27 november 2017

Rijkste patiënt opgepakt in Frankrijk


De man die in 2006 de rijkste patiënt van België genoemd werd, riskeert nu in Frankrijk tien jaar cel. De onderzoeksrechter van Nice heeft de Russische senator en miljardair Soeleiman Kerimov opgepakt wegens witwassen en fiscale fraude. Rusland is boos over de arrestatie.


Kerimov is de eigenaar van een bescheiden villa op Cap d'Antibes die volgens Nice-Matin getaxeerd wordt op 150 miljoen euro. Frankrijk verdenkt hem ervan dat hij enkele belendende percelen heeft gekocht onder een valse naam - en bovendien voor hogere bedragen dan hij aan de fiscus heeft opgegeven.


Soeleiman Kerimov is een bekend figuur aan de Côte d'Azur en in ons land. Op zaterdag 25 november 2006 reed de miljardair zijn peperdure Ferrari Enzo te pletter tegen een boom op de Promenade des Anglais. Na de crash vloog de bolide onmiddellijk in brand. De bloedmooie televisiepresentatrice Tina Kandelaki kwam er met lichte brandwonden van af. Maar Kerimov zelf werd met brandwonden over 30 procent van zijn lichaam opgenomen in het Brandwondencentrum van het ziekenhuis La Timone in Marseille. Dat ziekenhuis heeft een ijzersterke reputatie voor de verzorging van brandwonden.


Toch verkoos de entourage van Kerimov hem te laten overplaatsen naar het Universitair Ziekenhuis Erasmus in Brussel dat vele rijke, gulle Russen heeft behandeld. Professor Jean-Louis Vincent vertrok toen spoorslags met een ploeg naar Marseille en besloot dat het beter was om de man naar Neder-Over-Heembeek te evacueren. Omdat geen enkele privéfirma dit medische transport aan kon, vroeg dokter Vincent toenmalig PS-minister van Defensie André Flahaut om een militair vliegtuig en een ploeg specialisten van het Brandwondencentrum. André Flahaut aarzelde niet ,,om humanitaire redenen''.


Waarom dat allemaal moest was toen niet helemaal duidelijk. Nu blijkt dat toen al een fiscaal onderzoek aan de gang was.


Kerimov die op goede voet staat met president Poetin, heeft nu een diplomatiek paspoort en zou als senator immuniteit voor buitenlands strafrecht bezitten. Maar volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt die immuniteit alleen voor daden die hij uit hoofde van zijn functie heeft verricht. Kerimov bracht twee nachten op het politiebureau door, waarna hij werd vrijgelaten tegen een borgsom van vijf miljoen euro.


Tegenwoordig is hij eigenaar van Polyus, de grootste goudproducent van Rusland. Volgens het Amerikaanse zakenmagazine Forbes is hij nummer 72 op de lijst van de 100 rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op vijf miljard euro.

Marc van Impe


Bron: MediQuality

08:45 Gepost door Marc van Impe | Permalink | Commentaren (0)

Post een commentaar