24 december 2017

Bewijs dat caloriearm dieet diabetes type 2 kan genezen


Britse wetenschappers hebben de resultaten van de Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) bekendgemaakt waaruit blijkt dat een caloriearm dieet bij patiënten met type 2-diabetes in 45 % van de gevallen ‘werkt’.

De deelnemers die een intensief caloriearm dieet voorgeschreven kregen, konden erin om na drie tot vijf maanden hun klassieke medicatie stop te zetten. De resultaten verschenen in The Lancet.

Aan de studie namen 300 patiënten deel, die gemiddeld 54 jaar oud waren en sinds gemiddeld drie jaar diabeet waren. Een deel van de patiënten volgde gedurende drie tot vijf maanden het Counterweight Plus Programme, een caloriearm maar 'nutriëntcompleet' voedingsprogramma . Daarna kregen deelnemers een stapsgewijze en gestructureerde voedselreïntroductie aangevuld met ondersteuning voor gewichtsbeheersing. Meer dan de helft bij wie diabetes in remissie ging, verloor tien tot vijftien kilogram. In de controlegroep bereikte slechts 4 % remissie. De wetenschappers denken dat gewichtsverlies de sleutel is voor het succes van behandeling, omdat de pancreas dan ook vetmassa verliest. Al gaat het dan maar om enkele grammen vet, het is toch voldoende om de pancreas terug aan de praat te krijgen.

Dit is de eerste algemene studie die aantoont dat aangepaste voeding diabetes in remissie kan brengen, zegt professor Michael Lean van de Universiteit van Glasgow. Eerdere studies waren klein of werden gedaan in gespecialiseerde centra. De Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) toont nu aan dat de voedingsbehandeling ook in realistische omgevingen werkt. In een vervoilgstudie zal men nagaan wat na twee jaar de resultaten zijn.

Marc van Impe

 

Bron: MediQuality

19:10 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar