30 november 2017

Primeur: robot slaagt in examen geneeskunde


De eerste medische robot heeft in een recordtempo zijn diploma in de geneeskunde gehaald. De robot luistert naar de naam Xiaoyi en integreerde in 18 maanden tijd maar liefst één miljoen medische beelden, 53 handboeken, twee miljoen dossiers en 400.000 medische rapporten. Het is de eerste maal dat een robot deze enorme kennisbasis gebruikte om succesvol deel te nemen aan het Chinese National Medical Licensing Examination, het staatsexamen Geneeskunde, een van de strengste ter wereld.


Met een score van 456 op 600 punten overschreed hij het vereiste niveau met 96 punten, maar haalde toch niet het record van een student die 553 punten haalde. De robot werd specifiek ontworpen om aanzienlijke hoeveelheden medische informatie te verzamelen en vervolgens vrij te geven in de vorm van analyse of specifieke toepassingen.


De robot werd ontwikkeld door iFlytek, een Chinees AI-bedrijf en een van de wereldleiders op het gebied van kunstmatige intelligentie dat deep learning toepast op een aantal gebieden zoals spraakherkenning, natuurlijke taalverwerking, machinevertaling en datamining. Xiaoyi zal in maart 2018 officieel in dienst genomen worden als diagnostisch hulpmiddel voor ziekenhuisartsen. Liu Qingfeng, voorzitter van iFlytek, zegt dat het niet de bedoeling is dat deze robot artsen gaat vervangen, wel om hun efficiëntie te verbeteren. Xiaoyi kan ingezet worden in de meest afgelegen gebieden van China op plaatsen waar het tekort aan medisch personeel acuut is.


De ontwikkeling van Xiaoyi heeft 7 jaar geduurd.


Het ontwikkelplatform van iFlytek, iFlytek Open Platform genaamd, biedt op spraak gebaseerde AI-technologieën aan meer dan 460.000 ontwikkelaars in diverse sectoren zoals smart home en mobiel internet. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 80 miljard yuan ($12 miljard), en heeft internationale ambities, waaronder een dochteronderneming in de VS om zijn activiteiten uit te breiden naar andere talen dan het Chinees. Het bedrijf richt zich hoofdzakelijk op mobiliteit, gezondheidszorg en onderwijs. iFlytek heeft 500 miljoen klanten die gebruik maken van de spraaktechnologie die het bedrijf ontwikkelt.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

08:55 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar