderzocht werden, wijzen erop dat verwerkt vlees de kans op borstkanker bij postmenopauzale vrouwen met een tiende vergroot. Het onderzoek vond echter geen verband tussen borstkanker en rood vlees. Een Amerikaans ontbijt met gebakken aardappelen en steak mag dus.

https://www.journals.elsevier.com/european-journal-of-can...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:07 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)