16 december 2017

Door een slecht gebit kunnen ouderen zomaar longontsteking hebben


Volgens CED-president Marco Landi dreigt er een mondgezondheidscrisis in de ouderenzorg. . "We kunnen daar niet op wachten." Het is daarom belangrijk dat landen op nationaal niveau het bewustzijn over het belang van de integratie van de tandarts in het zorgteam bevorderen door het op de agenda van nationale beleidsmakers te zetten en door best practices op dit gebied te promoten. De mond kan immers niet los worden gezien van de rest van het lichaam. Zo gaan ook bij ons jaarlijks honderdenden ouderen dood aan een longontsteking die het gevolg is van een slechte gebitsverzorging. De Nederlandse tandartsorganisatie KNMT is een Europese lobby gestart om meer aandacht te krijgen voor de mondverzorging van kwetsbare ouderen. Het is bekend dat een slecht verzorgd gebit aanleiding kan geven tot diabetes, hartfalen en een progressiever verloop van reuma. Minder bekend is dat uit Nederlands onderzoek blijkt dat een op de tien patiënten die in een rusthuis verblijven, overlijdt aan een longontsteking die het gevolg is van een bacterie die door een slechte mondhygiëne in de mond aanwezig is.

,,Er is nauwelijks tijd bij verzorgers om extra aandacht aan het gebit te geven. Gevolg is dat mensen die toch al zwak zijn, eerder overlijden omdat een slecht gebit gerelateerd is aan vele ziekten", zegt de Hengelose tandarts Henk Donker, bestuurslid van de KNMT, in het Nederlandse dagblad Trouw. Daarom pleit hij voor meer samenwerking tussen tandartsen, zorginstellingen, huisartsen en de wijkverpleging. Als er niets gebeurt, wordt het probleem steeds groter, volgens Donker. ,,Want over twintig jaar zijn er twee keer zoveel 65-plussers en vier keer zoveel tachtigplussers dan nu het geval is."

Uit onderzoek van tandarts Arie Hoeksema die zich hoofdzakelijk op geriatrie richt, blijkt dat bij 72 procent van alle nieuwe verpleeghuisbewoners in Nederland, de mondhygiëne matig tot slecht is en eigenlijk behandeld zou moeten worden. Hij promoveerde op de mondgezondheid van kwetsbare ouderen aan de Rijksuniversiteit Groningen ( http://hdl.handle.net/(...)c2-afd3-7ac17027455b ) . Ouderen die in een verpleeghuis gaan wonen of ouderen bij wie sinds kort thuiszorg over de vloer komt, blijken over het algemeen dan al een slechte mondgezondheid te hebben. De problemen variëren van cariës, afgebroken tanden en kiezen en tandvleesproblemen, en – bij mensen met een kunstgebit – pasvormproblemen en andere klachten. Ook Hoeksema benadrukt het belang van een volwaardige eerstelijnsrol van de tandarts binnen zorgteams. ,,Zodat kiespijn op het sterfbed niet meer nodig is. Want ook dat", stelt hij met klem, ,,komt nog steeds voor."

Het zou daarom misschien geen slecht idee zijn dat de tandarts ook een eerste onderzoek doet in de zorginstelling zelf. Wat overigens ook geld voor andere specialismen zoals oftalmologie.

Marc van Impe

Bronl MediQuality

13:33 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)