13 december 2017

Botoxmonopolie bedreigd: Revance brengt concurrent op de markt


Belangrijk nieuws op Nasdaq: Allergan dat jaarlijks meer dan 2 miljard euro verdient aan Botox krijgt de concurrentie van het Californische biotechbedrijf Revance dat 'RT002' oftewel 'daxibotulinetoxine A' op de markt brengt.

RT002 is ook gebruiksvriendelijker want het moet niet geïnjecteerd worden, maar wordt als anti-rimpelcrème aangebracht. Allergan heeft tot nu nog een monopolie op botox, meteen zijn succesvolste product. Allergan verloor gisteren 1.6 % op de beurs, Revan steeg met 28.85 %.

Aan de basis van botox ligt de ontdekking van de Belgische microbioloog Emile van Ermengem die in 1895 ontdekte waarom drie fanfaremuzikanten uit Ellezelles na een feestmaal met rauwe ham gestorven waren: de oorzaak was de bacterie Clostridium botulinum. Niet de bacterie zelf veroorzaakt de symptomen, maar het door die bacterie afgescheiden toxine botuline. Dit veroorzaakt een blokkade van de signaaloverdracht van zenuw naar spier. Eén pure gram botulinetoxine, volstaat om meer dan een miljoen mensen te doden, schatte de Journal of the American Medical Association in 2001. Een volume botulinetoxine ter grootte van een 'kinderaspirientje' levert genoeg voor de botoxproductie voor een jaar.

In 2011 gonsde het al in de beautyjournaals dat Revance een wondercreme op de markt zou brengen, ideaal tegen kraaienpootjes. Daarna werd het stil rond dit nieuws. Revance deed klinisch onderzoek onder 600 testpersonen waaruit bleek dat antirimpelmiddel 'RT002', wat staat voor 'daxibotulinetoxine A' , niet alleen even goed werkt maar ook nog eens langer - iets meer dan een half jaar- actief is. In 2015 werd Revance door de FDA gevraagd om een test doen van botuline toxine gecombineerd met peptiden. Dit zou bijdragen aan een langere houdbaarheid van ‘botox' dan de nu gangbare vier maanden.

Dr. Mark G. Rubin, een cosmetische arts uit Beverly Hills, gaf tekst en uitleg tijdens het Cosmetic Surgery Forum in las Vegas. "Een nieuwe generatie neuromodulators die nu in ontwikkeling is en op de huid gesmeerd moet worden, maakt gebruik van peptiden om de actieve stoffen door de huid heen te krijgen , zo legt Rubin uit.

Om er achter te komen hoe de combinatie werkt deed het bedrijf een klein onderzoek, waarbij de neuromodulator met peptiden werd geïnjecteerd. Het bleek te werken: – 67 procent van de deelnemers bleek een enorme verbetering van de fronslijnen te bemerken, maar -en dat was het verrassende- het effect hield ook langer aan. In eerdere studies met muizen bleek dat een neuromodulator na 15,8 weken geheel is uitgewerkt. Combineer je de neuromodulator met peptiden dan duurt het effect 31,6 weken. "Bij de gemiddelde patiënt duurde het zo'n 30 weken voordat het effect geheel verdwenen was", zegt Rubin. "Bij de huidige beschikbare neurotoxines, zoals Botox, komt dat maar zelden voor."

"Zoals de meeste medische doorbraken is ook dit een toevallige ontdekking", zegt Rubin.

Revance verwacht RT002 in 2020 op de markt te kunnen brengen.

http://www.nasdaq.com/article/could-this-smaller-biotech-...

Marc van Impe


Bron: MediQuality

08:47 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)