22 december 2017

Een DNA-test onder de kerstboomEen ietwat delicaat idee voor een last minute kerstcadeau: een DIY DNA Testkit. Ik krijg een mailtje van Amazon: ‘Of ik nu twijfel aan mijn afkomst, mijn vaderschap of wil weten welke aandoeningen het volgend jaar voor mij in petto heeft, dan is de doe-het-zelf genetische test het cadeau om op mijn verlanglijstje te zetten.

Amazon UK's "last minute Christmas deals" omvatten een reeks van DNA- testkits vanaf slechts £42. De pakjesdealer adviseert me echter voor de Rolls onder de "gentests" in kerstpromotie te gaan: de kit van 23andMe, een Amerikaans bedrijf die normaal £149 kost en u gegarandeerd voor- en nageslacht en gezondheidsrisico's oplijst, nu met £20 feestkorting.

Volgens ene Kathy Hibbs, PR van 23andMe, vertelt de test u haarscherp welke genen u het risico op 10 dodelijke ziekten geven. De prijs alleen al zet me aan het denken over welke weg de genetica de voorbije 17 jaar heeft afgelegd sinds begin deze eeuw het menselijk genoom werd gedecodeerd.

Ik las in The Times vorige week nog hoe wetenschappers tijdens een conferentie over genetica in Londen hun bezorgdheid over de Kerstpromotie voor dergelijke tests uitdrukten. De specialisten waren niet bezorgd over de al dan niet wetenschappelijke uitkomst van de tests, daar hadden ze geen twijfel over. Wel maakte Philippa Brice van de PHG Foundation, een denktank gespecialiseerd in genetica, zich zorgen over al het extra werk dat dergelijke test zou opleveren.

"Als mensen niet begrijpen wat medisch belangrijk is, vragen ze hun huisarts om raad en de huisarts kan zich alleen maar tot de specialist richten. . . wat nog meer werk en uitgaven betekent voor de nu al armlastige NHS."

Amazon zendt het pakje, zolang de Brexit niet in voege treedt, het pakje douanelasten vrij naar België. Overigens geeft de Nederlandse website My Heritage ook kerstkorting: van €89 naar slechts €59‎‎‎.

Marc van Impe

https://www.amazon.com/23andMe-DNA-Test-Ancestry-collecti...

Bron: MediQuality

08:29 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar