26 december 2017

Sfeerkaarsen branden in huis ongezond?


Ik reik bij deze onze huis-luchtzuiveraar dr. Christophe Depamelaere het onderwerp voor een volgende bijdrage aan. Kent u de film The Boy in the Plastic Bubble van Randal Kleiser? John Travolta speelt daarin Tod Lubitsch, een jongen die is geboren zonder immuunsysteem en daarom moet leven in een ziektevrije plastic ruimte. De film is gebaseerd op de echte levens van David Vetter en Ted DeVita die door een ziekte geen immuunsysteem aan konden maken. We schreven 1976 en lachten ons kapot.

We schrijven straks 2018 en binnenkort moet wie gezond wil leven de bubbel in. We zijn al opgehouden met roken, we durven geen diesel meer rijden, we houden de ramen gesloten tegen het fijn stof van buiten, we houden onze winden op omdat we geen methaan willen lossen, we hebben de haard gedoofd, we koken inductief, we barbecueën niet meer, we steken geen kampvuurtje meer aan, we schilderen alleen nog met waterverf, we gebruiken geen cfk-spuitbussen meer en we steken geen vuurwerk meer af.

En nu gaan we ook geen kaarsen meer aansteken. Van de milieupolitie mag het niet meer. Het bericht dateert van 2009 maar duikt nu weer op in de dagbladen: Amerikaanse onderzoekers zouden hebben ontdekt dat kaarsen, waarin meestal paraffine zit, het risico op kanker, astma en allergieën verhogen. Maar ook kaarsen van bijenwas of soja zijn dodelijk. De European Candle Association (die bestaat echt) blies de kaars van de onderzoekers uit met een eigen studie uit 2007, waaruit geen enkel risico was gebleken. Maar ze kreeg ongelijk.

Precies uit het land waar zowat de hele bevolking 's avonds onder een dekentje kruipt met een kopje thee of een glas glühwein komt het rampzaligste nieuws: bij het branden van kaarsen - of wat dan ook - komen áltijd schadelijke stoffen vrij. Uit een eerste Deense studie uit 2013 in 56 huizen in Kopenhagen bleek dat in de helft van die huizen kaarsen brandden. Die kaarsen waren verantwoordelijk voor zo'n 60 procent van de ultrafijne, schadelijke stofdeeltjes in de lucht binnenshuis. Een andere Deense studie toonde in 2014 aan dat een verhoogde concentratie fijnstof in huis door kaarsen kon leiden tot verminderd functioneren van de luchtwegen.

Die tweede studie (https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2017/04/978-87-935...) toonde ook aan dat dit niet alleen kan leiden tot acute ademnood maar ook hoofdpijn, kortademigheid en zelfs migraine kan uitlokken. Wie thuis kaarsen brandt is dus hoogst onverantwoordelijk meer -zo'n 10 tot 20 procent extra- blootgesteld aan roet en stikstofoxiden, wat vergelijkbaar is met 'meeroken'. Als je al niet meer in de wagen mag roken als je kinderen op de achterbank zitten dan is de conclusie logisch: alleen nog led-lichtjes op de kersttafel. Overigens kan fijnstof in de binnenlucht ook van andere bronnen komen: zoals van andere klassieke eindejaartradities als fonduen of gourmetten op hoge temperatuur. Je kan dus ziek worden van Kerst.

Wat het effect op de gezondheid op lange termijn is, is niet duidelijk. Maar er is dus wel enige aanleiding tot bezorgdheid, stelt Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht.

Ik ga ervan uit dat de hele omgeving toch al naar de verdoemenis is, dus een kaarsje zal het verschil niet maken. En de tijd dat ik de hele badrand vol waxinelichtjes zette om mijn geliefde te verromantiseren is ook al voorbij. En ik ga ook geen raam openzetten. Maar nu heb ik wel een argument meer om niet ter kerke te gaan. Ik doe het niet voor mijn gezondheid. Ik weet het al: 2018 wordt het jaar van de bubbel.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

12:43 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar