03 januari 2018

NIP-test product van het jaar

 

De NIP-test kreeg van de lezers 1.144 stemmen. Hij doet het daarmee net iets beter dan Tournée Minérale, het initiatief van Stichting tegen Kanker en VAD waarbij 122.000 deelnemers in februari van vorig jaar beloofden geen druppel alcohol te drinken. Tournée Minérale kreeg 1.105 stemmen toegekend.

Jaarlijks laten zo'n 100.000 zwangere Belgische vrouwen een test uitvoeren voor trisomie 21, de medische term van het syndroom van Down. De NIP-test is veel betrouwbaarder en vermindert de noodzaak om een vruchtwaterpunctie of vlokkentest uit te voeren, die het risico op een miskraam in zich dragen. Wereldwijd vinden er zo'n 1 miljoen NIP-testen plaats. In 2021 zou het al om 2,5 miljoen controles gaan. Maar hoe populair ook, onomstreden is de test niet. Critici stellen zich de vraag of de NIP-test wel echt die vrije keuze van het koppel biedt die steevast wordt vooropgesteld.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

23:32 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Groepsaankoop voor zelfdodingspil


De Nederlandse Coöperatie Laatste Wil (CLW) lanceert deze maand haar nieuwste project Middel X. Daarbij wil ze via een soort groepsaankopen een 'betrouwbaar' middel kopen om zelf je levenseinde in handen te nemen. Ook 220 Belgen werden de jongste maanden lid. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Voorzitter Jos van Wijk van de belangenorganisatie CLW bevestigt zaterdag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. De organisatie strijdt voor het recht op een middel om zelf euthanasie te plegen. "Het geeft mensen rust om zo'n middel in huis te hebben", aldus Van Wijk, die zegt niet te vrezen dat de aangekondigde werkwijze strafbaar is.

In september had de coöperatie, die in 2013 is opgericht, nog maar 3.000 leden. In die maand werd in een uitzending van het Nederlandse Nieuwsuur bekend dat CLW een goedkoop legaal middel had ontdekt waarmee mensen zelf euthanasie kunnen plegen. Ondertussen zijn er 17.000 leden, die elk 15 euro lidmaatschap betalen.

Ook 220 Belgen sloten zich aan bij CLW. Concrete plannen om ook in België inkoopgroepen te organiseren zijn er nog niet. "Het systeem met de inkoopgroepen is op maat van het Nederlandse rechtssysteem ontwikkeld. Voor we het in andere landen uitrollen moeten we eerst nagaan wat de wettelijke mogelijkheden daar zijn", klinkt het. De 220 Belgische leden worden uitgenodigd voor infoavonden over de inkoopgroepen die in de buurt van de Belgische grens georganiseerd worden.

De actie start vandaag. Mensen kunnen zich inschrijven voor informatiebijeenkomsten over het middel en de inkoopprocedure. Eén persoon koopt het middel vervolgens in voor de leden die hem of haar daartoe hebben gemachtigd. Volgens de belangenorganisatie is de collectieve inkoopprocedure bedoeld om een veilige toepassing te waarborgen.

"Het zou onverantwoord zijn als mensen het middel individueel kopen. Je hebt maar 2 gram nodig. Stel dat de minimale hoeveelheid een pond is, wat gebeurt er dan met de overige 498 gram van dat gevaarlijke spul?" Als leden het middel aanschaffen, verstrekt de organisatie daarbij een kluisje om het spul in te bewaren.

"De meesten zullen het middel niet meteen gebruiken", klinkt het. "Uit principe vind ik dat iedereen het recht heeft op levensbeschikking", zegt Wim Distelmans, professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. Toch vindt hij het initiatief van de Coöperatie geen goed idee. "Ik weet uit ervaring dat het heel moeilijk is om te beoordelen of iemand echt onherroepelijk uit het leven wil stappen."

Bij het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) zijn ze ook geen voorstander van zo'n ‘zelfdodingspil'. "Dit lijkt me zeker geen goeie evolutie, want het gaat buiten de euthanasiewet om", zegt onderzoekster Saskia Aerts. "Die wet dient er net voor om mensen te beschermen, om het te omkaderen en ervoor te zorgen dat het doordacht gebeurt." "Er is zelfs geen psychologisch onderzoek naar de motieven van iemand", zegt Aerts. "Waarom wil iemand dood? Die vraag wordt hier niet gesteld. Dat die menselijke tussenkomst volledig verdwijnt, is een eng idee."

Het Nederlandse CLW benadrukt zelf dat er voldoende ‘veiligheidsmechanismen' zijn ingebouwd. Zo is er een bedenktijd van een half jaar, pas dan krijgt een nieuw lid een informatiepakket. Het middel zelf kun je pas aanschaffen als je verklaart dat je weet wat je doet, dat je het alleen voor jezelf zult gebruiken en niet onder druk bent gezet. Het zou gaan om een legaal verkrijgbaar conserveermiddel. De naam en precieze samenstelling van het middel maakt de organisatie niet bekend, ook niet aan de leden zelf. Wel werkt een onafhankelijk toxicoloog aan een verklaring over de veiligheid en werking ervan.

Aerts: "Maar de vraag is hoe ze die voorwaarden zullen controleren. Simpelweg ‘iets verklaren' heeft weinig waarde. Bovendien is het vreemd dat er enkel een wachttijd is geïnstalleerd. Mensen die naar de zelfmoordlijn bellen, denken er vaak al ruim een jaar aan om uit het leven te stappen. In die zin is een half jaar zelfs kort. Tijd is geen goed criterium."

Het CLW benadrukt dat mensen die het middel bestellen, het daarom niet per se zullen gebruiken. "Het geeft rust dat ze erover kunnen beschikken als ze zover zijn", klinkt het. "Hetzelfde zien we overigens bij euthanasie", legt Aerts uit. "Het idee dat het kan, geeft vaak voldoende zekerheid om verder te kunnen. Misschien dat zo'n pil hetzelfde effect kan hebben. Al praat dat het gebruik ervan nog steeds niet goed. Bij euthanasie wordt er daadwerkelijk in overleg gegaan met hulpverleners. Hier is dat niet het geval."

Aerts: "Maar zo'n zelfdodingspil maakt het nog een pak toegankelijker. Bovendien lijkt het medisch onderbouwd, doordat ze een informatiepakket opsturen. Ze laten uitschijnen dat erover is nagedacht, dus gaan mensen er vertrouwen in stellen. Dit moeten we echt vermijden. Dit druist net in tegen de preventie van zelfdoding. Zelfs erover rapporteren houdt risico's in."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

17:11 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)