19 december 2017

Solidaris kiest voor de vlucht vooruit


Jean-Pascal Labille, de baas van de socialistische mutualiteit, kiest voor de vlucht vooruit. Hij gelooft niet dat de PS zich met Elio Di Rupo als voorzitter kan relanceren. Hij vraagt Di Rupo’s ontslag. Voor hem is Paul Magnette de toekomst van de partij.

Wat hij eigenlijk vreest is dat de doorlichting van het bestuur van de Waalse volksgezondheid, de ziekenhuizen, de centres de familles, de thuisverzorging en het beheer van de Waalse ziekenfondsen zelf, voor eens en altijd duidelijk zou maken dat het zuidelijke gewest sinds 1964 niet alleen slecht bestuurd werd, maar uitgebuit werd zoals de Romeinse goeverneurs een provincia kregen toegewezen en daar de belastingopbrengsten mochten afromen naar eigen goesting en behoefte.

Officieel gezien is Jean-Pascal Labille misnoegd omdat hij niet mocht spreken op het recente PS-congres in Luik. Di Rupo wist beter en begreep dat hij zich in la cité ardente waar de PTB zeer goed ingeseind en voorbereid is op de nakende gemeenteraadsverkiezingen zich geen tweede Publifin, laat staan een tweede SamuSocial kan permitteren.

Labille, zoals we al eerder schreven, is niet alleen een liefhebber van Duitse exclusieve sportwagens,, Italiaanse maatschoenen en designerarmaturen in het gezicht, maar grootverdiener met een netto inkomen van ondertussen zo'n 13.000 euro per maand en veertien betaalde bestuurszitjes zitjes bij die hem zo'n 400.000 euro per jaar opbrengen.

Daarnaast is deze bescheiden socialist hier en daar voorzitter, administrateur en auditeur. En bestuurder bij P&V Verzekeringen wat in 2012 goed was voor 144.736 euro per jaar. Wat hij verdient in de raden van bestuur van ziekenhuizen zoals het CHR de la Citadelle in Liège en de l'ASBL Arista, en vele andere staat niet in het Staatsblad.

Wel in het Moleskinetje van Di Rupo. Die ook wist dat de adjunct-kabinetschef van PS minister Paul Furlan 153.000 euro opstreek bij Nethys, de operationele poot van Publifin. Vertrouwensman Stéphane Moreau had een loon dat opliep tot 1 miljoen euro, maar het is in eerste instantie André Gilles, vriend van Labille, die de PS-er Patrick Prévot, die de PS-delegatie in de Publifin-onderzoeken leidde, én de partij in haar hemd zet.

‘Gilles maakte de democratie en het parlement belachelijk." zegt Prévot nu. Nu zegt Labille dat de strakke organisatie van Elio Di Rupo geen ruimte laat voor afwijking, en "dat zal de partij niet herlanceren". "De ideeën zijn groter dan één man, de partij is belangrijker dan eender welke persoon", zei Labille in een interview met Le Soir.

De Solidaris-topman pleit voor interne verkiezingen ‘als we de dertig procent willen halen'. Wie die vernieuwing moet leiden? ‘Diegene die de toekomst van de partij het meest belichaamt, is Paul Magnette', stelt Labille. Magnette bedankt voor die eer.

Het is zeer de vraag hoeveel procent Labille nog haalt. Na de val van een Brusselse burgemeester is er iemand in Waals Brabant die haar vleesmessen staat te slijpen.. ‘Alsof men een mes in ons hart stak', noemde Di Rupo de affaires van voorbije zomer. ‘Dat beeld dat de PS zichzelf bediende…' Dan steekt hij het mes nog liever in de kerskalkoen. Het is een kwade tijd voor een tacchino.

Publifin, Samusocial, Solidaris, het gaat alsmaar decrescendo voor de Waalse socialisten. Voor de ooit machtige Parti Socialiste was 2017 een verschrikking. De Chantier des Idées wordt een lek bootje op weg naar een Italiaans eiland. "Niet alle personen die verantwoordelijkheden uitoefenen in naam van de PS, hanteren dezelfde ethiek," zei Di Rupo ons in oktober 2005.

Hij had toen net de burgemeester van Charleroi gekild. Iets wat men toen nog niet voor mogelijk hield. Di Rupo werd toen numero uno in Wallonië. Uno is een Amerikaans kaartspel gebaseerd op eerlijkheid. Wie liegt en met de billen bloot gaat, gaat er onherroepelijk uit. Het spel is net zoals de politiek een tragedie, met militanten en stoorzenders, met een blik vooruit én achteruit, en slechts een winnaar.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

19:05 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar