05 januari 2018

Brits ontbijt verhoogt risico op borstkanker


Een groot Brits onderzoek van de Universiteit van Glasgow koppelt het klassieke Britse ontbijt met ham, spek en worst aan een groter risico op borstkanker bij oudere vrouwen.

Postmenopauzale vrouwen die meer dan 9g verwerkt vlees per dag aten - ruwweg gelijk aan twee worstjes of drie sneetjes spek - bleken tot vijfmaal meer kans te hebben om borstkanker te ontwikkelen dan vrouwen die verwerkt vlees volledig vermeden. Bij jongere vrouwen kon dergelijk verband met borstkanker niet aangetoond worden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn gezouten, gepekelde, gerookte en gefermenteerde vleeswaren net als sigaretten, alcohol en asbest de belangrijkste oorzaken van kanker, en bestaat er in dit geval een duidelijke relatie met darmkanker. Deze voedingswaren hebben meestal een hoog gehalte aan verzadigde vetten en chemicaliën zoals aminen, nitraten en nitrieten die kankerverwekkende verbindingen in het lichaam kunnen vormen.

De analyse van de data meer dan 260.000 Britse vrouwen van middelbare leeftijd suggereert nu dat de Britse ontbijtgewoonte ook verantwoordelijk is voor honderden vermijdbare gevallen van borstkanker per jaar. De bevindingen, die vandaag gepubliceerd worden in het European Journal of Cancer, tonen aan dat zelfs degenen die slechts af en toe of een kleine portie aten 15 procent meer kans maakten borstkanker te ontwikkelen dan degenen die het bij brood en beleg hielden.

Een meta-analyse van tien eerdere studies waarbij 1,7 miljoen vrouwen en 40.000 gevallen van borstkanker onderzocht werden, wijzen erop dat verwerkt vlees de kans op borstkanker bij postmenopauzale vrouwen met een tiende vergroot. Het onderzoek vond echter geen verband tussen borstkanker en rood vlees. Een Amerikaans ontbijt met gebakken aardappelen en steak mag dus.

https://www.journals.elsevier.com/european-journal-of-can...

Marc van Impe

Bron: MediQuality

08:07 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar